Războiul din Ucraina. Moscova, nava amiral a Rusiei de la Marea Neagră, s-a scufundat în timp ce era remorcat înapoi în port „după ce a fost lovită de două rachete ucrainene”, a recunoscut în cele din urmă Ministerul de Apărare a Moscovei

Spread the love

Loading

Moscova, marea navă amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, a fost scufundată după un incendiu și explozii la bord. Ucraina spune că nava a fost lovită de două dintre rachetele sale de croazieră, făcând-o să se scufunde cu sute de victim. Experții navali spun că nava a fost lăsată vulnerabilă prin navigarea în modele previzibile în raza de acțiune a rachetelor ucrainene și că sistemele sale de apărare antirachetă erau „învechite”. Ministerul apărării a recunoscut ă nava sa scufundat în timp ce era remorcată înapoi în port.


Kievul a susținut oficial că a fost în spatele unui atac cu două rachete joi dimineață, în largul coastei Ucrainei. Incendiul de la bord a fost cauzat de două rachete de croazieră Neptune, trase de una dintre bateriile sale în apropierea orașului-port Odesa. Este posibil să fi murit în sute de marinari. Kremlinul a încercat să minimizeze pagubele, spunând că un incendiu a izbucnit la bord și că sute de membri ai echipajului au fost evacuați către alte nave din Marea Neagră. De asemenea, a susținut că nava a rămas pe linia de plutire și va fi tractată în port. Nu a făcut nicio mențiune despre un atac ucrainean.
Dar nu au avut încotro și până la urmă agenția de stat rusă TASS a transmis un comunicat a Ministerului Apărării spunând: „În timp ce a fost remorcat… către portul destinat, nava și-a pierdut echilibrul din cauza daunelor suferite în carenă, când incendiul a izbucnit după explozia muniției. Având în vedere mările agitate, nava sa scufundat.
Pierderea navei de război este cel mai recent dezastru militar rusesc de când președintele Vladimir Putin a lansat o invazie a Ucrainei pe 24 februarie. Asaltul nu a mers conform planului, forțele Moscovei suferind pierderi grele și nu reușesc să cucerească orașele mari – și în schimb au fost împinse înapoi în multe regiuni de o înverșunată rezistență ucraineană.
Acum, Kremlinul se va întreba cum a fost distrusă nava amiral din Marea Neagră de o țară fără flotă operațională. De când a izbucnit războiul, forțele navale ale Rusiei au fost poziționate în largul coastei Ucrainei pentru a oferi sprijin trupelor sale terestre și pentru a bloca accesul Kievului la coastă.
Anterior, un oficial al apărării al Statelor Unite a declarat că Rusia și-a mutat celelalte nave la 80 de mile de țărm ucrainean – o tentativă suspectată de a ieși din raza de acțiune a rachetelor – după ce nava a fost avariată.
Pierderea navei de război, numită după capitala Rusiei, este o înfrângere simbolică devastatoare pentru Moscova, în timp ce trupele sale se regrupează pentru o ofensivă reînnoită în estul Ucrainei, după ce s-au retras din mare parte din nord, inclusiv din capitală.
Nava putea transporta 16 rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, iar scoaterea ei din luptă reduce puterea de foc a Rusiei în Marea Neagră. Este, de asemenea, o lovitură pentru prestigiul Rusiei într-un război deja văzut pe scară largă ca o gafă istorică.
Începând acum săptămâna a opta, invazia Rusiei a stagnat din cauza rezistenței luptătorilor ucraineni, susținută de arme și alte ajutoare trimise de națiunile occidentale. Vestea avariei navei emblematice a umbrit pretențiile Rusiei cu privire la progrese în orașul-port din sudul Mariupol, unde s-au luptat cu ucrainenii încă de la începuturile invaziei în unele dintre cele mai grele lupte ale războiului – cu un cost oribil pentru civili.
Moskova ar trebui să fie echipată cu rețele radar puternice pentru a-și ghida rachetele antinavă, antiaeriene și antisubmarine, care sunt, de asemenea, folosite pentru a opera șase „sisteme de arme apropiate” care sunt concepute pentru a elimina rachetele care sosesc. Nu este clar cum au putut ucrainenii să pătrundă în acestei apărări. Surse legate de grupul Wagner din Rusia sugerează că dronele Bayraktar ar fi fost folosite pentru a distrage atenția sau a copleși radarul înainte de atac, deși este, de asemenea, posibil ca dronele să fi fost folosite ca observatori pentru a direcționa rachetele care soseau spre țintă.
Aceleași surse militare rusești susțin că Moscova a fost lovită de două ori în babord de rachete și a luat foc. Ministerul apărării a mai spus că echipajul a fost evacuat, dar nu a menționat că ar exista victime.
mile. Interfax nu a oferit mai multe detalii despre incident.
În aprilie 2021, agenția a citat un amiral rus în retragere spunând că „aceasta este cea mai serioasă navă din Marea Neagră”.
Pierderea Moskvei marchează cea mai mare victimă cauzată de Ucraina armatei ruse în timpul războiului de până acum și una dintre cele mai mari nave pierdute în luptă de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
De asemenea, marchează o altă pierdere umilitoare pentru forțele armate ale lui Putin, liderul rus despre care se spune că este „furios” după ce a primit vestea.
Potrivit presei ruse, Putin a fost informat peste noapte despre pierderea navei și i s-a spus în mod eronat că atacul a fost efectuat cu arme britanice. Putin a fost „furios” într-un mod „niciodată văzut până acum”, a spus ungeneral pe Telegram. Canalul pretinde cunoștințe din interior de la un fost agent al serviciului secret cu legături în interiorul Kremlinului.
Nici Ucraina, nici Rusia nu au dat o descriere oficială a ceea ce s-a întâmplat cu Moscova – deși surse care au vorbit cu canalul Telegram Reverse of the Medal , care are legături cu grupul militar rusesc Wager, au dat o relatare detaliată. Potrivit acestor surse, Moscova naviga în Marea Neagră între orașele-port ucrainene Odesa și Mykolaiv când a fost vizată miercuri seară. Ucraina ar fi folosit drone Bayraktar, fabricate în Turcia, pentru a distrage atenția apărării antirachetă a navei, permițând două rachete Neptune trase dintr-o baterie de coastă să se strecoare.
Ei au lovit nava pe babord, susțin sursele, făcând-o parțial să se răstoarne într-o parte. Condițiile agitate pe mare, combinate cu ruliu, au însemnat că nava a început să ia apă. Din cauza temerilor că muniția navei ar putea detona, Moscova a fost evacuată și nava s-a scufundat, au adăugat sursele.

Scufundarea Moskovei, o viclenie ingenioasă a Ucrainei care a distrus nava amiral a Rusiei
De Mark Nicol, editor de apărare pentru Daily Mail

Mândria înfricoșătoarei flote din Marea Neagră a Rusiei a fost scoasă din joc în una dintre cele mai viclene operațiuni ale războiului.
Comandanții ucraineni au distrus imensa navă de război Moscova folosind drone pentru a distrage atenția sistemelor sale de apărare, permițând rachetelor de suprafață să lovească.
Senzorii de protecție ai crucișătorului de 12.500 de tone se pare că nu au văzut rachetele Neptune îndreptându-se, deoarece urmăreau dronele turcești TB2.
Două rachete s-au izbit în babordul Moscovei, legănându-o violent și provocând o explozie catastrofală și incendii uriașe. În timp ce flăcările luminau furtunoasa Mării Negre, cei 510 de membri ai echipajului navei s-au urcat frenetic în bărcile de salvare și au fugit.
Atacul surpriză a avut loc la ora 2 dimineața, deoarece Moskova, principala navă de război de „comandă și control” a Rusiei, se afla la aproximativ 60 de mile sud de Odesa.
S-a spus că căpitanul navei și ofițerii de apărare aeriană urmăreau momeala, dronele turcești TB2, fără să știe că o pereche de rachete antinavă Neptune R360, fabricate din Ucraina, se îndreptau după ce au fost lansate de pe o baterie de artilerie de pe litoral.
Rachetele, fiecare cântărind o tonă și cu o rază de acțiune de 186 de mile, s-au apropiat de Moscova la nivelul mării. Călătorind pe o traiectorie atât de joasă pe mări agitate, ceea ce însemna că erau greu de urmărit.
După atac, crucișătorul vechi – care a fost lansat pentru prima dată în 1979 – a fost inițial remorcat spre Crimeea. Serviciile de informații americane au spus că încă arde. Ministerul rus al Apărării a declarat că Moscova s-a scufundat de fapt „în timp ce era remorcat de o furtună”, a informat agenția de știri Tass.
În ceea ce privește echipamentul militar, Moscova reprezintă cea mai mare pierdere unică pentru forțele armate ale Rusiei de la începutul războiului.
Se obișnuiește ca crucișătoarele mari, în special navele amiral, să fie însoțite de fregate care asigură un ecran de protecție. Dar poate pentru că au presupus că pot opera cu impunitate, comandanții ruși au neglijat să păzească Moscova. Se așteaptă că incidentul îi va face pe comandanții navalelor ruși să fie mai precauți atunci când operează în apropierea coastei Ucrainei.
Ucraina a proiectat și produs rachetele Neptune folosite în atac. În mod ironic, se bazează pe un design rusesc.
Expertul în nave de război Jonathan Bentham, de la Institutul Internațional de Studii Strategice, a declarat: „Lucrând din ipoteza că Moscova a fost lovită de rachete antinavă, acest lucru ridică întrebări cu privire la capacitățile operaționale ale crucișătoarelor din clasa Slava și starea marinei ruse. În teorie, capacitățile de apărare antiaeriană ale navei ar trebui să ofere suficientă acoperire pentru a evita să fie lovită de o rachetă subsonică precum Neptun.

Crucișătorul cu rachete de 600 de picioare din era sovietică: Moskova

Moskova este un crucișător cu rachete ghidate, proiect 1164 clasa Slava, de 12.500 de tone, care a fost lansat pentru prima dată în 1979. Nava a înlocuit crucișătorul clasei Kynda Amiral Golovko ca navă amiral a Flotei Ruse de la Marea Neagră. Deși nu este o navă nouă, impresionantul crucișător a fost numit după Moscova și este înarmat cu 16 lansatoare fixe pentru rachete antinavă P-1000 și lansatoare șine pentru 40 de rachete Osa.
Crusătorul de rachete are de obicei un echipaj de peste 500 și conține tuburi verticale complicate pentru 64 de rachete de apărare antiaeriană S-300 și o serie de tunuri, ceea ce face ca puterea sa de foc să fie una de un fel.
În ciuda caracteristicilor impresionante ale Moscovei, nava a fost scufundată când muniția de la bord a explodat, a declarat joi agenția de presă TASS, citată de Ministerul Apărării.
Agențiile de presă ruse au declarat că Moscova era înarmată cu 16 rachete de croazieră anti-navă „Vulkan” cu o rază de acțiune de cel puțin 440 de

Racheta antinavă Neptune de casă a Ucrainei

Neptune este o rachetă de croazieră anti-navă dezvoltată și produsă de Ucraina pe baza Kh-35 proiectată de sovietici, dar cu rază de acțiune și electronică îmbunătățite. Ucraina a început lucrările la rachetă în 2015, după ultima invazie rusă a teritoriului său în care Putin a anexat Crimeea, care găzduiește o mare prezență navală rusă.
Deși modelul sovietic Kh-35 poate fi lansat din aer, uscat sau mare, se crede că versiunea ucraineană poate fi lansată doar de pe uscat – deși versiunile care ar putea fi folosite pe nave erau în dezvoltare înainte de izbucnirea celui mai recent război. Cu o autonomie de 170 de mile, Neptune este lansat din spatele unui vehicul care este însoțit de un camion radar care îl ajută să-l ghideze către ținta sa. Sistemul este proiectat să funcționeze pe o rază de 16 mile de coastă.
Cântărind aproape 1 tonă, racheta poartă un focos care este conceput pentru a distruge nave de război și vase de transport cu o greutate de până la 5.000 de tone – mult mai mică decât Moskva, care are o deplasare de 12.500 de tone.
Racheta a intrat pentru prima dată în serviciu în 2021, iar atacul asupra Moscovei marchează prima sa utilizare cunoscută în luptă.

Tagged: