PUTZA

Spread the love

Loading

Autor: dr. Paul Ichim

Zi liberă de duminică dar și de sărbătoare religioasă, soarele s-a ținut de cuvânt, încălzește după multă așteptare. Stai în pat și încerci să leneveșți, bucurându-te de soarele ce intră pe geam, dar surpriză, nepoțîi n-au aflat că în zilele astea ar trebui să te școli mai târziu, doar nu mergem la serviciu sau grădiniță. Ei au o treaba astăzi, să bântuie prin curte și să încerce rezistența trambulinei. Ieri ne-am scos cu ea, au țopăit la greu acolo.
Pe terasă tronează masă-n dezordinea de aseară, iar pe jos o gramadă de papuci de curte prăfuiți. Încerci să te porneșți, cu o cafea din aia mai îndoită cu lapte. Ghinion, nu-ți iese, sare pe ține cățelul pripășit de prin vecini, pe care l-au abandonat, cerând de mâncare. Câinii ăștia de aici, din Dobrogea merită o menționare specială.
Oamenii din zonă, practici sau orientați, deoarece nu dau ursul prin gospodării și-au ales câini zgomotoși de talie mică, cârnăciori din aia mici cu picioare scurte. Fiara din vecini este de aceeași categorie, chit că-l țineau la cușcă legat cu un lanț, care adunat era mai mare decât jumătatea lui. Când au plecat vecinii l-au dezlegat și i-au spus să se descurce cum știe. Uite așa s-a aciuat la noi și latră tot ce mișcă chit că mai patrulează și prin curtea vecină.
Neștiindu-i numele de botez, a trebuit să-i găsim un altul, pe care să-l învețe. Am căutat prin onomastică câinească nume oarecum cunoscute, gen Grivei Rex, Max, Zdreanță, Pufi. Absolut nici unul nu se potrivea cu talia și modul cum arată. Ne bătea gândul să-i spunem cârnăcior sau salam, dar nu știa să latre-n manele.
Observându-l cum se manifestă, cum îi intră bărbăția căinească în erecție când știa că-i dăm de mâncare și urmele lăsate prin arătură, l-am numit glorios … Putza.
Și uite așa „fiară” și-a învățat deja numele, vine până și la chemarea nepoților care-i tot repetă numele în gură mare prin ograda. Chestia este că „interfonul” a devenit deja celebru în partea asta de comună.
În orice caz, cu Putza, trambulină și pietrele de adunat de prin curte, ne-am scos un pic cu cei mici, prindem și noi o moțăiala la soare-n balansoare.
O zi frumoasă și vouă!!!

Tagged: