Rachete rusești au ucis doi oameni în POLONIA: exploziile au lovit un sat la cinci mile de granița cu Ucraina – oficialii dau vina pe rachetele lui Putin, dar Kremlinul NEAGĂ responsabilitatea, deoarece premierul polonez convoacă o întâlnire de urgență, iar aliații NATO promit că vor apăra „fiecare centimetru” din pământul statelor aliate

Spread the love

Loading

Explozii gemene au izbucnit în această după-amiază în Przewodów, un sat situat la cinci mile de granița cu Ucraina.

Un oficial al serviciilor secrete americane a susținut că exploziile fatale au fost cauzate de o pereche de rachete rusești captivante.

Rapoartele radio poloneze au mai spus că două lovituri cu rachete au avut loc aproape de graniță, ucigând două persoane.

Exploziile au venit în momentul în care Moscova a lansat astăzi un val de noi atacuri cu rachete în toată Ucraina.

Polonia este membră a NATO, ale cărei state membre sunt de acord să mențină o politică de „apărare colectivă”.

Articolul 5 din Tratatul de la Washington – acordul fondator al NATO – stipulează că, dacă un Aliat NATO este victima unui atac armat, „toți și fiecare alt membru al Alianței va lua în considerare acest act de violență”.

 

Două persoane au fost ucise în Polonia  după ce două rachete au lovit o fermă de lângă granița cu Ucraina.

Un înalt oficial al serviciilor secrete americane, vorbind sub condiția anonimatului, a declarat că exploziile fatale au fost cauzate de o pereche de rachete rusești, deși locul exploziei se află la mai mult de 10 mile de cea mai apropiată așezare urbană ucraineană, Chervonohrad.

Urmează un raport al radioului polonez ZET care susținea, de asemenea, că două rachete rătăcite au lovit pământul polonez, fără a oferi mai multe detalii.

Exploziile au avut loc în momentul în care Moscova a lansat astăzi noi atacuri cu rachete în toată Ucraina, în ceea ce Kievul a declarat că a fost cel mai puternic val de lovituri cu rachete din aproape nouă luni de război.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a convocat o reuniune urgentă a unui comitet guvernamental pentru afaceri de securitate națională și apărare, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului.

Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Mueller, nu a confirmat imediat rapoartele serviciilor de informații americane cu privire la atacul cu rachete, dar a spus că liderii de vârf țin o întâlnire de urgență din cauza unei „situații de criză”.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului Big. Generalul Patrick Ryder a declarat într-o declarație că SUA încă analizează loviturile cu rachete raportate în Polonia, un membru NATO, dar a adăugat: „Am fost foarte clari că vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”.

Polonia este membră a NATO care menține o „politică de apărare colectivă”, ceea ce înseamnă că un atac asupra unei națiuni din blocul de securitate este un atac asupra tuturor.

Articolul 5 din Tratatul de la Washington – acordul fondator al NATO – stipulează că, dacă un Aliat NATO este victima unui atac armat, „toți și fiecare alt membru al Alianței va considera acest act de violență ca un atac armat împotriva tuturor membrilor și va lua acțiunile pe care le consideră necesare pentru a-l ajuta pe Aliatul atacat”.

Între timp, Ministerul rus al Apărării a negat informațiile potrivit cărora rachete rusești ar fi aterizat pe pământul polonez, descriindu-le drept „o provocare deliberată menită să escaladeze situația”.

Acesta a adăugat într-o declarație: „Nu au fost făcute lovituri asupra țintelor din apropierea graniței de stat ucrainene-polone prin mijloace rusești de distrugere”.

SURSA se poate citi AICI

 

Tagged: