Autor: Paul Ichim
Am să revin la niște probleme din sănătate, pe care le-am comentat și altădată. De o vreme bună în România există o deficiență de forță de muncă, de am ajuns să apelam la străini, așa că, perioada aceea în care milioane de romani și-au luat lumea-n cap pentru un loc de muncă a cam trecut. De ce am făcut această introducere, ce aparent n-ar avea legatură cu sănătatea? Explicația este simplă, nu înțeleg de ce există încă o mulțime de oameni neasigurați. Oamenii n-au medic de familie, dacă solicită un consult la un astfel de medic, din câte știu, acesta poate să ceară plata serviciului. În Policlinici oamenii nu sunt primiți fără bilet de trimitere de la medicul de familie, care nu poate elibera documentul decât dacă omul este asigurat. În atare situație neasigurații sufocă Unitățile de primiri urgențe UPU.
Ei bine aici începe nebunia. De preferință neasigurații se prezintă spre seară exagerând acuzele. Conform reglementărilor în vigoare oricine deschide ușa la UPU trebuie consultat. Nu de puține ori pentru lămurirea unui diagnostic se fac analize, diverse investigații imagistice… etc… ceea ce înseamnă bani cheltuiți. La urmă se constată că neasiguratul nostru, nu are un diagnostic care să se încadreze în tabelul de urgențe, dar trebuie, să plece cu rețeta. În principiu urgențele internate în spital care includ și afecțiunile bănuite cu risc evolutiv, reprezintă undeva la 25-30% din numărul prezentărilor, iar din restul, majoritatea sunt neasigurați.
Pe undeva cred ca trebuie schimbat ceva pe acest subiect. Modelul francez l-am invocat și altădată, cetățeanul nu este refuzat la urgențe dar își plătește prestația medicală. În versiunea asta spitalul își scoate cheltuielile, mai ales că finanțarea este prăpădită rău, iar cetățenii patriei se gândesc mai serios la cum să se asigure, să aiba medic de familie. Unde mai pui ca în înghesuiala de la UPU, riști să treci pe langa un caz de urgență evidentă, pe lângă faptul că timpul de așteptare acolo se prelungește tocmai pentru asigurați.
Îmi dau seama ca în an electoral nimeni de prin Parlament, n-o să îndrăznească să propună ceva schimbari. Atenție, sistemul deja suferă de lipsa de finanțare, programele de sănătate pe care vrem să le promovăm mai ales în oncologie, unde este prăpăd, nu vor avea acoperire.
Sursa foto: monitorulbt.ro