Fost procuror, Monica Macovei a negat că în 1990 protestatarii de la Universitate au fost bătuţi cu bestialitate de organele de ordine
Eurodeputata PDL Monica Macovei încearcă din răsputeri să-şi creeze o imagine de mare luptătoare anticorupţie, mare politician de dreapta şi susţinătoare ferventă a statului de drept, dar „scheleţii“ îi tot ies la iveală din dulap. După ce a fost acuzată că înainte de ’89 semna mandate de percheziţie în alb, Monica Macovei se confruntă cu noi dezvăluiri despre trecutul său de procuror comunist. Pe când lucra la fosta procuratură a Sectorului 1, Macovei s-a ocupat, alături de alţi procurori, de anchetarea victimelor mineriadei din 1990. Deşi cei arestaţi atunci au fost bătuţi cu bestialitate la o unitate militară din Măgurele, fosta ministră a Justiţiei a afirmat că nu a văzut nici un act de violenţă, afirmaţiile sale fiind folosite de fostul ministru de Interne, generalul Mihai Chiţac, în apărarea sa, la proces. „Am luat contact cu problema Piaţa Universităţii în mai multe etape. Prima etapă a fost în ziua de 13 iunie 1990. Eram procuror la fosta Procuratură a Sectorului 1 şi, împreună cu alţi doi colegi de la aceeaşi unitate, am fost trimişi la Unitatea Militară de la Măgurele, unde am întâlnit câţiva colegi de la fosta Procuratură a Municipiului Bucureşti: Alexandru
Ţuculeanu, Cornel Popescu, Emil Dinu. La Măgurele, am văzut în curtea unităţii că cei ridicaţi din Piaţa Universităţii stăteau la mese şi scriau declaraţii din Piaţa Universităţii. Nu am văzut niciun act de violenţă. Citind aceste declaraţii, am spus: Nu rezultă comiterea niciunei infracţiuni. Toată lumea pleacă acasă“, a afirmat fostul procuror, potrivit unui articol publicat de EVZ în luna mai 1997, reluat, miercuri, la emisiunea Subiectiv, difuzată de Antena3.
Multe bătăi şi interogatorii
Conform unor mărturii publicate pe site-ul Asociaţiei Victimelor Mineriadelor 1990-1991 din România, starea de fapt la unitatea din Măgurele nu era nici pe departe atât de idilică după cum o descrie Monica Macovei. „La Măgurele ne-au băgat pe toţi într-un garaj, nu înainte de a ne filma înşiraţi lângă un zid. Au fost zile de coşmar: multe bătăi şi interogatorii. Nu aveam acces la o toaletă şi eram nevoiţi cu toţii să ne facem nevoile în spatele garajului. Pe drum, de fiecare dată, ne luau în primire patru militari care ne aplicau lovituri cu bastoanele de nu mai ştiam de noi. La interogatorii erau fel de fel de anchetatori. Îl ţin minte pe unul, o bestie, cred că era dement. (…) Eram peste 100 de persoane arestate acolo. Mulţi erau grav răniţi şi se continua aplicarea de bătăi, în ciuda stării precare a acestora. L-am zărit, printre arestaţi, şi pe Nica Leon, preşedintele Partidului Liber Democrat, bine bătut, cu nasul spart. După câteva zile am avut noroc: un anchetator, fost vecin din Ferentari, unde copilărisem împreună, m-a recunoscut. Mi-au dat drumul pe data de 18 iunie“.
După 24 de ani, Macovei vede mai bine
Culmea e că, la 24 de ani de la acele violenţe, însăşi Monica Macovei cere finalizarea anchetelor din dosarul Mineriadei ca „un semn de recunoştinţă pentru cei care au fost reţinuţi, arestaţi ilegal, torturaţi şi bătuţi“ şi „ca un omagiu adus celor care s-au dus zi de zi şi seară de seară în Piaţă şi au crezut în schimbare şi în scoaterea României de sub comunism“. Mai mult, ea încearcă să-şi spele imaginea de procuror comunist. „După 24 de ani de la Mineriada 13-15 iunie din Bucureşti, cei care au bătut şi arestat ilegal oameni au rămas, în marea lor majoritate, nepedepsiţi. Au fost şi oameni ucişi, dar criminalii şi complicii lor politici sunt liberi“, a scris Macovei pe blogul personal luna trecută. „Mulţi dintre demonstranţi fuseseră reţinuţi şi duşi pe la diverse secţii de miliţie din Bucureşti, inclusiv din Sectorul 1, iar apoi, unii au fost duşi la Unitatea Militară din Măgurele. S-a cerut arestarea lor, şi spun «s-a cerut» pentru că nu ştiu cine a cerut ca demonstranţii să fie arestaţi. Şi din acest motiv trebuie finalizată ancheta, ca să ştim cu toţii cine a dat aceste ordine ilegale. Eu am refuzat să emit vreun mandat de arestare, dar alţi procurori au dispus arestarea unora dintre demonstranţi (…) Între timp am ajuns procuror şef Birou la Procuratura Municipiului Bucureşti, iar o parte din procurorii care arestaseră ilegal în iunie 1990 lucrau în Biroul condus de mine. Aceştia erau ocupaţi să închidă dosarele în care arestaseră oameni nevinovaţi în iunie 1990 şi să aplice amenzi administrative celor închişi între o lună şi mai multe luni pentru «fapte grave». (…) Le trebuia însă avizul meu. Nu l-am dat şi am oprit multe din aceste dosare cu amenzi administrative, le-am infirmat şi am dat alte soluţii, de «scoatere de sub urmărire penală» fără nicio sancţiune administrativă, pentru că aceşti oameni erau nevinovaţi. (…) După un an, am analizat, din proprie iniţiativă, legalitatea măsurilor de arestare preventivă în dosarele finalizate în 1991“, a susţinut Macovei pe blogul personal, cerând finalizarea anchetelor în cazul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.
Sursa: jurnalul.ro
Sursa foto: baselandia.wordpress.com