Rapsodii de toamnă Dublă lansare de carte la București

Spread the love

Loading

Autor: Violeta Bobocea

O zi superbă de toamnă ne-a mângâiat pașii,  ieri , în capitală, aducând cu ea atâtea amintiri dragi sufletului meu, vechi de 30- 35 de ani..ale tinereții valuri! După ani și ani, destinul m-a readus în București pentru o dublă lansare de carte- „Stele în palmă”, editura Pim, Iași,cu o grafică de excepție a domnului Mihai Cătrună și un volum de versuri pentru copii,”Unde ești, copilărie?”, editura Izvorul Cuvântului din București. Alături de mine, autoarea Elena Spataru a lansat cartea”Cântec șoptit, izvor de aur”. Cea care ne-a găzduit  și ne-a făcut să ne simțim minunat într-o atmosferă autumnală a fost doamna Elena Volcinschi, căreia îi mulțumim din suflet.

Sub semnul frumosului și al artei, totul  s-a desfășurat într-o atmosferă de prietenie, relaxantă , cu cântec și voioșie, dar și de sărbătoare. Poezia ne unește și ne va uni mereu.

Acest eveniment s-a desfășurat în Sala de Festivități a Clubului Seniorilor Neamului Românesc-Ilfov, Președinte Dl. Liviu Sorin Ruse, sediul acestuia aflându-se pe Bdl.Nicolae Bălcescu, nr.21, sector 1, București.

Condeieri din capitală, dar și din țară au pășit cu emoție în sala arhiplină, dar primitoare, fiind convinși că frumosul va fi pentru toți un adevărat crez, o punte de legătură între trecut și prezent, un liant pentru care trebuie să devenim tot mai uniți: Olga Grigorov, dar și prof.Mircea Marcel Petcu și Lucreția Petcu din Tulcea, Vasilica Mitrea din Constanța, președinta Ligii Scriitorilor Dobrogeni, Mioara Baciu din Galați, Leliana Mihaela Rădulescu din Craiova, Liliana Badea din Târgoviște, Dumitru Dănăilă și Ștefan Dima din Buzău, Florina Andrei din Moinești, Diana Olteanu din Craiova, prietena mea de-o viață, Florentina Udeanu din București, Eugenia Enescu- Gavrilescu, Constantin Gavrilescu din București, Paula Manta, Victor Marola, Florin Grigoriu tot  din București și mulți alții.

Primirea invitaților a fost făcută de  către doamna Adriana Șerb , scriitor, care a oferit din partea președintelui Clubului  Seniorilor Neamului Românesc-Ilfov, domnul Sorin Liviu Ruse invitaților, dulceață de gutui și câte un țoi mic de pălincă din noua rodire a toamnei, semn al ospitalității poporului nostru.

Cuvântul de deschidere privind importanța clubului mai sus amintit, a fost rostit de către poeta Elena Volcinschi.

Invitații de onoare, (deși virtual)au fost prietenii noștri dragi, oameni de artă și cultură, Dna Leo Maria Grazia și Dl.Giovanni Monopoli, Președinte Asociația Culturală „Poiesis”Taranto-Italia,care au fost alături de noi cu gândul , dar și cu sufletul.

Așa cum era firesc, a fost și misiunea de suflet a noastră să ne prezentăm volumele, pentru că, așa cum a remarcat doamna Elena Volcinschi, noi știm cel mai bine ce înseamnă trăirea sufletească, emoția, sentimentele profunde pe care le-am trăit, în momentul scrierii acestor poeme.

-Cântec șoptit, izvor de aur- volum de versuri, autori poeții Elena Spataru și Ioan Grăpinoiu.O prezentare de excepție susținută de însăși autoarea,apoi de  scriitori și prieteni printre care i-aș aminti pe poeții: Diana Olteanu,Vasilica Mitrea, Olga Grigorov,Maria Niculescu,Ștefan Dima-Zărnești,Dumitru Dănăilă, Lilina Badea, Ileana Câmpean,actrița Doina Ghițescu, eleva Ilaria Macsim și alții.

A urmat apoi un moment muzical de excepție, susținut de un solist tot de excepție, Cristian Ariton,care ne-a amintit de „Rugă pentru părinți” muzica Ștefan Hrușcă, versuri Adrian Păunescu și un fragment din celebra canțonetă italiană „O sole mio”(Mario Costa-1896).

Am prezentat cele două volume de versuri -„Stele în palmă” și „Unde ești, copilărie?”, primul volum de versuri cuprinde teme și motive pe care le întâlnim în literatura română, dar și în literatura universală, iar celălalt volum ne reamintește de universul inocenței și al purității, de copilăria ireversibilă.

Au luat cuvântul poeți și scriitori, iubitori de frumos și poezie.

Versuri din cele două volume au citit poeții :Olga Grigorov,Diana Olteanu,Vasilica Mitrea, Elena Spătar, Maria Niculescu,Ileana Câmpean, actrița Doina Ghițescu , iar cuvinte minunate și de suflet , au venit și din partea dnei Eugenia Enescu Gavrilescu, redactor șef și, Ctin Gavrilescu,director al revistei „Amprentele Sufletului”.

Au mai luat cuvântul și scriitorii Victor Marola, Florin Grigoriu, iar doamna  Gina Constantinescu, secretar gen.Cenaclu „Mihail Grămescu”(cenaclul clubului) a făcut o prezentare importantă despre poetul neamului-George Coșbuc, recitând și versuri din lectura poetului.

Evenimentul s-a încheiat cu un program muzical de excepție , intitulat „Armonii de toamnă”,susținut de artiști mult îndrăgiți ca:

Vasy Folclor, Ioana Paraschiv,copiii minune,Răzvan Piticu și Alexia Gemene.

Toți participanții au primit diplome de excelență , în semn de respect pentru promovarea culturii, dar și pentru creativitate, unul dintre factorii determinanți în evoluția unei civilizații.

Organizatorii evenimentului au fost: Sorin Liviu Ruse, Elena Spataru,Violeta Bobocea, Adriana Șerb și Elena Volcinschi.

Mulțumiri infinite celor care ne-au fost alături la acest impresionant eveniment de suflet!

Așa cum remarca Tudor Arghezi, poezia e ” umbra și lumina care catifelează viața și dă omului senzația că trăiește cu planeta lui în cer. Pretutindeni și în toate este poezie. Trebuie găsită”.

Să păstrăm într-un colț al sufletului aceste rapsodii de toamnă, aceste mărturii peste timp…

Tagged: