Prima lansare de carte a anului 2023. Dubla lansare a scriitorului Valeriu VALEGVI: „Să zbori înăuntrul tău” (volum de poezii) și volumul de eseuri „Cristofor al străzilor” (care se vrea un elogiu adus lui Dan Plăieșu)

Spread the love

Loading

Autor: Mioara BACIU

Miercuri, 11 ianuarie 2023, lansările de carte de la Bibliteca Județeană „V.A. Urechia” din Galați au reînceput, cu dubla lansare de carte a scriitorului Valeriu VALEGVI: „Să zbori înăuntrul tău” (volum de poezii) și volumul de eseuri „Cristofor al străzilor” (care se vrea un elogiu adus lui Dan Plaiesu).

Printre invitați s-au numărat Vasile Leonte, Dan Vîtă, Sebastian Golomoz, Gheorghe Tofan, care s-au întrecut în a se exprima critic în legătură cu cele două apariții editoriale, spre deliciul și spre știința auditorilor.

După o succintă prezentare a autorului, realizată de către moderatorul și „criticul de serviciu” Adi Secară, Valeriu Valegvi, subliniind importantța poeziei în viața sa, a ținut să precizeze că „poezia este cea care care îl strigă pe Valeriu”, „cărțile vin spre mine; se cer scrise”.

În ceea ce privește cea de-a doua carte lansată, autorul a explicat că este vorba despre un soi de eseu, „o carte atipică, o sumă a luminilor, umbrelor, penumbrelor și a sufletului” acestuia, „un cvartet al sufletului” (întrucât după ce a editat trei dintre acestea, va urma o a patra), o „carte anticameră, continuare a poeziei”.

Întrebat de către moderator despre regretele din viața de zi cu zi, Valeriu Valegvi a precizat că, da, are regrete, dintre care a amintit faptul că, deși a fost un autodidact, „tânjește după acel studiu riguros de care nu a avut parte”. Și a mai menționat și regretul că, în viața sa, la un anumit moment s-a produs un „hiatus” de 20 ani, ceea ce a făcut să nu mai fie în preajma, în atenția colegilor de generație, ceea ce a avut că efect, restrângerea percepției celorlalți despre el.

Deosebit de plăcută și interesantă a fost alocuțiunea scriitorului Sebastian GOLOMOZ despre autor (căruia îi place să se autointituleze „capricornul de la Dunăre”). Sebastian îl vede pe Valeriu Valegvi „sub aripa lui Nichita”, motivând aceasta printr-un vers reprezentativ al operei sale „iubito, trage umbra cireșului peste noi”, susținând că acest vers (și nu numai) „amintește de genialitatea matricei stilistice stănesciene”. În opinia sa, valeriu Valegvi este un „poet rafinat, care evita cu elegantă cărările bătătorite”, un scriitor care „filtrează realitatea cu toată ființa să, empatizează cu universul, pe care-l respiră și-l redefinește în toată complexitatea lui”.

Scriitorul Vasile Leonte l-a numit pe Valeriu Valegvi „poet al clipei din vis”, un poet care „nu agreează freneziile verbale gratuite”.

Printre întrebările adresate autorului de către moderator s-au aflat și cele legate de „narcisismul poetic”, despre importanța și influența prieteniilor în viața autorului, despre „unde se duc prieteniile atunci când se duc?”.Răspunsurile au fost pe măsură.

Scriitorul Dan Vîță nu a „vorbit fundamental despre Valeriu Valegvi”, însă a exprimat opinii privind nedumirirea legată de titlul volumului de poezii, care este atipic, prin faptul că a dorit să se numească „Să zbori înăuntrul tău” și nu „înlăuntrul tău”. A afirmat că Valeriu scrie poezie, „nu la modul ostentativ, ci apropiindu-se de cotidian”, uitându-se prin „crăpăturile gardului”. Ceea ce face din Valeriu un poet este „preocuparea de a scrie”. A apreciat existența și calitatea e-mail –urilor fiicei autorului cuprinse în volumul de eseuri.

În ceea ce privește prezența fiicei autorului, Oana, la lansarea de carte, se cuvine să amintim faptul că, fiica a urat tatălui său „să devină o cât mai evoluată versiune a sufletului său”!

 

Tagged: