Raiduri aeriene ruse au lovit orașul Sumy peste noapte, ucigând 18 persoane, inclusiv doi copii, iar mai mulți răniți. Ucraina spune că invazia a „încetinit semnificativ”, deoarece rușii „demoralizați” recurg din ce în ce mai mult la crime de război  Președintele Zelensky a respins noua ofertă de „coridoare umanitare” drept o cascadorie „cinică” a Moscovei.  Primarul orașului asediat Bucha, lângă Kiev, a spus că bombardamentul este atât de puternic încât medicii nu pot recupera cadavrele de pe străzile unde sunt acum „despărțite” de câinii fără stăpân. 

Spread the love

Loading

Invazia Ucrainei de către Rusia a „încetinit semnificativ”, deoarece trupele „demoralizate” suferă pierderi grele, susțin comandanții Kievului, forțând oamenii lui Putin să recurgă la atacuri fără discriminare asupra civililor care au ucis și rănit un număr de copii peste noapte.

Dmytro Zhyvytsky, care conduce administrația militară în orașul asediat de est Sumy, a declarat că loviturile aeriene care au lovit zone civile la scurt timp după ora 23:00 au ucis 18 persoane, inclusiv doi copii și au rănit alții – parlamentul ucrainei publicând o fotografie a unui copil însângerat despre care spunea că a fost rănit. în atac.

Imaginea a apărut în momentul în care Rusia a declarat că va deschide din nou „coridoare umanitare” pentru a permite civililor să fugă din orașele bombardate, inclusiv Sumi – dar oferta a fost deja respinsă de Kiev, președintele Volodimir Zelenski acuzând Moscova de „cinism”, spunând că trupele sale au au pus mine peste rute și au aruncat în aer autobuze destinate a fi folosite ca mijloace de transport.

„A existat un acord privind coridoarele umanitare. A funcționat? În locul lui au lucrat tancuri rusești, Russian Grads (lansatoare de rachete multiple), mine rusești, a spus Zelensky într-un videoclip postat pe Telegram. „Ei se asigură că un mic coridor către teritoriul ocupat este deschis pentru câteva zeci de persoane. Nu atât față de Rusia, cât față de propagandiști, direct față de camerele de televiziune.

În Bucha, în nord-vestul Kievului, primarul a spus că orașul este supus bombardamentelor atât de puternice încât medicii nu pot ieși în stradă pentru a recupera cadavrele morților – care sunt acum „despărțite” de câinii fără stăpân. „Este un coșmar”, a adăugat el.

Armata Ucrainei, oferind o imagine de ansamblu asupra luptei în momentul în care războiul intră în cea de-a 13-a zi, a spus că progresele Rusiei au „încetinit semnificativ”, chiar dacă serviciile de informații americane afirmă că Putin a angajat acum „100%” din forța pe care a adunat-o la graniță în luptă, fără să facă câștiguri teritoriale semnificative de la sfârșitul săptămânii trecute.

Operațiunile defensive continuă în nordul, estul și sudul Ucrainei, a spus armata, toate orașele importante, altele decât Herson – care au căzut săptămâna trecută – în mâinile ucrainene. Trupele ruse sunt „demoralizate și tind din ce în ce mai mult la jafuri și încălcări ale dreptului internațional umanitar”, au adăugat comandanții.

De asemenea, a mai reieșit că un alt comandant rus – generalul-maior Vitali Gerasimov, prim-adjunct al comandantului armatei 41 a Rusiei – a fost ucis luni la Harkov, doar ultimul dintr-un șir tot mai lung de personalități militare de rang înalt care și-au pierdut viața în Ucraina.

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, vorbind în această dimineață cu BBC, a declarat că forțele ruse „devin tot mai disperate” și „vedem că rușii își dublează brutalitatea” pe măsură ce atacul se blochează.

El spune: „Rusia încă nu a făcut progrese, este ziua a 13-a. Acea coloană nordică despre care am vorbit adesea este încă destul de blocată, adică chiar blocată, deci nu avansează”.

El a spus că Regatul Unit va crește cantitatea de ajutoare letale și neletale acordate Ucrainei, detalii despre care le va anunța în Parlament miercuri și că ajută la organizarea livrării de ajutor prin NATO și alte țări UE.

În ceea ce privește posibila furnizare a Poloniei de avioane pentru lupta din Ucraina, el a spus că există o dezbatere în acest moment cu privire la faptul dacă Polonia ar face acest lucru.

„Marea Britanie nu ar putea furniza avioane direct Ucrainei, nu avem același tip de avioane de luptă pe care le zboară, Mig-29 și altele… Părerea noastră ar fi că Polonia trebuie să decidă, pe o bază bilaterală sprijină Ucraina”, adăugând că Regatul Unit va sprijini Polonia ca un vechi aliat.

Invazia a declanșat cel mai mare război din Europa și cea mai mare criză a refugiaților de pe continent de la cel de-al Doilea Război Mondial, în timp ce Occidentul a răspuns cu sancțiuni împotriva Rusiei, care au reverberat în jurul economiei globale.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că va deschide „coridoarele umanitare” de la 07:00 GMT marți, sub rezerva aprobării Ucrainei, listând rutele din capitala Kiev, precum și orașele Mariupol, Harkov și Sumy – toate fiind atacate puternic.

Ucraina nu a răspuns inițial la ofertă.

Zelensky a cerut mai multe măsuri punitive împotriva Rusiei, inclusiv un boicot global al exporturilor sale de petrol, care sunt cheia economiei sale.

„Dacă (Rusia) nu dorește să respecte regulile civilizate, atunci nu ar trebui să primească bunuri și servicii de la civilizație”, a spus el într-o adresă video.

Adresându-se Consiliului de Securitate, principalul oficial umanitar al ONU, Martin Griffiths, a spus că civililor trebuie să li se permită să plece în direcția pe care o doresc.

Cel puțin 406 de civili au murit de la începutul atacului Rusiei asupra fostului său vecin sovietic, potrivit ONU, deși consideră că cifrele reale sunt „considerabil mai mari”.

Forțele ucrainene au declarat marți că au respins un atac rusesc asupra orașului Izium din regiunea Harkov, iar trupele depășite au încercat să rețină o împingere a Rusiei dinspre est și sud, în încercarea de a încercui Kievul.

Forțele ruse „au suferit pierderi și s-au retras” în Izium, după ce „au domnit teroarea în oraș prin bombardarea spațiilor și infrastructurii civile”, a spus armata.

Jurnaliştii AFP au văzut luni mii de civili fugind de lupte pe o cale de evacuare neoficială din Irpin, o suburbie la vest de Kiev, spre capitală.

Copiii și bătrânii au fost transportați pe covoare folosite ca targi pe traseul, care duce peste podul improvizat și de-a lungul unei singure poteci asigurate de armată și voluntari.

Oamenii disperați au abandonat cărucioarele și valizele grele pentru a se înghesui în autobuze în afara zonei de război.

„Nu aveam nici lumină acasă, nici apă, doar stăteam la subsol”, a declarat pentru AFP Inna Scherbanyova, 54 de ani, economist din Irpin.

‘Exploziile au avut loc în mod constant… Lângă casa noastră sunt mașini, erau morți într-una dintre ele… foarte înfricoșătoare.’

Refugiații care încercau să evadeze din oraș folosind căile de evacuare convenite au fost lăsați blocați, deoarece drumul spre care erau îndreptați era minat, a declarat luni CICR.

Un parașutist ucrainean a povestit despre luptele „corp la corp” din Irpin, spunând „încercăm să-i împingem pe (soldații ruși), dar nu știu dacă vom fi pe deplin capabili să o facem”.

O legiune internațională de voluntari a coborât în ​​Ucraina pentru a lupta împotriva rușilor.

Dar Pentagonul a declarat luni că Moscova se află într-o misiune de recrutare pentru proprii luptători străini – sirieni care au luptat pentru președintele Bashar al-Assad.

„Credem că relatările despre ei – rușii – care caută luptători sirieni pentru a-și spori forțele în Ucraina, credem că există adevăr în asta”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că nu va trimite recruți sau rezerviști pentru a lupta în conflict.

Zelensky a rechemat toți militarii care lucrează în străinătate pentru a lupta împotriva forțelor invadatoare, potrivit parlamentului ucrainean.

El a promis din nou că va rămâne pe loc ca forțe ruse în apropierea capitalei.

„Eu stau la Kiev. Nu se ascunde. Și nu mi-e frică de nimeni”, a spus el într-un videoclip luni seara.

El a spus că guvernul său va face „atât cât este nevoie pentru a câștiga acest război!”

Banca Mondială a aprobat luni un pachet suplimentar de 489 de milioane de dolari în sprijinul Ucrainei, care va fi pus la dispoziție imediat și denumit „Finanțarea redresării din situația de urgență economică în Ucraina” sau „Ucraina LIBERĂ”.

A venit în timp ce Zelensky a reînnoit apelurile către Occident să boicoteze exporturile rusești, în special petrol, și să impună o zonă interzisă pentru a opri măcelul.

Țările NATO au respins până acum cererea Kievului pentru o zonă interzisă de zbor, temându-se de un război din ce în ce mai extins împotriva Rusiei cu arme nucleare.

Aliații occidentali au impus, în schimb, sancțiuni fără precedent împotriva întreprinderilor, băncilor și miliardarilor, în încercarea de a face presiuni asupra Moscovei să-și oprească atacul.

Dar liderii Germaniei, Marii Britanii și Olandei au avertizat luni împotriva interzicerii petrolului rusesc, spunând că aceasta ar putea pune în pericol securitatea energetică a Europei.

Purtătorul de cuvânt al președintelui american Joe Biden a declarat că nu a fost luată nicio decizie, în timp ce viceprim-ministrul rus Alexander Novak a avertizat că orice interdicție a petrolului ar avea „consecințe catastrofale” asupra prețurilor care s-au îndreptat deja către un nivel record în 2008.

Putin a echivalat sancțiunile cu o declarație de război și a pus forțele nucleare în alertă, promițând „neutralizarea” Ucrainei „fie prin negociere, fie prin război”.

În ciuda pedepselor dure pentru cei care își exprimă disidența, protestele din Rusia împotriva invaziei Ucrainei au continuat, cu peste 10.000 de persoane arestate de la început.

Președintele francez Emmanuel Macron a condamnat și planul rusesc. „Toate acestea nu sunt grave, este cinism moral și politic, ceea ce mi se pare intolerabil”, a declarat Macron pentru postul francez LCI.

„Nu cunosc mulți ucraineni care doresc să meargă în Rusia”, a adăugat el, spunând că este nevoie de încetarea completă a focului pentru a proteja civilii, mai degrabă decât de coridoare.

Între timp, primarul unei suburbii asediate a Kievului a descris focul de artilerie ca fiind atât de necruțători că locuitorii nu pot să-și adune morții.

Odată cu invazia rusă a Ucrainei încă din a doua săptămână, o ploaie constantă de obuze și rachete continuă să cadă asupra centrelor populației precum Bucha. Primarul suburbiei Kiev, Anatol Fedoruk, a declarat că focul militar a fost puternic și constant.

„Nu putem nici măcar să adunăm cadavrele, deoarece bombardamentele de la arme grele nu se opresc zi sau noapte”, a spus domnul Fedoruk.

Coridoarele destinate să permită civililor ucraineni să scape de atacul rus s-ar putea deschide marți, au declarat oficialii de la Kremlin, deși liderii ucraineni au salutat planul cu scepticism, deoarece eforturile anterioare de a stabili rute de evacuare s-au prăbușit în weekend, pe fondul reînnoirii atacurilor.

Într-unul dintre cele mai disperate orașe, portul înconjurat din sudul Mariupol, aproximativ 200.000 de oameni – aproape jumătate din populația de 430.000 – sperau să fugă, iar oficialii Crucii Roșii așteptau să audă când va fi înființat un coridor.

Negociatorul-șef al Rusiei a spus că se așteaptă ca coridoarele să fie folosite marți.

Ambasadorul rus la ONU a prognozat un potențial încetare a focului pentru dimineața și a părut să sugereze că căile umanitare care duc departe de Kiev și alte orașe ar putea oferi oamenilor să aleagă unde vor să meargă – o schimbare față de propunerile anterioare care ofereau doar destinații în Rusia sau Bielorusia.

Biroul președintelui ucrainean conflictual Volodimir Zelenski nu a comentat ultima propunere a Rusiei, spunând doar că planurile Moscovei pot fi crezute doar dacă începe o evacuare în siguranță.

Cererile pentru pasaje eficiente au crescut pe fondul intensificării bombardamentelor din partea forțelor ruse. Bombardamentele constante, inclusiv în unele dintre cele mai populate regiuni ale Ucrainei, au generat o criză umanitară de scădere a alimentelor, a apei și a proviziilor medicale.

Prin toate acestea, dl Zelensky a spus că forțele ucrainene dau dovadă de un curaj fără precedent.

„Problema este că pentru un soldat al Ucrainei avem 10 soldați ruși, iar pentru un tanc ucrainean avem 50 de tancuri rusești”, a declarat Zelensky pentru ABC News într-un interviu difuzat luni seară.

Dar el a remarcat că decalajul de putere se diminuează și că, chiar dacă forțele ruse „vin în toate orașele noastre”, vor fi întâmpinate cu o insurgență.

Un înalt oficial american a declarat că mai multe țări discută dacă să furnizeze avioanele de război pentru care a pledat Zelensky.

La Haga, Olanda, Ucraina a cerut Curții Internaționale de Justiție să dispună oprirea invaziei Rusiei, declarând că Moscova comite crime de război pe scară largă.

Rusia „recurge la tactici care amintesc de războiul de asediu medieval, încercuind orașe, întrerupând căile de evacuare și lovind populația civilă cu muniție grea”, a declarat Jonathan Gimblett, membru al echipei juridice a Ucrainei.

Rusia a respins procedurile judiciare, lăsând locurile sale din Sala Mare a Justiției goale.

Șeful ONU pentru activități umanitare, Martin Griffiths, s-a adresat Consiliului de Securitate și a cerut trecerea în siguranță pentru ca oamenii să meargă „în direcția pe care o aleg”.

Bătălia pentru Mariupol este crucială, deoarece capturarea acestuia ar putea permite Moscovei să stabilească un coridor terestru către Crimeea, pe care Rusia l-a confiscat din Ucraina în 2014.

Luptele au dus la creșterea prețurilor la energie la nivel mondial și la scăderea stocurilor și amenință aprovizionarea cu alimente și mijloacele de trai ale oamenilor de pe tot globul care se bazează pe culturile cultivate în fertila regiune a Mării Negre.

Biroul ONU pentru drepturile omului a raportat 406 decese de civili confirmate, dar a spus că numărul real este mult mai mare. De asemenea, invazia a trimis 1,7 milioane de oameni să fugă din Ucraina.

Luni, Moscova a anunțat din nou o serie de cereri pentru a opri invazia, inclusiv ca Ucraina să recunoască Crimeea ca parte a Rusiei și să recunoască regiunile de est controlate de luptătorii separatiști susținuți de Moscova ca fiind independente. De asemenea, a insistat ca Ucraina să-și schimbe constituția pentru a garanta că nu se va alătura unor organisme internaționale precum NATO și UE. Ucraina a respins deja aceste cereri.

Sursa: dailymail.co.uk

Tagged: