Primul robot vorbitor din lume pe Stația Spațială Internațională

Spread the love

Loading

De două luni vedetaStației Spațiale Internaționale este primul robot vorbitor. KIROBO, robotul construit de Japonia, poate conversa cu astronauții și cu centrul de comandă.

robot vorbitor

KIROBO a făcut parte dintr-un transport de echipament tehnic și alimente pentru cei șase membrii si Stației. Zborul a fost efectuat fără echipaj uman.

KIROBO are 34 de centimetri înălțime, cântărește un kilogram și, deocamdată, vorbește doar limba japoneză.

 

Primele cuvinte pe care le-a rostit robotu în spațiu au fost: : „Sunt primul robot astronaut din lume care vorbeşte”. Și a continuat: Un robot a făcut un mic pas către un viitor mai radios pentru fiecare dintre noi”.

Aceste cuvinte amintesc de cuvintele pronunțate de astronautul american Neil Armstrong în 1969 în momentul în care a păşit pe Lună.

Conceput de expertul nipon în robotică Tomotaka Takahashi şi construit în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Tokyo, de la companiile Robo Garage, Toyota şi Dentsu şi de la Agenţia de exploatare spaţială Jaxa, robotul Kirobo este capabil să discute de o manieră naturală cu astronauții de pe Stația Spațială Internațională.

Aspectul său este în mod evident inspirat din cel al lui Astro Boy, un personaj de manga (benzi desenate japoneze), imaginat după Al Doilea Răboi Mondial de desenatorul şi ilustratorul Osamu Tezuka. Deşi este foarte mic (are o înălţime de 34 de centimetri) şi uşor (are o greutate de aproximativ 1 kilogram), Kirobo ştie să meargă, să recunoască feţe şi să înregistreze imagini.

Geamănul său, botezat Mirata, va rămâne pe Terra pentru a fi utilizat ca model de comparaţie, în cazul în care cercetătorii vor bănui producerea unor anomalii care ar afecta funcţionarea lui Kirobo.

Obiectivul proiectului „Kirobo” (contragere de la „Kibo”, numele laboratorului japonez de pe ISS, şi „robot”) constă în special în studierea măsurii în care un robot de companie poate să ofere sprijin moral unor oameni care trăiesc izolaţi pe durate de timp îndelungate. Totodată, în japoneză, „Kibo” înseamnă şi „speranţă”.

Sursa: engadget.com, digi24.ro,  indianexpress, mediafax.ro

{gallery}kirobo{/gallery}