Autor: Maria Radu Novac
Reușita acestei expoziții se datorează într-o mare măsură doamnei Adina Bâte, Director executiv adjunct la Direcția pentru Agricultură județeană Caraș-Severin.
Doamna Adina Bâte după ce a absolvit Liceul „Traian Lalescu” (1991-1995) a urmat Facultatea Horticultură, Specializarea Inginerie Genetică (1995-2000 USABMVT). Din anul 2000 lucrează în domeniu și a început cu Unitatea Fitosanitară Timiș, care era subordonată Directiei Agricole Timiș și a continuat la Camera Agricolă Timis. În anul 2016 am venit prin transfer la Direcția pentru Agricultură Județeană Caraș-Severin, revenind la locul natal, iar din anul 2021 este dir. Adjunct al Directiei Agricole. Atribuțiile de serviciu: implementarea politicilor și strategiilor în agricultură, implementarea politicilor în industrie alimentară și promovarea schemelor de calitate națională și europene, activitatea de formare profesională, promovare și elaborare proiecte, asistență tehnică zonală și Rica.
Maria Radu Novac: Sâmbătă, în 8 aprilie, ați deschis porțile instituției pentru iubitorii de plante. Cum a inceput evenimentul „Semințe cu suflet”?
Adina Bâte: Acest eveniment a început încă de anul trecut când am fost sunată de doamna Meirosu, propunându-mi deschiderea unei expoziții de semințe și în județul nostru. Mi-a plăcut foarte mult ideea și am început să caut pe internet informații despre ”Semințe cu Suflet”. Tot timpul mi-au plăcut oamenii simpli și am rămas plăcut impresionată ce fac acești oameni în țara noastră. Am zis, obligatoriu vom face așa ceva la Direcția Agricolă. Și iată că am și reușit.
Maria Radu Novac: Deviza acestui grup este: Primiți, înmulțiți,dăruiți! Cred că ceea ce face grupul este o expoziție gratuită de plante și semințe. Ce părere aveți despre inițiativa grupului?
Adina Bâte: Este o inițiativă bine venită de la oameni cu suflet mare care dăruiesc, ceea ce se întâmplă tot mai rar în lumea în care trăim. Este un pas important și un exempul de urmat și de alți cultivatori care dețin și cultivă specii și soiuri românești.
Maria Radu Novac: Care este situația semințelor românești? Ce ar trebui sa facem cu toții că aceste semințe sa nu dispară?
Adina Bâte: În acest moment există la nivel național bănci de gene. Orice cetățean se poate adresa și solicita semințe. Mai gasim prin satele Banatului Montan semințe autohtone la persoanele care vor să simtă gustul autentic de ”părădaisă” , de ”crumpi”, de ”piparcă” , etc. Ca aceste semințe să nu dispară ar trebui foarte mult promovate prin mass-media sau de exemplu cum am organizat noi la sediul DAJ CS, având ocazia să explicăm oamenilor că din aceste semințe netratate, vor răsării legume care la rândul lor vor produse semințe capabile de înmulțire, ceea ce în cazul hibrizilor comerciali nu se întâmplă.
Maria Radu Novac: Cum sprijină statul acești îndrăzneti?
Adina Bâte: Cultura bio, de exemplu cultura autorizată în sistem ecologic beneficiază de măsuri de sprijin financiar mai mari comparativ cu sprijinul normal derulate prin intermediul APIA. În județul nostru avem înscriși anul trecut 329 de operatori în agricultura ecologică.
Maria Radu Novac: Ce pregătiți pentru locuitorii județului pe viitor și ce ați dori să transmiteți cititorilor noștri?
Adina Bâte: Pe viitor continuam organizările de târguri pentru ca micii producători să-și poată vinde produsele lor sănătoase obținute cu atâta trudă în gospodăriile lor, aceste produse nu se găsesc pe rafturile magazinelor. Totodată, prin mijloacele noastre de comunicare căutăm sa-i facem cunoscuți.
Pe această cale le transmit tuturor cititorilor Ziarului Revoluționarul să consume cu încredere produse românești de la mici producători fiind conștienți că astfel ajutăm menținerea activității agricole în satele bănățene. Nu în ultimul rând, recomand ca aceste produse să fie consumate cu încredere, ele fiind produse sănătoase, păstrătoare ale gusturilor și aromelor de demult pe care copiii noștri încă nu le cunosc.