REVOLUŢIA JUDECĂTORILOR NĂPĂDEŞTE O ŢARĂ. Rezoluţia de la Constanţa

Spread the love

Loading

procurori nu sunt magistrati

Tot mai multe voci din sistemul judiciar, mă refer la judecători, consideră că procurorii sunt deasupra legii. Ei nu răspund dacă încalcă legea și prin acest fapt procurorii încalcă Constituția României. Articolul 16 din Constituția României nu este valabil pentru procurori: „Nimeni nu este mai presus de lege”. Cred că a venit timpul ca procurorii să nu mai fie magistrați și să facă parte din organele de cercetare penală, cred că a venit timpul să nu mai stea în sălile de jduecată lângă judecători. Locul procurorilor este lângă avocații apărării și ar trebui că procurorul de ședință să primească titlul de avocat al acuzării.  

 

Faptul că judecătorii au înțeles acest lucru și pentru a întări actul de justiție, pentru al rupe de sistemul corupt al procurorilor, a dus la semnarea unei rezoluții împotriva abuzurilor procurorilor. Site-ul luju.ro prezintă această Rezoluție. O reproducem în totalitate.

„Toate curţile de apel din România au aderat la Rezoluţia de la Constanţa, adoptată de şefii tribunalelor din ţară, prin care se cere modificarea legislaţiei, astfel încât procurorii din CSM să nu mai poată decide asupra carierei judecătorilor şi modului de organizare şi funcţionare a instanţelor: „Solicităm şi noi puterii legislative că, în cel mai scurt timp, să adopte modificări legislative care să asigure separarea atribuţiilor CSM” 

Se întâmplă lucruri remarcabile în rândul judecătorilor din România! La nici 24 de ore de la adoptarea de către şefii tribunalelor din România a Declaraţiei de independenţa de la Constanţa, preşedinţii şi vicepreşedinţiicurţilor de apel din toată ţară s-au unit pentru a-şi exprimă adeziunea la Rezoluţia adoptată la dată de 29 mai 2017 în cadrul „Întâlnirii semestriale a preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de tribunale”, prin care sesolicită că în CSM procurorii să nu mai poată decide carieră judecătorilor şi nici modul de organizare al instanţelor judecătoreşti. Prin intermediul unui comunicat de presă remis Lumeajustitiei.ro, semnat de cele 15 curţi de apel din România, preşedinţii şi vicepreşedinţii acestor instanţe reiterează necesitatea consolidării independenţei judecătorilor şi a statutului lor, solicitând Parlamentului că, „în cel mai scurt timp, să adopte modificări legislative care să asigure separarea atribuţiilor Consiliului Superior al Magistraturii, astfel încât carieră judecătorilor şi organizarea instanţelor judecătoreşti să reprezinte prerogative aparţinând exclusiv Secţiei pentru judecători”. 

Apreciem demersul preşedinţilor şi vicepreşedinţilor curţilor de apel din România de susţinere a Rezoluţiei adoptate de şefii tribunalelor şi sperăm că în scurt timp Ministrul Justiţiei, dar şi Parlamentul să adopte o poziţie faţă de solicitările judecătorilor din întreagă ţară, de altfel, foarte bine întemeiate şi justificate. 

Iată comunicatul transmis Lumeajustitiei.ro de către reprezentaţii curţilor de apel din România: 

„Preşedinţii şi vicepreşedinţii curţilor de apel îşi exprimă, pe această cale, adeziunea la Rezoluţia adoptată la dată de 29 mai 2017, cu ocazia întâlnirii semestriale a preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de tribunale, ce are loc la Constanţa. 

În acelaşi context discutat şi la întâlnirea preşedinţilor şi vicepreşedinţilor curţilor de apel ce a avut loc la Cluj în perioada 11-12 mai 2017, referitor la necesitatea consolidării independenţei judecătorilor şi a statutului lor, solicităm şi noi puterii legislative că, în cel mai scurt timp, să adopte modificări legislative care să asigure separarea atribuţiilor Consiliului Superior al Magistraturii, astfel încât carierăjudecătorilor şi organizarea instanţelor judecătoreşti să reprezinte prerogative aparţinând exclusiv Secţiei pentru judecători. 

De asemenea, reamintim că membrii judecători ai Consiliului datorează în primul rând, societăţii, dar şi întregului corp de judecători, respectarea legii în exercitarea funcţiei publice asumate, dincolo de orice conjunctură ce ar putea afecta desfăşurarea activităţii judiciare de către instanţe în condiţii de independenţa deplină. 

30.05.2017 

Curtea de Apel Albă Iulia 

Curtea de Apel Bacău 

Curtea de Apel Braşov 

Curtea de Apel Bucureşti 

Curtea de Apel Cluj 

Curtea de Apel Constanţa 

Curtea de Apel Craiova 

Curtea de Apel Galaţi 

Curtea de Apel Iaşi 

Curtea de Apel Oradea 

Curtea de Apel Piteşti 

Curtea de Apel Ploieşti 

Curtea de Apel Suceava 

Curtea de Apel Timişoara 

Curtea de Apel Târgu Mureş”. 

Sursă – luju.ro