„Puteți să luați ADN-ul cuiva și să proiectați o armă care să-l omoare”: un membru al comitetului de informații al Casei Albe îi avertizează pe oameni să nu partajeze date de sănătate pe site-uri, deoarece poate fi folosit pentru a programa noi arme biologice care să-i vizeze personal

Spread the love

Loading

Reprezentantul American, Jason Crow, în timpul Forumului de securitate din Aspen,

din 18 iulie 2022, a avertizat că se produc arme biologice care folosesc ADN-ul unei ținte, doar pentru a ucide acea persoană.
Congresmanul a spus că dezvoltarea armelor este îngrijorătoare, având în vedere popularitatea serviciilor de testare AND.
Compania vizată este „23andMe”, care a declarat că nu vinde informațiile private ale clienților, dar compania este una dintre multele care au furnizat informații poliției.
În 2019, s-a descoperit că mai multe laboratoare din Rusia și China, care procesau teste ADN pentru americani prin Medicare și Medicaid.
Oficialii au avertizat că armele biologice ar putea viza și animalele și pot perturba aprovizionarea cu alimente pe tot globul.

Un membru al Comitetului de Informații al Congresului SUA a avertizat că se produc arme biologice, care folosesc ADN-ul unei ținte doar pentru a ucide acea persoană.
Vorbind Forumul de Securitate din Aspen, reprezentantul american Jason Crow din Colorado i-a avertizat pe americani să nu fie atât de pretențioși în a-și împărtăși ADN-ul cu companiile private din cauza apariției noului tip de armă.
„Puteți de fapt să luați ADN-ul cuiva, să luați, știți, profilul său medical și să țintiți o armă biologică, care va ucide acea persoană sau o va scoate de pe câmpul de luptă sau o va face inoperabilă”, a spus Crow.
Congresmanul a spus că dezvoltarea armelor este îngrijorătoare, având în vedere popularitatea serviciilor de testare ADN, unde oamenii își împărtășesc de bunăvoie maparea genetică cu companiile pentru a obține informații despre genealogia și sănătatea lor.
„Nu poți avea o discuție despre asta fără a vorbi despre confidențialitate și protecția datelor comerciale, deoarece așteptările privind confidențialitatea s-au degradat în ultimii 20 de ani”, a spus parlamentarul democrat.
Tinerii au de fapt foarte puține așteptări la confidențialitate, asta arată sondajele și datele.
Crow, un fost Ranger al Armatei, care a îndeplinit trei mandate în Irak și Afganistan, a continuat: „Oamenii vor scuipa foarte repede într-o ceașcă și o vor trimite la 23andMe și vor obține date cu adevărat interesante despre trecutul lor. Si ghici ce? ADN-ul lor este acum deținut de o companie privată. Poate fi vândut cu foarte puțină protecție a proprietății intelectuale sau protecție a vieții private și nu avem regimuri legale și de reglementare pentru a face față asta. Trebuie să avem o discuție deschisă și publică despre … cum arată protecția informațiilor privind asistența medicală, informațiile ADN și datele dumneavoastră, deoarece acele date vor fi de fapt achiziționate și colectate de adversarii noștri pentru dezvoltarea acestor sisteme”.
Compania vizată, 23andMe, a declarat în repetate rânduri că nu vinde informațiile private ale clienților, dar compania este una dintre multele care au furnizat informații poliției la cerere.
Senatorul american Joni Ernst, din Iowa, membru al Comitetului pentru Servicii Armate a Senatului, a declarat că rivalii americanilor ar putea folosi astfel de arme biologice AND, pentru a viza proviziile de hrană pe scară largă.
Ernst a avertizat că armele biologice ar putea fi folosite pentru a viza anumite animale de care depind cetățenii, trupele sau orașele, provocând penurie și insecuritate alimentară pentru a slăbi oamenii.
„Insecuritatea alimentară provoacă o mulțime de alte insecurități pe tot globul. Există o serie de moduri în care putem privi armele biologice și nevoia de a ne asigura că nu numai că asigurăm ființele umane, ci și hrana care ne va susține” a spus Ernst.


Publicația „Washington Examiner” a raportat cât de ușor ar putea fi pentru bazele de date private să fie folosite pentru a dezvolta arme biologice. Publicația a explicat cum ADN-ul aparținând unei ținte – sau rudei apropiate a unei ținte – ar putea fi furat și folosit pentru a forma o armă biologică eficientă numai împotriva acelei persoane. Acea tehnologie ar putea duce la programe de asasinare foarte bine direcționate și, de asemenea, ar putea face mult mai dificilă urmărirea ucigașilor.
Tehnologie similară ar putea fi implementată împotriva agriculturii americane prin proiectarea de arme care vizează doar o anumită rasă de animale de fermă sau recoltă. Acest lucru ar putea arunca țara în foamete și ar putea lăsa SUA în genunchi în fața ostilităților unui rival precum Rusia sau China.
Generalul de armată Richard Clark, comandantul Comandamentului pentru Operații Speciale din SUA, a subliniat modul în care Rusia a ajuns deja la infamie cu o versiune mai puțin sofisticată a aceleiași scheme.
Discutând despre otrăvirea cu agentul nervos a fostului agent dublu Serghei Skripal în Anglia, în 2018, el a spus: „Rusia este dispusă să folosească otrava împotriva oponenților politici. Rușii sunt dispuși să folosească otrava pe propriul lor pământ, dar apoi să intre pe pământul unui aliat NATO din Marea Britanie și să le folosească … și pe măsură ce mergem în viitor, trebuie să fim pregătiți pentru aceste eventualități. Și nu cred că vorbim despre asta atât de mult pe cât ar trebui și căutăm metode pentru a continua să luptăm”.
Skripal și fiica sa Yulia au fost otrăviți cu agentul nervos Novichok în orașul englez Salisbury și aproape au murit din cauza rănilor lor. Prim-ministrul Marii Britanii de atunci Theresa May a învinuit Rusia.
Anul trecut, senatorul american Marco Rubio a tras un semnal de alarmă că laboratoarele rusești și chineze procesau testele ADN ale americanilor prin Medicare și Medicaid.
„Este ridicol că politicile noastre actuale permit Partidului Comunist Chinez să acceseze datele genomice ale americanilor. „Nu există absolut niciun motiv pentru care Beijingul, care încearcă în mod obișnuit să submineze securitatea națională a SUA, ar trebui să primească datele genomice ale cetățenilor americani” a spus Rubio într-un comunicat.


În 2018, companiile Ancestry, 23andMe, Habit, Helix și MyHeritage au semnat toate politicile elaborate cu ajutorul The Future of Privacy Forum, o organizație non-profit, în sprijinul „avansării practicilor responsabile de date în sprijinul tehnologiilor emergente”. conform publicației „Gizmodo”.
Orientările, intitulate Cele mai bune practici de confidențialitate pentru serviciile de testare genetică pentru consumatori și publicate, tratează scenarii în care informațiile genetice anonime și identificabile personal ale utilizatorilor ar putea fi partajate cu forțele de ordine (fără mandat) și cu alte terțe părți.
Noile politici voluntare solicită solicitarea unui consimțământ separat din partea utilizatorilor înainte de a partaja „informații la nivel individual” cu alte companii și mai multă transparență cu privire la numărul de solicitări de date primite de autoritățile de aplicare a legii și îndeplinite pentru acestea.
Deși toate companiile au spus că sunt de acord cu aceste standarde de practică, nu există nicio lege care să aplice regulile.

SURSA se poate citi AICI

 

 

Tagged: