Toți am auzit vorbindu-se despre EL, omul cu cea mai mare pensie din România! Până să devină pensionar de lux, nu știa nimeni că există. Nu se remarcase prin vreo faptă eroică, nu inventase vreun vaccin anti-cancer, nu descifrase dilema încălzirii globale… era doar un om normal, fost procuror de Argeș și fost comandant de penitenciar.
Gheorghe Bălășoiu este, în schimb, astăzi vedetă, vedetă pentru că statul român îi plătește o PENSIE de aproximativ 12.000 de euro lunar, din care mai bine de 11.000 provin din taxele celorlalți contribuabili care muncesc pe brânci pentru a-și plăti facturile.
Pensionarul special a cotizat de-a lungul vieții doar pentru o pensie de 3.600 de lei, dar Parlamentul a decis că noi toți trebuie să-i mai dăm încă 11.000 de euro de la noi din buzunare. De ce? O întrebare, la care oricât ai căuta variante de răspuns, nu o poți face fără un ceai de tei. Așa că beți un ceai și citiți mai departe.
Alexandru Oproiu este unul dintre cei mai renumiți medici din România. El este un alt special, dar în sens invers. După 47 de ani de învățământ, 24 de ani în care a fost director al Institutului Fundeni și 3.890 zile de gardă, după ce a salvat mii de vieți, în anul 2000 s-a pensionat cu 440 de lei pe lună (mai puțin de 100 de euro). Să se înțeleagă clar că n-am uitat niciun zero.
Despre doctorul Oproiu am auzit mulți și înainte și după pensie, despre domnul Bălășoiu doar acum. Cei doi reprezintă perfect paradoxul în care se zbate statul român reprezentat de guvernanți și parlamentari. După 1989, toate partidele au făcut slalom pe la putere și cam toate și-au bătut joc de românul performant și cu bun simț, românul care muncește corect, își plătește taxele și vrea să poată dormi noaptea liniștit și să viseze frumos. Dar nu poate! Pentru că domnii de la Putere insistă să-l indigneze, să-l frustreze și să-l insitige la ură.
Și acum o să vă dau câteva date concrete, greu de digerat într-adevăr, după care vă voi lăsa pe voi să trageți concluziile. Pensia medie în România anului 2018 este 1.071 LEI. Profesori, medici, ingineri încasează, în medie între 800 și 1.400 de lei.
Cei mai speciali dintre SPECIALI
SPECIALII, în schimb, se pot pensiona liniștiți pentru că Parlamentul a avut grijă de ei. Nu are sens să mai povestesc despre cei din MAI, care ies la pensie la 40 de ani cu 10.000 de lei pe lună, pentru că deja asta știe toată lumea.
Puțini știu însă că speciali sunt și BENEFICIARI ai Curții de Conturi, potrivit legii nr.7/2016 si Decizia CCR 297/2012, iar ei au o pensie medie de 7.620 lei, conform datelor furnizate la cererea mea, chiar de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
Personalul aeronautic și navigant stă și mai bine decât colegii de lux, primesc, în medie, LUNAR 10.742 lei.
Dar niciun SPECIAL, nu e mai special decât categoria magistraților. PROCURORII și JUDECĂTORII au cea mai mare pensie MEDIE din România, mai exact 14.278 lei! În timpul activității ei beneficiază și de alte indemnizații, primesc locuința de serviciu, diurne, sunt trimiși la cursuri pe banii statului, iar absolut toate medicamentele le sunt decontate. Mulți dintre ei, după ce ajung pensionari de lux, se întorc în câmpul muncii ca avocați sau consultanți juridici. Pentru că se poate! Doar sunt speciali.
Un medic, de exemplu, este OBLIGAT să-și plătească singur medicamentele, chiria, plus cursurile care, culmea, mai sunt și impuse prin lege. Dacă vreo firmă de medicamente oferă vreo invitație la vreun curs se numește trafic de influență, abuz în serviciu…cătușe și show interminabil la tv. Am văzut doar ce-au pățit 77 de oncologi, care după ce au fost terorizați și arătați cu degetul timp de 2 ani, au scăpat de dosare prin CLASARE. Desigur, asta doar în România se poate întâmpla.
În Canada, de exemplu, un medic de familie încasează anual aproximativ 1 milion de euro, în România, rămâne mai mult cu 0-urile de la million, după ce plătește toate taxele și impozitele posibile, iar când iese la pensie devine muritor de foame. Între 800 și 1400 de lei are pensie un medic de familie, care și-a plătit toată viața contribuțiile sociale. După 30 de ani de activitate și stres, căci are viața omului în mână, poate vrea să se retragă undeva la țară, dar nu poate pentru că moare de foame. Cine este de vină pentru aceste inechități? Guvernul spune că Parlamentul, iar Parlamentul suntem noi toți, cei care am votat sau nu am votat. Nu ne rămâne decât să ne rugăm să devenim și noi speciali, mai ales că în ultima perioadă, în loc să se echilibreze balanța, se adaugă și alți speciali.
În acest context macabru, singurul subiect pe care-l găsesc interesant de abordat partidele, de la putere sau opoziție, cu tot cu Președinte și Guvern este celebrul M*** PSD. Pentru că atâta putem.
Anca Andrei