Resturile caselor avariate zac pe pământ în apropierea locului în care se afla cândva un centru cultural și o clădire administrativă, distruse în timpul unui bombardament aerian în timp ce înaintarea Rusiei asupra capitalei ucrainene continuă, în satul Byshiv, lângă Kiev, sâmbătă, 12 martie.
Surse de informații sugerează că Vladimir Putin ar putea suferi de cancer, boala Parkinson sau demență. „Fața și gâtul umflate” ale despotului, în vârstă de 69 de ani, ar putea fi potențiale efecte secundare ale utilizării prelungite a steroizilor. Starea de sănătate a președintelui Rusiei a fost pusă sub semnul întrebării în ultimele luni din cauza aspectului său.Putin a arătat în mod repetat „cenușiu și umflat” și cu un ten palid în cele mai recente ieșiri publice ale sale
Vladimir Putin suferă de o tulburare a creierului cauzată de demență, boala Parkinson sau „furia roidă” rezultată din tratamentul cu steroizi pentru cancer, susțin surse de informații.
Citând surse apropiate de Kremlin, personalități de rang înalt din Alianța de informații Five Eyes – care cuprinde Australia, Canada, Noua Zeelandă, Regatul Unit și Statele Unite – cred că există o explicație fiziologică pentru decizia insultată la nivel global a președintelui rus de a invada Ucraina.
Comunitatea serviciilor de informații împărtășește un număr tot mai mare de rapoarte despre „comportamentul din ce în ce mai neregulat” al lui Putin, în vârstă de 69 de ani, combinat cu o apariție umflată în filmările recente – și distanța absurdă pe care insistă să o păstreze față de vizitatorii Kremlinului.
O sursă de securitate a spus: „Numai sursele umane vă pot oferi genul de imagine bogată pe care o avem despre psihicul lui Putin”.
„A existat o schimbare identificabilă în luarea deciziilor sale în ultimii cinci ani și ceva. Cei din jurul lui văd o schimbare semnificativă în convingerea și claritatea a ceea ce spune și în modul în care percepe lumea din jurul lui.
Sursa a spus că acest eșec de a gândi clar este agravat de lipsa unei „bucle de feedback negativ”, liderul rus „pur și simplu nefiind informat” despre elementele eșecurilor cu invazia.
S-a raportat că Putin i-a plasat pe Serghei Beseda, șeful serviciului extern al FSB, și pe adjunctul său, Anatoli Boliukh, în arest la domiciliu, după ce i-a învinuit pentru eșecurile informațiilor care i-au făcut ca armata sa a suferit o serie de înfrângeri în Ucraina.
Informațiile, despre care se înțelege că au fost transmise personalităților politice britanice de rang înalt, sugerează că Putin a suferit o deteriorare psihologică cauzată de factori fiziologici.
Ei avansează teorii conform cărora Putin fie suferă de o afecțiune a creierului, cum ar fi boala Parkinson sau de o formă mai generică de demență, fie că are cancer și tratamentul medical pe care îl primește i-a alterat echilibrul minții.
Ultima teorie, care este considerată credibilă de informațiile britanice, este că deteriorarea mentală este consecința așa-numitei „furii roidelor”, cauzată de utilizarea prelungită a steroizilor.
Sursele citează decizia lui Putin de a se izola fizic de oaspeți ca un semn al fricii de „comorbidități” – alte afecțiuni medicale grave care ar putea crește riscul de deces – sau consumul de medicamente care suprimă sistemul imunitar, lăsându-l deschis la infectii.
S-a raportat că Putin i-a plasat pe Sergey Beseda, (foto stânga) șeful serviciului extern al FSB, și pe adjunctul său, Anatoly Bolyukh, (foto dreapta) în arest la domiciliu, după ce i-a învinuit pentru eșecurile informațiilor care i-au făcut ca armata sa a învins o serie de înfrângeri în Ucraina.
Când Putin l-a întâlnit luna trecută pe Emmanuel Macron, președintele francez a fost forțat să stea la celălalt capăt al unei mese de 13 picioare, în timp ce mulți dintre cei care au intrat în prezența lui au fost forțați să se plaseze în carantină în hoteluri cu două săptămâni înainte.
Președintele rus a apărut recent mai umflat în jurul feței și gâtului, ceea ce poate fi un efect secundar al steroizilor – împreună cu „schimbările de dispoziție și de comportament”.
Un oficial francez a fost, de asemenea, citat după întâlnirea lui Macron spunând că Putin „nu este la fel” ca atunci când dl Macron l-a întâlnit cu doi ani mai devreme, având în anumite privințe „încărcat”.
O sursă britanică de informații a insistat că au încredere în fiabilitatea informațiilor despre sănătatea lui Putin, spunând: „Vizibilitatea noastră a informațiilor despre Rusia este pur și simplu extraordinară. Diferența de calitate a surselor noastre din jurul lui Putin în comparație cu Xi și China este uluitoare.
Aceasta vine în timp ce membrii Interpol au cerut ca Rusia să fie exclusă din organizația internațională de poliție, pentru a refuza Moscova accesul la informații sensibile.
Oficialii britanici dau vina pe președintele Interpolului, generalul-maior Ahmed Nasser al-Raisi, pentru blocarea măsurilor de ejectare a Rusiei.
Generalul emiratean a fost numit în această funcție în ciuda obiecțiilor acerbe din partea grupărilor pentru drepturile omului, care îl acuză de complicitate la tortură când era inspector general al ministerului de interne din Emiratele Arabe Unite.