Priviți și vă îngroziți! O fotografie cât o mie de cuvinte

Spread the love

Loading

Ucrainenii au mai susținut că soldații ruși răniți au umplut toate spitalele din orașul Gomel din Belarus.

„Toate instituțiile sanitare cu secții chirurgicale sunt implicate în admiterea și tratamentul ocupanților răniți”, a spus statul major ucrainean.

„Chirurgii lucrează non-stop. Toate operațiunile programate ale cetățenilor din Belarus sunt fie anulate, fie amânate pe termen nelimitat. O rată mare a mortalității este înregistrată în rândul invadatorilor ruși grav răniți.

Peste noapte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că forțele ruse blochează cele mai mari orașe ale țării sale pentru a strânge populația în supunere, dar a avertizat sâmbătă că strategia va eșua și Moscova va pierde pe termen lung dacă nu își pune capăt războiului.

Zelensky a acuzat Kremlinul că a creat în mod deliberat „o catastrofă umanitară” și a făcut apel ca președintele rus Vladimir Putin să se întâlnească cu el, folosind un miting uriaș pe stadionul de la Moscova, unde Putin a lăudat vineri forțele ruse pentru a ilustra ce era în joc.

„Imaginați-vă că în acel stadion din Moscova sunt 14.000 de cadavre și alte zeci de mii de răniți și mutilați. Acestea sunt costurile rusești de-a lungul invaziei’, a spus Zelensky într-o adresă video de noapte către națiune, înregistrată în fața biroului prezidențial de la Kiev.

Mitingul a avut loc în condițiile în care Rusia s-a confruntat cu pierderi mai grele decât se aștepta pe câmpul de luptă și un guvern din ce în ce mai autoritar acasă. Evenimentul a fost înconjurat de suspiciuni că a fost o etapă de patriotism fabricată de Kremlin. Poliția rusă a reținut mii de oameni de la protestele împotriva invaziei Ucrainei de către Rusia.

Luptele au continuat pe mai multe fronturi în Ucraina. În orașul-port asediat Mariupol, locul unora dintre cele mai mari suferințe ale războiului.

Viceprim-ministrul Ucrainei Iryna Vereșciuk a declarat că țara speră să evacueze civili sâmbătă prin zece coridoare umanitare din orașe și orașe aflate în prima linie a luptei cu forțele ruse.

Ea a spus că s-a convenit un coridor pentru orașul asediat Mariupol, deși eforturile anterioare ale autorităților de a evacua civilii acolo în cadrul unei încetări temporare a focului au eșuat în mare parte, ambele părți schimbând vina.

Între timp, mai mult de 1.300 de oameni – inclusiv femei și bebeluși – sunt încă temut prinși în ruinele bombardate ale unui teatru din orașul asediat Mariupol, în timp ce eforturile de salvare continuă să fie îngreunate de bombardamentele rusești constante.

Victimele neajutorate au fost forțate ieri să petreacă a treia noapte îngropate în subsolul Teatrului Dramatic distrus, care a fost lovit miercuri de forțele lui Putin.

Perspectivele lor de supraviețuire devin din ce în ce mai sumbre pe zi ce trece, fără provizii, iar trupele ruse trag în salvatori care încearcă să sape printre moloz.

Noaptea trecută, un parlamentar local a spus că cei din interior au fost forțați să sape din interiorul epavei, deoarece încercările de salvare au fost zădărnicite de atacurile aeriene în curs.

Însă președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a calificat atacul Rusiei drept „teroare totală”, a promis aseară că va continua misiunea de salvare.

‘Sute de mariupoleni sunt încă sub dărâmături. În ciuda bombardamentelor, în ciuda tuturor dificultăților, vom continua lucrările de salvare’, a spus el.

Trupele ruse au ajuns acum în centrul orașului, iar civilii rămân ascunși în buncăre, în timp ce luptătorii luptă pe străzi.

Primarul Mariupol, Vadym Boichenko, a declarat: „Luptele cu tancuri și mitraliere continuă. Nu a mai rămas centrul orașului. Nu există o mică bucată de pământ în oraș care să nu aibă semne de război.

 

 

 

Tagged: