România fierbe! Camelia Gavrilă, deputat: ”Tensiunea socială este din ce în ce mai accentuată”

Spread the love

Loading

Deputatul social democrat Camelia Gavrilă atrage atenția, într-o postare de pe pagina sa de Facebook, asupra situației extrem de grave și de imprevizibile în care se află România la momentul de față. Mai mult, aceasta susține că în perioada următoare președintele Iohannis va adopta aceeași retorică referitoare la PSD, prin care va incrimina formațiunea politică.

”De la urgențe medicale spre dificultăți și consecințe economice…

Partidul Social Democrat propune un program coerent pentru relansarea economică

România se numără din nou printre puținele țări din Uniunea Europeană în care persistă o stare de incertitudine și nesiguranță, fără măsuri concrete și fără o predictibilitate a acțiunilor Guvernului în privința redresării economiei. În agricultură suntem condiționați de precipitațiile care vor fi suficiente sau nu, economia „rezistă” încă în virtutea inerției, prin adaptare a agenților economici și prin livrări „la domiciliu”, startul în turism este preluat de țări care oferă sprijin clienților, dar și operatorilor economici, iar educația se pare că nu este gratuită, așa cum prevede Constituția, părinții fiind obligați să găsească soluții, să achiziționeze tablete, laptopuri, telefoane performante, abonamente la internet pentru elevi.
Tensiunea socială este din ce în ce mai accentuată, căci se așteaptă ca data de 15 mai să fie un moment al deciziilor clare, al hotărârilor corecte și al unor evoluții relativ predictibile pentru domeniile greu afectate în perioada pandemiei. Nu ne dorim să existe și un „pacient” numit România, izolat și distanțat social sau economic, iar consecințele să însemne încă o etapă de sacrificiu decontată de generațiile viitoare. Mai mult decât atât, din perspectivă medicală nu există nicio garanție în privința diminuării numărului de pacienți și infecții, aspect care generează o situație problematică: pe de o parte lupta cu noul coronavirus continuă, pe de altă parte dificultățile economice și sociale perpetuate se amplifică. Așadar, atenția noastră trebuie să fie distribuită pe mai multe planuri ce nu permit întârzieri, compromisuri sau măsuri improvizate.
Știm deja ce ne va spune președintele Iohannis și în perioada următoare: „PSD este vinovat…, PSD nu a făcut…”, după cum românii știu și ei că acest tip de discurs nu reprezintă o soluție, ci doar o formă de a muta atenția de la problemele reale ale societății, pentru care PNL nu găsește soluții credibile, pentru că nu valorifică specialiștii și nici nu are o viziune de ansamblu asupra situației grave în care ne găsim.
Consider că singura greșeală a PSD este faptul că a votat un Guvern care conduce treptat această țară spre „izolare”. În noile condiții de criză severă, PSD este, de fapt, singurul partid politic care a conceput un plan viabil de acțiune pentru România, pe termen mediu. Chiar și din opoziție nu încetăm să propunem soluții pentru o guvernare eficientă, deoarece dorim să fim alături de cetățenii României prin propuneri și măsuri corecte.
Astfel, programul „Repornim România” reprezintă un pachet de acțiuni care vizează repornirea economiei, protejarea locurilor de muncă, introducerea de noi ajutoare sociale, stimularea IMM-urilor, dar și a puterii de cumpărare a cetățenilor, obiective principale pe termen scurt și mediu, pentru a diminua efectele pandemiei. Partidul Social Democrat identifică 28 de măsuri economice care pot asigura repornirea imediată a activității economice pentru sectoarele cele mai afectate, iar suportul financiar al acestora poate să fie reprezentat 50% din fonduri interne și 50% din fonduri europene, ceea ce va însemna mai puțin de 8% din PIB. Țările din Vestul Europei oferă modele de abordare a crizei în această perioadă, iar măsurile lor economice presupun chiar și 10% din PIB. Măsurile anunţate de Guvernul României până acum, pentru a stimula economia în ceea ce se anticipează a fi cea mai gravă criză economică din ultimul secol, la nivel global, mobilizează, din nefericire, doar 2% din PIB, o diferenţă majoră faţă de ţări similare precum Cehia – care alocă 18% din PIB, potrivit datelor furnizate de Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Dintre cele 28 de măsuri propuse de PSD pentru restabilirea echilibrului economic și financiar, amintim:
• Susținerea unui stimul de reinsersție acordat angajatorilor care încadrează persoane cărora le-au încetat raporturile de muncă pe perioada stării de urgență sau persoane care s-au repatriat începând cu luna martie;
• Eșalonarea în rate egale a plății impozitului aferent veniturilor din salarii și veniturilor asimilate salariilor, definite în Legea nr. 227/2015 a Codului fiscal, realizate pe perioada stării de urgență, pentru o perioadă de 3 luni;
• Scutirea de impozit, începând cu data de 1 iunie 2020 a veniturilor obținute de medicii de familie;
• Eșalonarea obligațiilor fiscale înregistrate la data intrării în vigoare a prezentei legi, pentru o perioadă de 3 luni, fără a fi calculate dobânzi și penalități de întârziere pentru această perioadă, pentru companiile aflate în dificultate financiară;
• Pentru proiectele finanțate de la bugetul de stat, din bugetele locale și/sau din fonduri europene se pot modifica sau actualiza valorile și sumele inițiale ale produselor, serviciilor și lucrărilor, dacă beneficiarul demonstrează o fluctuație a prețului creată de efectele globale ale COVID-19.
• Acordarea unor îndemnizații de sprijin pentru gospodăriile cu venituri mici, sub forma unor vouchere pentru medicamente și alimente;
• Se suportă prin bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, toate cheltuielile efectuate de către agenții economici cu materialele specifice pentru prevenirea răspândirii virusului, în limita unui plafon de 5% din cifra de afaceri anuală aferentă anului precedent;
• Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale instituie o schemă de ajutor de stat privind plata suplimentară pe hectar/cap de animal pentru anul 2020;
• Măsuri ferme de încurajare a turismului din România, de rezolvare a disfuncțiilor create prin întreruperea vacanțelor preconizate, acordarea pentru sumele plătite a unor vouchere valabile până la finalul anul 2021.

Toate aceste măsuri reprezintă o investiție sigură pentru redresarea economică rapidă a României. Efortul financiar este unul considerabil, dar lipsa de acțiune înseamnă condiții de permanentizare a unei crize financiare nefavorabile României.
Astăzi se împlinesc două luni de când Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decis că situaţia generată de noul coronavirus este o pandemie, în contextul în care s-au înregistrat infecții în aproape toate țările lumii. Din păcate, în lipsa unor măsuri urgente, România va pierde startul redresării economice și al poziționării pe plan european ca un stat stabil, echilibrat și predictibil, progresele economice anterioare se vor diminua în timp, investitorii străini vor întârzia să apară, iar resursa umană autohtonă va prefera în continuare să migreze către statele vestice, chiar și în condiții de risc pentru sănătate.
Abordările economice, financiare, sociale solide și eficiente sunt o urgență imediată!”, a scris Gavrilă.

De la urgențe medicale spre dificultăți și consecințe economice… Partidul Social Democrat propune un program coerent…

Publicată de Camelia Gavrila pe Luni, 11 mai 2020

Tagged: