Prima țară NATO trimite tancuri în Ucraina: Republica Cehă furnizează tancuri T-72 și vehicule blindate de infanterie în urma cererii de ajutor a lui Zelensky

Spread the love

Loading

Vehiculele de luptă ale infanteriei BVP-1, piese de artilerie obuzier și o duzină de tancuri T-72 au fost transferate în Ucraina. Republica Cehă este prima țară NATO care a livrat echipament militar greu de la începutul războiului, pe 24 februarie. Liderii NATO au oferit Ucrainei doar rachete antitanc și antiaeronave, arme de calibru mic și echipamente de protecție.
Livrarea a ridicat încă o dată îngrijorarea că NATO ar putea fi târâtă în războiul lui Vladimir Putin din Ucraina. Are loc în timp ce artileria rusă a continuat să lovească orașele ucrainene Mariupol și Harkov.
Livrarea este înțeleasă a fi un cadou convenit de aliații NATO, stârnind temeri că blocul transatlantic ar putea fi târât în războiul rusesc din Ucraina , în ciuda faptului că rămâne pe margine mai mult de o lună.

Ce este tancul de luptă T-72?

Fabricat pentru prima dată în Rusia, T-72 este un element de bază al armatelor est-europene și este deținut de Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Slovacia și Bulgaria.
Cele mai multe dintre acestea sunt modelul standard T-72M, care sunt ușor în urma versiunilor T-72B3 actualizate ale Rusiei, care au fost utilizate în Ucraina.
Republica Cehă a comandat 35 de tancuri modernizate la T-72M4 CZ, oferind rezervorului o actualizare cuprinzătoare în toate aspectele și costând mai mult de 5 milioane USD per tanc.
Se înțelege că tancurile pe care Praga le-a trimis în Ucraina nu sunt T-72M4, dar au suferit unele modificări locale.
Echipaj: Trei persoane
Tun principal: 125 mm
Rachetă ghidată antitanc: 9M119 Svir sau 9M119M Refleks
Mitraliere: 1 x 7,62 mm, 1 x 12,7 mm
Greutate: 45 de tone
Lungime (inclusiv tun): 9,53 metri
Latime: 3,46 metri
Înălțime: 2,2 metri
Viteza maximă: 37 până la 47 km/h

Ministrul ceh al apărării, Jana Cernochova, a declarat ieri parlamentului: „Vă asigur doar că Republica Cehă ajută Ucraina atât cât poate și va continua să ajute [furnizează] echipamente militare, atât ușoare, cât și grele”.
Ea a refuzat să ofere mai multe detalii despre transfer, dar acesta vine după ce Vlodimir Zelenski din Ucraina a cerut NATO să livreze armuri, avioane de luptă și alte echipamente militare în timpul unui summit de la Bruxelles pe 24 martie.
Ucraina se distruge într-o singură zi aceeași cantitate de armament pe care o primește într-o săptămână, potrivit unui înalt oficial polonez, iar vecinii estici ai Kievului sunt preocupați să țină pasul cu cererea, a raportat Wall Street Journal .
Livrarea în Cehia a fost finanțată de Praga, precum și de donatori privați care au contribuit la o campanie de strângere de fonduri prin crowdsourcing pentru a furniza arme Kievului.

Tagged: