Roşiile sunt bune pentru inimă

Spread the love

Loading

rosiiRoşiile ar putea ajuta la prevenirea şi combaterea unor boli de tip coronarian datorită unui puternic antioxidant pe care îl conţin, potrivit unui studiu elaborat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cambridge şi de la Cambridge University Hospitals NHS Trust.

Roşiile nu ar trebui să lipsească din dieta persoanelor care suferă de afecţiuni cardiace. Recomandarea vine din partea oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Cambridge şi de la Cambridge University Hospitals NHS Trust.

Experţii consideră că o doză zilnică de sos de roşii ar putea îmbunătăţi în mod semnificativ funcţionarea vaselor sanguine la pacienţii cu probleme de inimă.

 

Participanţii la studiu au luat câte o pastilă cu un supliment numit „Ateronon”, care conţine şapte miligrame de „licopen”, substanţa care dă culoarea roşie tomatelor.

Acest ingredient este de zece ori mai puternic decât vitamina E, iar studii anterioare au dovedit că este mai eficient dacă se consumă sub formă de „ketchup” (nr. sos de roşii) sau cu ulei de măsline.

Există evidenţe ştiinţifice ale faptului că o dietă de tip mediteranean, bogată în roşii dar şi în alte legume, fructe şi ulei de măsline, este benefică pentru sănătate.

Pentru realizarea acestui studiu, oamenii de ştiinţă de la Cambridge Theranostics (CTL) au elaborat propria „pastilă de roşii”.

Pentru a verifica efectele, o echipă de la Universitatea Cambridge a recrutat 36 de voluntari cu boli coronariene, cărora li s-a administrat o pilulă pe zi — fie pastila de roşii, fie placebo.

Evaluând rezultatele experimentului, cercetătorii au constatat o îmbunătăţire semnificativă a fluxului sanguin al antebraţului în cazul persoanelor care primiseră pastila de roşii, în comparaţie cu acelea care primiseră placebo.

Totuşi, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cambridge şi de la fundaţia Cambridge University Hospitals NHS Trust au apreciat că sunt necesare mai multe studii în acest sens.

Sursa: gandul.info

Sursa foto: Foto: Publimedia // Shutterstock