Restanțierii la plata creditelor, județ cu județ

Spread the love

Loading

datoriiVinovat pentru că românii nu-și mai pot plăti datoriile la bănci este guvernul Boc și guvernatorul Traian Băsescu. Prin impozitul forfetar s-au închis peste 300.000 de firme, care au lăsat în urmă peste un million de șomeri. Deși FMI-ul a sugerat să se taie la bugetari maxim 10% din salarii, cu o ură neîmpăcată împotriva poporului roman, Traian Băsescu a impus să se taie 25%. Această acțiune împotriva poporului se numește ÎNALTĂ TRĂDARE și subminarea economiei naționale. Și atunci mă întreb ce caută un infractor în fruntea statului? Din 2008 Băsescu și-a încălcat mereu atribuțiile constituționale, instituind un regim dictatorial.

 

De ce să nu întrebăm: Care este cauza că românii sunt datori? Principala cauză guvernarea păguboasă a celor patru guverne Boc și a impunerii în actul de guvernare a unor măsuri draconice de ce președintele Traian Băsescu. Dar mai avem 9 luni și jumătate până când vom scăpa, sper, definitiv de cel mai mare dușman al României, președinte ales prin fraudă electorală și demis de două ori, președinte numit cu forța împotriva poporului roman și care prin acțiunile sale infracționale se îmbogățește zi de zi.

Dar să trecem la datorii.   

 

Valoarea sumelor restante la împrumuturile luate de populaţie şi firme a crescut anul trecut cu peste 12% şi se apropie de 7,3 miliarde de euro. Cele mai mari restanţe, raportate la volumul total de credite, sunt în judeţele Sălaj, Vâlcea şi Suceava.

Chiar dacă avansul înregistrat de rata şomajului s-a temperat anul trecut, iar salariul mediu pe economie a crescut uşor, mulţi români s-au confruntat cu dificultăţi la rambursarea creditelor contractate.

În plus, activitatea multor firme a continuat să fie afectată de criză, iar unele dintre ele au tras obloanele. Se adaugă şi o depreciere au aproximativ 1,5% a leului în raport cu euro în 2013, an în care intervalul de variaţie a depăşit 5%. Toate acestea s-au reflectat într-o creştere accelerată şi în 2013 a restanţelor la creditele contractate de persoanele fizice şi juridice.

Valoarea sumelor restante a crescut anul trecut cu 12,5% şi a ajuns la echivalentul a 7,29 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). În condiţiile în care activitatea de creditare a bătut pasul pe loc, ponderea restanţelor în totalul portofoliului de împrumuturi a urcat de la 12,57% la sfârşitul lui 2012 la 14,86% la finele anului trecut. Aproape două treimi din totalul restanţelor erau aferente la sfârşitul lui 2013 împrumuturilor în valută.

Clasamentul restanţierilor pe judeţe, calculat în funcţie de ponderea sumelor restante în totalul creditelor contractate, este condus de populaţia şi firmele din Sălaj. Aici, pentru peste un sfert din împrumuturile contractate (26,3%) se înregistrează întârzieri la plata ratelor, respectiv 88,1 milioane de euro.

Suma nu este foarte mare în comparaţie cu valorile înregistrate în alte judeţe, însă îngrijorătoare este ponderea pe care aceasta o ocupă în totalul finanţărilor date de bănci în acest judeţ.

Sălajul este urmat în top de judeţele Vâlcea (22,8%) şi Suceava (21,8%), cu restanţe de 127,8 milioane de euro, respectiv 150 de milioane de euro. Dacă la nivel naţional rata şomajului a fost de 5,65% la finele lui 2013, în cele trei judeţe din top indicatorul a depăşit media. Astfel, în Sălaj, rata şomajului a fost de 6,21%, în Vâlcea – 6,63%, iar în Suceava – 6,43%, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

În Vâlcea, restanţele s-au dublat în ultimul an. Este de menţionat însă faptul că BCR şi BancaTransilvania sunt printre cei mai mari creditori ai combinatului Oltchim Râmnicu-Vâlcea, care a intrat în insolvenţă la sfârşitul lunii ianuarie 2013. Potrivit tabelului preliminar al creditorilor Oltchim, publicat la începutul lunii aprilie a anului trecut, cele două bănci au de recuperat de la combinat 116 milioane de euro. Rândurile restanţierilor din Vâlcea sunt îngroşate de foştii angajaţi ai combinatului, care au fost disponibilizaţi şi au ajuns în imposibilitatea de a-şi mai achita ratele la timp.

La polul opus din topul restanţilor se clasează populaţia şi firmele din judeţele Gorj, Dâmboviţa şi Teleorman. În cele trei judeţe se înregistrează întârzieri la plată pentru mai puţin de 10% din valoarea creditelor contractate, iar valoarea nominală a acestora nu depăşeşte 45 de milioane de euro.

Sursa: adevarul.ro