Antena 3 prezintă dezvăluiri cutremurătoare
Cei trei inculpați au fost judecaţi în fond şi la recurs la aceeaşi instanţă.
Fostul ministru Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major, General Dumitru Cioflină, au fost condamnaţi de instanţa supremă la câte doi ani de închisoare, cu executare, în dosarul schimbului de terenuri cu MApN. În acelaşi dosar, Gigi Becali a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare.
Să nu fiu înțeles greșit. Nu îl iubesc pe Becali și am mai scris articole critice față de comportamentul său în politica românească. Și mai vreau ca procurorii să muncească din greu și să adune probe nu să-și dea cu presupusul. Și vreau acest lucru pentru că și eu contribui la salariile lor grase. Modificarea Constituției trebuie să aducă responsabilitate magistraților în cazurile când judecă strâmb. Mulțimea de procese câștigate la CEDO ne dă dreptul să strigăm: “Afară din sistem cu judecătorii și procurorii care nu respectă LEGEA”.
Vă vine să crede-ți că judecătorii nu cunosc LEGEA? Dar uite că așa s-a întâmplat cu ultima condamnare a unor demnitari. Și tare aș fi vrut să existe probe imbatabile să-l pună cu botul pe labe pe Becali, însă această încălcare a normelor de procedură îl face erou și la CEDO va câștiga câteva sute de mii de euro pentru NEDREPTATEA care i s-a făcut. Și de ce să plătească poporul român când a greșit un magistrat? Să plătească fiindcă nu a respectat LEGEA. Și nu este corect ca într-o societate democratică să fie magistrații deasupra tuturor lucrurilor și să nu răspundă că interpretează LEGEA după capul lor.
În opinia mea un judecător care greșește schimbă destinul unui om pentru totdeauna și pentru daune de ce să plătesc eu. Să plătească judecătorul care a greșit și să fie dat afară din justiție și mediatizat pe toate canalele mass-media.
Nu uitați! De noi și numai de noi depinde să schimbăm ceva în țara asta. Modificările din Constituție trebuie să aducă responsabilitatea pentru actul de justiție, iar judecătorii vinovați să zboare din sistem.
Și mai trebuie avut în vedere și un alt lucru strigător la cer. Judecătorii și procurii care ies la pensie devin de drept avocați. Trebuie INTERZIS acest lucru, fiindcă cunosc toate tertipurile justiției. În plus nu e correct ca până mai ieri au condamnat infractori, iar de azi îi apără, având la bază o experiență în a-I judeca. Mai pot fi acuzați și de traffic de influență, deoarece acești avocați foști magistrați au eliberat mai mulți infractori decât toți avocați de drept.
Un judecător, membru CSM, caratistul Cristi Danileț, tună și urlă pe facebook că presa nu are voie să critice judecătorii, de parcă ei sunt mâna dreaptă și mâna stângă a lui Dumnezeu.
Nu credeți că a venit timpul să spunem: DESTUL!
„Documente din dosarul care a trimis după gratii doi grei de la vârful Armatei, fostul ministru al Apărării, Victor Babiuc, şi generalul Dumitru Cioflină, au fost prezentate în ediţia de sâmbătă seară a emisiunii „Q&A”, la Antena 3. În acelaşi dosar, a fost condamnat şi Gigi Becali la trei ani de închisoare.
În cadrul emisiunii a fost prezentată motivarea primei instanţe care a dat o decizie în dosarul schimbului de terenuri. Prima instanţă a hotărât achitarea celor trei din lipsă de probe.
„Este o logică strâmbă care porneşte de la lege. (…) Se creează stări foarte grave pentru libertatea omului. Nu am fost şi nu am să fiu de acord cu acest sistem, ca demnitarii să fie judecaţi în fond şi recurs la aceeaşi instanţă , în timp ce ceilalţi au beneficiat de fond, apel şi recurs. (…) Demnitarii au un cadru foarte restrâns de a-şi face probe, de a-şi demonstra nevinovăţia” a declarat Viorel Spânu, avocatul lui Victor Babiuc.
Fostul ministru Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major, General Dumitru Cioflină, au fost condamnaţi de instanţa supremă la câte doi ani de închisoare, cu executare, în dosarul schimbului de terenuri cu MApN. În acelaşi dosar, Gigi Becali a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare.
FAZELE UNUI PROCES
Majoritatea proceselor au 3 faze procesuale: FOND, APEL și RECURS. O parte din procese au doar 2 faze: FOND și RECURS, dar sunt și procese care se termină într-o singură fază: FOND.
1. FAZA 1. FONDUL.
1. Ce este FONDUL unui proces?
FOND este denumită prima parte a judecății. Acest „fond” se judecă întotdeauna la prima instanță, care în 90% din cazuri este Judecătoria unde își are sediul / domiciliul partea cu care vă judecați. De aici începe procesul.
Fondul este cea mai complexă și importantă fază procesuală – pentru că aici se administrează toate probele, se audiază toți martorii, se invocă toate excepțiile de apărare, pentru că aici se dă PRIMA SENTINȚĂ în soluționarea cazului.
1.1. Cât durează judecata în faza de FOND?
Durata acestei prime judecăți este, de regulă, cea mai mare, tocmai deoarece în această etapă se analizează și „pe față și pe dos” cauza.
Durata minimă a fondului variază de la 6 luni la chiar 2-3 ani, în funcție de multe situații.
1.2. Ce duce la amânarea judecății în FOND?
Amânarea – adica acele termene, peste termene, care uneori par că nu se mai sfârșesc – este dată de diverse împrejurări, care, odată neîmplinite, nu pot duce la judecata propriu-zisă – adică acea zi în care instanța, lamurită fiind și parcurgându-si toate regulile de procedură, este în măsură să pronunțe sentința.
Enumerativ cauzele se pot amâna pentru: lipsa de procedură – când una dintre părți nu a fost legal citată, lipsa raportului de expertiză, neîndeplinirea în termen a unor obligații din culpa autorităților, comunicări de acte între părți, administrare de probe – citarea martorilor, luarea interogatoriului, discutarea excepțiilor invocate, imposibilitatea de prezentare a avocatului unuia dintre părți sau a uneia dintre părți, etc.
Majoritatea amânărilor sunt necesare judecății finale. Însă există și situații de amânare pentru reaua-credință a uneia dintre părți, care încearcă constant să tergiverseze judecata cauzei în care este implicată, însă aceste cazuri sunt mai rare și „cana nu merge de multe ori la apă”.
1.2. Ce se întâmplă după FOND?
După ce s-a încheiat prima judecată, urmează căile de atac împotriva acestei prime SENTINȚE.
1.3. Care sunt căile de atac?
Caile de atac sunt celelalte 2 faze procesuale: APELUL și RECURSUL.
2. FAZA a 2-a. APELUL.
2. Ce este APELUL unui proces?
Apelul este cea de-a 2-a fază procesuală, cale de atac împotriva primei Sentințe.
2.1. Unde se judecă APELUL?
Apelul se judecă la instanța superioară în grad, față de prima instanță. Prin urmare dacă procesul a început la Judecătorie, apelul se va judeca la Tribunal, dacă judecata a început la Tribunal se va judeca la Curtea de Apel, șamd.
2.2. Câți judecători sunt în judecarea apelului?
Dacă în prima fază avem un singur judecător (de unde și prima fază) în faza APELULUI (deci faza 2) vom avea 2 judecatori, iar in faza 3 – RECURSUL – vor fi 3 judecători. Prin urmare vă puteți da seama de faza în care vă aflați și după numărul judecătorilor care vă stau în față.
2.3. Ce se mai judecă în faza APELULUI?
Apelul are caracterul unei rejudecări a fondului, practic, partea nemulțumită sau mulțumită parțial de sentința dată de prima instanță, în faza de FOND, se poate adresa instanței superioare pentru o reanalizare a cauzei.
Practic în această fază, dacă nemulțumirile voastre sunt întemeiate, se poate dispune refacerea unei expertize, audierea unor martori, depunerea de noi înscrisuri, invocarea de noi excepții, șamd.
Ca să știți bine: judecata apelului pleacă de la soluția dată pe FOND și de la actele ce au constituit atunci dosarul.
2.4. Cât durează APELUL?
Având în vedere că apelul se comportă ca și o rejudecare a primei faze, durata acestuia variază de la 2-3 luni, până la maxim 1 an.
2.5. În cât timp pot să declar APEL la sentința din FOND, dacă nu îmi convine?
Termenul de APEL este de 15 zile de la data la care ați primit acasă SENTINȚA din FOND. Dacă depășiți acest termen, chiar și cu o zi, atunci SENTINȚA din FOND devine irevocabilă, prin neapelare, practic pierdeți dreptul de a vă „plânge” de nelegalitatea acesteia.
Odată pierdut termenul de apel, pierdeți și termenul de RECURS, întrucât ca să puteți ataca faza 3 trebuie înainte să fi terminat faza 2, ceea ce este și foarte logic, nu-i așa?
2.6. Ce se întâmplă după APEL?
După această fază se va soluționa apelul prin ADMITERE sau RESPINGERE. În cazul admiterii se va emite o noua HOTĂRARE / SENTINȚĂ prin care se arată motivele pentru care se schimbă judecata din FOND, dacă se respinge, atunci prima sentință (FOND) rămâne valabilă și executorie.
3. FAZA a 3-a – RECURSUL.
3.1. Ce este RECURSUL?
Recursul este ultima fază de judecată prin care se analizează exclusiv NELEGALITATEA hotărârii din APEL / FOND, în funcție dacă procesul vostru a avut sau nu APEL. Dacă a avut APEL atunci se analizează legalitatea judecății APELULUI, dacă nu, legalitatea judecății FONDULUI.
3.2. Ce se întâmplă în RECURS?
Recursul este o fază extrem de strictă – motivele de analiză sunt expres și limitativ prevăzute de Codul de procedură, astfel că în această fază:
– nu se mai refac expertize
– nu se audiază martori
– nu se propun probe noi, ce nu au fost invocate până în recurs
– nu se invocă excepții noi, care nu au fost invocate până în această fază, etc.
Recursul EXCLUSIV ANALIZEAZĂ dacă sentința recurată ESTE SAU NU LEGALĂ, sub toate aspectele prevăzute, cum am zis, limitativ de codul de procedură.
3.3. Cât durează RECURSUL?
Recursul este cea mai scurtă fază de judecată. El poate dura între 1 lună până la 6 luni, ca regulă de practică.
3.4. Când pot declara RECURS?
Ca și în cazul APELULUI, RECURSUL se declară tot în 15 zile de la data primirii soluției anterioare. Același termen de decădere din drepturi și aceeași sancțiune dacă nu îl formulezi în timp, precum în cazul descris la punctul 2.5.
3.5. Ce se întâmplă după RECURS?
După această faza s-a terminat judecata procesului, în mod IREVOCABIL. Adică nimeni și niciodată nu se va mai putea judeca pe acest proces vreodată. DECIZIA din recurs este finală și poate pronunța: ADMITEREA sau RESPINGEREA recursului. Admiterea se dă strict în condițiile legii și uneori (rareori) se poate dispune rejudecarea cauzei de la momentul X, situație în care o luați de la capăt cu judecata, întorcandu-vă la prima sau a 2-a judecată. Dar aceste „reîntoarceri” la judecata anterioară se dau numai dacă s-au descoperit neregului atât de grave încât este necesară reluarea judecății de la momentul apariției acelei nereguli.
Respingerea RECURSULUI presupune că soluția recurată nu se modifică deloc și judecata veche rămâne irevocabilă.
4. Aceste faze sunt obligatorii?
Nu. Aceste faze nu sunt obligatorii. Introducerea unei acțiuni în FOND, declararea căilor de atac din faza 2 si 3 – Apel și / sau Recurs – sunt drepturi pe care fiecare dintre noi le avem și, dacă dorim, le putem folosi / activa. Deci nu este obligatoriu să faci apel sau recurs, dacă ești mulțumit de soluția din faza 1, însă nu poți să îl impiedici pe adversarul tău să nu le declare, pentru că acest drept aparține tuturor deopotrivă reclamant sau pârât, intervenient sau chemat în garanție.
5. Sunt obligat să am avocat?
Sunteți obligați să aveți avocat și / sau să plătiți un avocat să vă redacteze acțiunea din faza 2 si 3, conform noului Cod de procedură. Raționamentul aceste noi dispoziții legale este acela că cei neinstruiți în arta justiției îngreunează, prin neînțelegerea termenilor și condițiilor, judecata cauzelor, pe de o parte și, pe de altă parte, intervine ca o ocrotire a intereselor voastre, sens în care să se asigure ca un specialist v-a îndrumat pe aceste faze, arătându-vă pașii și consecințele.
Majoritatea cauzelor pierdute se pierd, prin neștiința sau neinstruire, în FAZA 1 – FOND. Majoritatea dintre voi credeți ca un simplu „google” vă este suficient să faceți ceea ce un specialist face de ani și ani, zi de zi, cu nenumărata experiență în domeniu și aici se greșește grav. De ce? Pentru că un proces plecat greșit pe FOND, nu va ajunge niciodată un proces câștigat cum v-ați dorit până la final. Pentru ca un proces plecat gresit pe FOND și pierdut nu se va câștiga niciodată pe faza 2 si 3, întrucât instanțele 2 și 3 niciodată nu vor judeca pe seama nepriceperii și neștiintei voastre, ci doar pe lege și pe procedură.
Prin urmare, oameni buni, precum vă duceți la doctor atunci cand aveți o problemă, trebuie să tratați și judecata cu aceeași responsabilitate și să vă asigurați că faceți bine ce faceți, altfel puteți pierde totul, dintr-o greșeală care nu merită asumată de nimeni! Nu degeaba se zice că omul trebuie să aibă pe lângă casa lui: un doctor, un avocat si un popă. Vă rog să reflectați asupra acestor vorbe și să luați decizia înțeleaptă la momentul potrivit!
Sursa:
http://avocatulmeu.blogspot.ro/2012/10/fazele-unui-proces.html