Premiile OSCAR 2015

Spread the love

Loading

La cea de-a 87 –a ediție, desfășurată duminică (22 februarie 2015) seara, la Los Angeles, Academia Americană de Film o oferit premiul cel mare filmului  „Birdman”, al regizorului mexican Alejandro González Inárritu. Pelicula a avut cel mai mare număr de nominalizări, nouă, și a obținut cele mai multe premii, patru.

castigatorii oscar 2015La această categorie au mai fost nominalizate producțiile: „American Sniper”, „Boyhood”, „The Grand Budapest Hotel”, „The Imitation Game”, „Selma”, „The Theory of Everything” și „Whiplash”.  Filmul „Birdman” i-a adus cineastului Mexican Alejandro G. Inarritu și Oscarul pentru regie. 

 

 

Cea mai bună actriță în rol principal —Julianne Moore.

Julianne Moore și-a confirmat statutul de mare favorită și a câștigat duminică premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal cu producția „Still Alice”, în care joacă rolul unei profesoare universitare care este diagnosticată cu maladia Alzheimer.

La această categorie au mai fost nominalizate Marion Cotillard (‘Two Days, One Night’), Felicity Jones (‘The Theory of Everything’), Rosamund Pike (‘Gone Girl’) și Reese Witherspoon (‘Wild’).

 

 

 

Cel mai bun actor în rol principal — Eddie Redmayne

Actorul britanic Eddie Redmayne a câștigat premiul Oscar la categoria cel mai bun actor în rol principal pentru portretul pe care-l face celebrului astrofizicianului Stephen Hawking în filmul biografic „The Theory of Everything”.

La această categorie au mai fost nominalizați Steve Carell („Foxcatcher”), Bradley Cooper (‘American Sniper’), Benedict Cumberbatch („The Imitation Game”) și Michael Keaton („Birdman”).

 

 

Cea mai bună regie — Alejandro González Inárritu pentru filmul „Birdman”.

 

Cel mai bun scenariu adaptat — Graham Moore pentru filmul „The Imitation Game”.

 

Cel mai bun scenariu original— Alejandro González Inárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris și Armando Bo pentru filmul „Birdman”.

 

 

Cea mai bună coloană sonoră — „The Grand Budapest Hotel”.

 

Cea mai bună melodie originală — „Glory” din „Selma” (Common and John Legend).

 

Cel mai bun lungmetraj documentar — „Citizenfour”.

 

Cel mai bun montaj —”Whiplash”.

 

Cea mai bună imagine — „Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)”.

 

Cea mai bună regie artistică— „The Grand Budapest Hotel”.

„Big Hero 6”, „Cel mai bun film de animație”

La această categorie au mai fost nominalizate producțiile ‘How to Train Your Dragon 2 (DreamWorks Animation), ‘The Boxtrolls’ (Laika Studios), ‘The Tale of the Princess Kaguya’ (Studio Ghibli) și ‘Song of the Sea’ (Cartoon Saloon).

 

Cel mai bun scurtmetraj animat —”Feast”.

 

Cele mai bune efecte vizuale — „Interstellar”.

 

Patricia Arquette, premiul pentru „Cea mai bună actriță în rol secundar”.

Patricia Arquette a câștigat primul său premiu Oscar, cel pentru rol secundar feminin, cu interpretarea unei mame care luptă pentru a-și crește cei doi copii în „Boyhood”, conform Reuters.

La această categorie au mai fost nominalizate actrițele Laura Dern (‘Wild’), Keira Knightley („The Imitation Game”), Emma Stone („Birdman”) și Meryl Streep („Into the Woods”).

 

Cel mai bun mixaj de sunet — „Whiplash”.

 

Cel mai bun montaj de sunet — „American Sniper”.

 

Cel mai bun scurtmetraj documentar —”Crisis Hotline: Veterans Press 1″

 

Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune — „The Phone Call”.  Drama poloneză „Ida” a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film străin

 

Drama poloneză „Ida” a câștigat duminică premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, primul Oscar obținut de cinematografia din Polonia, conform AFP și Reuters. Filmul realizat în alb-negru, în regia lui Pawel Pawlikowski, a fost considerat unul dintre favoriții acestei categorii, la mare luptă cu producția rusă „Leviathan”.

 

Cel mai bun machiaj/ cea mai bună coafură —”The Grand Budapest Hotel” (Frances Cannon).

 

Cele mai bune costume —”The Grand Budapest Hotel” (Milena Canonero).

 

J.K.Simmons, premiul pentru „Cel mai bun actor în rol secundar”.

J.K. Simmons a câștigat duminică premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar, în cadrul celei de-a 87-a Gale a Premiilor Oscar pentru rolul unui profesor de muzică tiranic, în filmul ‘Whiplash’, de Damien Chazelle, conform AFP și Reuters.

La această categoria au mai fost nominalizați actorii Mark Ruffalo (‘Foxcatcher’), Edward Norton (‘Birdman’), Ethan Hawke (‘Boyhood’) și Robert Duvall (‘The Judge’).

 

Spectacolul a fost urmărit de 3.300 de persoane din sala teatrului hollywoodian și de milioane de telespectatori din întreaga lume și a fost reflectat de peste 915 mijloace de comunicare de presă.

Premiile s-au decernat la 24 de categorii, dar organizatorii au pregătit 50 de statuete aurite — fiecare cu o înălțime de 34,2 centimetri și o greutate de 3,85 kilograme—, având în vedere că, în unele cazuri, pot exista mai mulți câștigători la o aceeași categorie.

Ediția din acest an a avut un număr record de candidați: 323 de filme, 20 de pelicule de desene animate și 134 de documentare. La startul competiției pentru categoria „Cel mai bun film într-o limbă străin” s-au înscris 83 de țări, iar sub aspect muzical, au fost reținute 114 teme și 79 de melodii originale.

Votul pentru Oscaruri, acordat de membrii Academiei de Film, s-a închis în data de 17 februarie.

Sursa: agerpres.ro, dailymail.co.uk, gandul.info