Războiul din Ucraina – Proaspeții căsătoriți sărbătoresc cu un sărut în centrul orașului Herson, după ce acesta este eliberat de trupele ucrainene. Vladimir Putin a suferit „daune semnificative reputației”

Spread the love

Loading

Proaspetii casatoriti au sarbatorit cu un sărut în centrul orașului Herson,

dupa ce a fost eliberat de trupele ucrainene.
Ministerul Apărării din Marea Britanie a declarat că Vladimir Putin a suferit „daune semnificative reputației”.
Sâmbătă, cuplurile ucrainene au sărbătorit căsătorindu-se în orașul eliberat de ruși.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat Hersonul „al nostru”, deoarece ucrainenii l-au eliberat de forțele ruse.
Orașul din sud a fost singura capitală regională pe care forțele lui Putin au luat-o de când a început invazia pe 24 februarie .

Proaspeții căsătoriți au sărbătorit sâmbătă cu un sărut în centrul orașului Herson, după ce a fost eliberat de trupele ucrainene.
Președintele Zelensky a declarat că Herson a revenit ieri în mâinile ucrainene după retragerea Rusiei din oraș – singura capitală regională pe care forțele lui Putin au luat-o de la începutul invaziei.
Cuplurile îndrăgite s-au ținut de steaguri ucrainene în timp ce se bucurau de eliberarea orașului de invadatorii brutali ai lui Putin.
Aceștia stăteau în fața Teatrului Național Academic de Operă și Balet din Odesa, care a fost puternic apărat în primele luni de război.
Localnicii veseli au plâns vineri în timp ce i-au sărutat și îmbrățișat pe primii soldați ucraineni care au ajuns în centrul portului de la Marea Neagră, primul nod urban important care a căzut în mâinile Rusiei.
Într-o adresă adresată poporului ucrainean, președintele Zelensky a spus: „Astăzi este o zi istorică, ne întoarcem în sudul țării noastre, revenim la Herson”.
El a lăudat puterea și spiritul poporului din Herson, despre care a spus că „crede în Ucraina”, în ciuda „amenințărilor, represiunii și abuzurilor ocupanților”.
Orașul din sud a fost eliberat astăzi, după nouă luni de ocupație rusă, în ceea ce a fost o lovitură majoră pentru Kremlin.
Herson a fost unul dintre primele orașe ucrainene capturate în războiul pe care Moscova l-a purtat asupra vecinului său din 24 februarie. A fost singura capitală regională capturată de Moscova în cele nouă luni de la invazia Rusiei.
Pierderea regiunii Herson înseamnă că Rusia nu mai are acces terestru neîntrerupt în Crimeea, pe care Moscova a anexat-o de la Ucraina în 2014.
Un consilier al ministrului ucrainean al Apărării a spus că există „panică” în rândurile ruse, în timp ce secretarul Apărării Ben Wallace a spus că retragerea din Herson a marcat „un alt eșec strategic” pentru Moscova și „umilire” pentru armata lui Putin.
El a spus: „În februarie, Rusia nu a reușit să-și asume niciunul dintre obiectivele sale majore, cu excepția Kherson. Acum, odată cu predarea asta, oamenii obișnuiți din Rusia trebuie să se întrebe cu siguranță: „Pentru ce a fost totul?” Armata rusă a suferit o pierdere uriașă de vieți omenești ca urmare a invaziei lor ilegale și a realizat doar izolaționismul și umilirea internațională. Ucraina va continua. Marea Britanie și comunitatea internațională vor continua să-i sprijine și, deși retragerea este binevenită, nimeni nu va subestima amenințarea continuă reprezentată de Federația Rusă”.
Soldații ucraineni au fost tratați cu o primire de erou de către mulțimile jubilatoare, când au ajuns în centrul orașului pe tot parcursul zilei, cu sărbători care au durat până în noapte.
Serhii Khlan, șeful adjunct al consiliului regional al Hersonului, a contestat afirmația conform căreia forțele în retragere și-au luat toate echipamentele cu ei, spunând că i s-a spus că „o mulțime” de hardware au fost lăsate în urmă.
Imaginile din satelit arată singura rută rutieră din apropiere de Herson peste râu, podul Antonivskiy deja deteriorat, s-a prăbușit, bloggerii militari ruși spunând că probabil a fost aruncat în aer în timp ce trupele ruse s-au retras.
Rapoartele locale sugerau că trupele ruse au fost forțate să se retragă printr-un pod improvizat din apropiere.
Un număr mare de soldați ruși s-au înecat în râu în timp ce încercau să evadeze, iar alții s-au schimbat în haine civile, a spus Khlan.
Membrul consiliului Khlan i-a sfătuit anterior pe locuitorii Kherson să nu-și părăsească casele în timp ce au loc căutările pentru trupele ruse rămase.
Agenția ucraineană de informații pentru apărare a declarat că Herson este restabilit sub controlul Ucrainei și a ordonat tuturor trupelor ruse rămase să se predea forțelor Kievului care intra în oraș.
Au circulat zvonuri că mii de trupe ar putea fi încă prinse în oraș, dar, pe măsură ce ziua trecea, acele speranțe păreau a fi neîntemeiate.
De asemenea, temerile că Rusia ar putea întinde o capcană nu s-au materializat, sugerând probabil o campanie de dezinformare pentru a întârzia avansul ucrainean suficient de mult pentru ca soldații să poată ieși.
Retragerea, în fața unei contraofensive ucrainene intense, marchează a treia retragere majoră a Rusiei din război.
Pe măsură ce se instalează știrile despre recucerirea orașului, ucrainenii au sărbătorit în toată țara bătută.
În mijlocul sărbătorilor, dl Khlan a spus că situația umanitară este îngrozitoare, deoarece ocupanții au distrus infrastructura cheie.
„Situația cu combustibilul este dificilă și nu a existat electricitate de o săptămână”, a spus el.
Cu toate acestea, paradele victoriei au început să izbucnească după ce a devenit clar că Rusia nu mai controlează orașul.
Glorie Ucrainei! Glorie eroilor’, a strigat un bărbat într-un videoclip care circulă pe rețelele de socializare, un slogan folosit pentru prima dată de armata țării ca salut în timpul războiului de independență al Ucrainei din 1917-1921.

SURSA se poate citi AICI

 

 

Tagged: