Procurorii au pus sechestru pe averea lui Videanu

Spread the love

Loading

vil lui videanu snagovAdriean Videanu  este acuzat de complot şi subminarea economiei naţionale.

Procurorii au pus schestru pe o vilă superbă la Snagov, trei apartamente de lux la București și un apartament de vis la Mamaia.

 

Adriean Videanu, fost ministru în Guvernul Boc este primul dintre șmecherii PDL care este cercetat penal de procurorii DIICOT.

Videanu  a acţionat premeditat pentru sprijinirea grupului infracţional din jurul omului de afaceri Ioan Niculae şi au prezentat în Guvern o situaţie eronată pentru ca Executivul să îşi asume o serie de acte normative.

Procurorii DIICOT au dispus punerea sub sechestru a unor imobile ale fostului ministru al Economiei Adriean Videanu a căror valoare cumulată este estimată la aproximativ 60 de milioane de euro. Prin Ordonanţele din 24 şi 26 septembrie 2013, s-a instituit sechestru asigurator „până la concurenţa sumei de 277.000.000 lei (60 milioane de euro)” asupra casei construite de Adriean Videanu în Snagov, pe un teren obţinut prin concesiune, asupra a trei apartamente situate în Bucureşti şi a unuia din Mamaia.
De asemenea, s-a pus sechestru pe 66.906 acţiuni deţinute de către Adriean Videanu la trei societăţi comerciale, fără ca procurorii să le menţioneze. În ultima declaraţie de avere semnată de Adriean Videanu în 2010, la demisia din Guvern, liderul PDL menţiona că cele mai valoroase acţiuni pe care le deţine sunt cele de la Titan Mar SA, urmate de cele la Pecon SA şi la Equity Invest SA. La acel moment, Adriean Videanu era, de asemenea, acţionar la Secon SA, Aurto Marcus Grup SA și la alte societăți cu titlu de căpușe.
„În cauză s-a mai dispus indisponibilizarea prin poprire a tuturor sumelor deţinute în conturile deschise la 2 unităţi bancare pe numele învinuitului, precum şi a sumelor datorate acestuia cu titlul de dividende de către 2 societăţi comerciale”, se arată într-un comunicat DIICOT.
Dosarul „Romgaz”.
Pentru ce sunt cercetaţi Videanu şi Vosganian
Adriean Videanu este cercetat, alături de actualul ministru al Economiei, liberalul Varujan Vosganian, în dosarul „Romgaz”, pentru complot şi subminarea economiei naţionale. Potrivit procurorilor DIICOT, cei doi au ignorat în totalitate informările şi sesizările primite de la SRI, au acţionat premeditat pentru sprijinirea grupului infracţional din jurul omului de afaceri Ioan Niculae şi au prezentat în Guvern o situaţie eronată pentru ca Executivul să îşi asume o serie de acte normative.
Pentru a justifica cererea avizului pentru începerea urmăririi penale în cazul celor doi miniştri, DIICOT explică cum l-au ajutat Vosganian şi Videanu pe Niculae mai întâi să devină unul din „băieţii deştepţi”ai gazelor naturale. Mai întâi acestuia i s-au acordat, prin ANRE, licenţe prin care compania sa, Interagro SA, devenea nu consumator, ci furnizor de gaze naturale pentru mai multe combinate chimice. Gazele de la Romgaz au ajuns la Interagro cu subvenţii importante nelegale, după cum susţin procurorii, sub pretextul că în felul acesta este ajutată agricultura, beneficiarul final al îngrăşămintelor.
Efectul deciziilor celor doi miniştri a fost însă, în accepţiunea DIICOT, doar periclitarea stocurilor de gaze pentru iarnă care ar fi trebuit să asigure consumatorii interni în situaţia unor temperaturi foarte scăzute sau a unei crize externe şi utilizarea Romgaz în interesul privat al SC INTERAGRO SA.
Luni, 30 septembrie 2013, la ieşirea de la audieri, fostul ministru Adriean Videanu a declarat că este în interesul său să dea informaţiile pe care le deţine, astfel încât să se lămurească situaţia. Mai mult, acesta a menţionat că procurorii au pus sechestru pe toate imobilele şi conturile pe care are în declaraţia de avere.
Procurorii DIICOT susţin că SNGN Romgaz SA ar fi livrat către Interagro gaze naturale din producţia proprie în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, respectiv aproximativ 500 de milioane de dolari, din care 270 de milioane de lei, respectiv 92 de milioane de dolari, reprezintă „valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal”. Demersul miniştrilor Vosganian şi Videanu s-ar fi realizat în condiţiile în care SC Interagro SA înregistra o datorie reprezentând aproximativ 70% din bugetul anual al societăţii naţionale, au precizat procurorii.
Dacă în cazul lui Videanu, preşedintele Traian Băsescu a aprobat în septembrie începerea urmăririi penale, situaţia lui Vosganian este în discuţie la Comisia Juridică a Senatului, avizarea având nevoie de votul plenului.
Băsescu controlează procurorii
Cercetarea lui Videanu este un act normal, însă faptul că un fost demnitar nu poate fi cercetat fără avizul președintelui mi se pare o situație anormală. Practic, printr-o lege dată pe timpul guvernului incompetent Boc s-au făcut mai multe schimbări în rău. De altfel în firava noastră democrație nu se mai ține cont de cele trei puteri în stat: legislativă, executivă și juridică. Miniștrii sunt și parlamentari, în același timp și votează și execută ce au votat.
Analizând atent aprobarea lui Băsescu, pentru va Videranu să poată fi cercetat penal, înțelegem să tragem concluzia că guvernatorul României a pornit cruciada împotriva liderilor PDL, fiindcă nu au acceptat-o ca președinte pe o altă penală, Elena Udrea. Să credem că vor urma și ceilalți lideri PDL! Guvernul Boc a făcut multe nenorociri pentru majoritatea dintre români. Deși FNI a recomandat să se taie circa 10 % din salariile bugetarilor, lingăul Boc și miniștrii săi PDL-iști au tăiat 25%. După ce au pierdut alegerile parlamentare au fost voci din PDL care au spus că vinovatul principal este Traian Băsescu.
Mai există și o altă miză. Traian Băsescu își sacrifică foști aliați pentru a crește și impune Mișcarea Populară.
În realitate există mai multe ipoteze de lucru. Dacă popularii vor avea majoritatea în UE se va impune din afară un model rusesc. Traian Băsescu va trece prim ministru și ne-a trăznit Dumnezeu, iar primul ministru devine președinte.
Dar nu vreau să mă gândesc ce ni s-ar întâmpla nouă românilor dacă nu vom putea scăpa de această umbră comunistă, securistă, care vrea să rămână la putere ca să fure cum a furat și până acum, să ne ignore cum ne-a ignorant și până acum etc…
Sursa: gandul.info, adevarul.ro