PRIMĂVARĂ ÎN AIKIDO

Spread the love

Loading

Autor: Daniel ROGOBETE 6 dan Aikido Aikikai
Instructor la Clubul WAGO-KAN Lugoj

SEMINARUL NAȚIONAL DE AIKIDO AIKIKAI de la Oradea în data de 17-18 februarie 2023 a adus în sufletele practicanților de Aikido o adiere de vânt, un aer călduț de primăvară, dar foarte mulți aikidoci au simțit mirosul dulce de iarbă în sufletele lor curățate și purificate. Acest SEMINAR NAȚIONAL DE AIKIDO AIKIKAI a fost condus de sensei Dorin MARCHIȘ 6 dan și sensei Iulian PERPELICI 6 dan. Antrenamentele s-au ținut în Sala de Judo a Lic. Sportiv, str. Matei Basarab, nr.4, Oradea. Un merit deosebit l-a avut Ani Tiburca -2kyu. practicantă de Aikido Aikikai, atât cazarea la Hotel Forum Continental cât și Sayounara Party au fost extraordinare, totul la superlativ. Au fost trei antrenamente și anume: vineri de la 19.00-21.00 și sâmbătă de la 11.00-13.00 cât și seara de la 19.00-21.00. A fost Primul Seminar de Aikido al organizației desfășurat în minunata atmosferă din Oradea, astfel că Fundația Română de Aikido Aikikai a spus: La mulți ani, tuturor celor care au intrat pe tatami!
Momente extraordinare au fost trăite de aikidoci între antrenamente, momente de relaxare și socializare în piscina hotelului, o piscină cu apă termală benefică pentru orice om, astfel toți cei care au savurat aceste momente s-au simțit minunat în acest loc încărcat cu istorie, în acest frumos oraș Oradea, municipiul de reședință al județului Bihor , Crișana, România. Toate stagiile de AIKIDO organizate până în 2022 de Ani Tiburca în acest oraș aflat în vestul României, pe râul Crișul Repede, în imediata apropiere a frontierei cu Ungaria, au fost foarte bine realizate, astfel că acest important oraș din regiunea istorică Crișana s-a bucurat de un eveniment în care Artele Marțiale au fost la înălțime, spun acest lucru pentru că Aikido înseamnă CALEA ARMONIZĂRII ENERGIEI, Aikido este o artă marțială japoneză ce face parte din categoria „internă” a stilurilor de luptă. Aikido a fost fondat de maestrul japonez Morihei Ueshiba (1883-1969). Aikido este o artă marțială care se bazează pe utilizarea forței adversarului prin aplicarea de tehnici articulare și eschive realizate prin tai sabaki (pivotări în arc de cerc). Sunt multe de spus despre Aikido, dar foarte important este faptul că în Aikido se utilizează proiectări, luxări, strangulări.
Rădăcinile acestei Arte Marțiale –Aikido sunt de la jujitsu și tehnicile de luptă cu sabia și sulița utilizate de samurai în Japonia medieval, dar foarte important este faptul că multe tehnici din Aikido sunt invenția maestrului Ueshiba.
Foarte important este faptul că în Aikido există numeroase demonstrații în care măiestria este dovedită cu ajutorul unui ”Uke” care înseamnă atacator, de aceea spunem că Aikido, fiind un stil de luptă pur defensiv nu se organizează și participă la competiții.
Cei care practică Aikido au înțeles că prin tehniciile și principiile sale, Aikido imită elementele naturii, această artă marțială permite uniunea fiziologicului, psihicului, socialului și mentalului și cel mai important pentru copii și adulți este că practicarea acestei arte duce la perfecționarea personalității umane.
Fiecare antrenament de Aikido este benefic pentru adulți și mai ales pentru copii, aceste beneficii variază în funcție de personalitatea și stilul de viață al fiecărei persoane. Pentru copii contează enorm stimularea corpului și a minții, exercițiile de respirație. Cei care practică Aikido ajung să cunoască filozofia orientală și pentru mulți aceasta a devenit o pasiune.
Astfel că Seminarul Național de la Oradea a cuprins un domeniu larg de stiluri de antrenament, cursanții învățând tot timpul câte ceva, mai ales ce înseamnă dragostea de viață pentru că Aikido este deseori cunoscut ca „Arta Păcii” sau „Calea Armoniei”. „Ai” înseamnă armonie, „Do” este calea, iar cuvântul „Ki” este energie interioară, forță spirituală. Toate acestea sunt foarte importante pentru noi toți, pacea, dragostea sau armonia pentru că au fost importante pentru Fondatorul Aikido, Morihei Ueshiba.
Seminarul Național de Aikido Aikikai de la Oradea a mai pus o piatră la temelia artelor marțiale, a cimentat încă o dată bucuria de a trăi, de a aduce armonia în viața lor, dar și a altora, speranța în prietenie și frăție, respect, a fost ca o primăvară în Aikido Aikikai.

 

 

Tagged: