Maria Radu Novac în dialog cu artistul plastic Ovidiu Iovanel despre „ROMÂNIA ÎN ACUARELĂ” – a III-a Expoziție Națională de Pictură în Acuarela din Romania
Reșițeanul Ovidiu Iovanel, președintele Asociatiei Pictorilor Acuareliști din România, este cunoscut cititorilor ziarului nostru prin expozițiile și activitățile din țară și din străinătate. Astăzi, 6 august 2024, cu ocazia vernisajului expoziției de la Muzeul Banatului Montan din Reșița, a avut amabilitatea să ne spună câteva cuvinte.
Maria Radu Novac: Ce poate admira publicul iubitor de frumos din Reșița pe simeze?
Ovidiu Iovanel: La această a III-a ediție a expoziției naționale „România în Acuarelă”, 50 de acuareliști români expun subiecte diverse pictate în acuarelă: Peisaje rurale, peisaje urbane, flori, portrete, etc.
Maria Radu Novac: Exista distanțe valorice între cei 50 de expozanți în sensul că pe simeze poți vedea lucrările consacraților și ale începătorilor. Cum motivezi alegerea ta?
Ovidiu Iovanel: În Asociație primim și pictori cu experiență și începători. Dacă se îndeplinesc anumite criterii minime de selecție, noi nu excludem pe cei ce sunt la început. Ba chiar precizăm acest lucru pentru ca publicul să știe. Important este ca oamenii să prindă curaj și să-și expună creațiile. Frumusețea este până la urmă în ochii privitorilor, nu în părerile mele.
Maria Radu Novac: Ești în elita mondială a acuarelei. Cu ce ai început? În ce constă întâlnirile internaționale ale acuareliștilor?
Ovidiu Iovanel: Am început cu desenul, am continuat cu pictura în acrilice, ulei și abia târziu m-am oprit la acuarelă și am rămas prins de magia ei. Odată cu progresul meu acuarelistic am intrat și în anumite organizații internaționale cum ar fi Societatea internațională de Acuarelă, la care suntem afiliați. Când au loc întâlniri internaționale, se pictează de obicei în grup, eventual se fac și concursuri, se dau premii, producătorii de materiale vin și își expun ultimele noutăți, se fac demonstrații de pictură cu public și se țin conferințe pe tema acuarelei.
Maria Radu Novac: Când vom avea la Reșița o expoziție cu lucrările colegilor tăi din străinătate? Ne dai câteva nume ale acuareștilor pe care-i admiri?
Ovidiu Iovanel: La anu, în luna August, la Casa Poporului va avea loc a II-a Expoziție Internațională de Pictură în Acuarelă organizată de noi. Apoi o parte dintre lucrări, intenționez să le aduc și la Reșița, probabil în Septembrie 2025. Sunt mulți maeștri internaționali pe care îi admir. Aș menționa doar câțiva (cititorii îi pot căuta pe Google): Liu Yi, Alvaro Castagnet, Joseph Zbukvic, Thomas Schaller, Yuko Nagayama, Fabio Cembranelli, Janine Gallizia, Meeta Dani.
Maria Radu Novac: Exista un circuit de idei între voi?
Ovidiu Iovanel: Da, colaborăm atunci când organizăm expoziții internaționale în diverse țări. Eu mă ocup de România, de pictorii de aici, pe care îi organizez și îi promovez.
Maria Radu Novac: Ești arhitect, pictezi în acuarela și ulei, faci grafică. Ce preocupări ai în plus față de ceea ce cunoaștem deja?
Ovidiu Iovanel: În afară de desen și pictură îmi place muzica. Într-o vreme am luat ore de bătut tobe, m-am apucat ca autodidact să învăț să cânt la chitară și îmi place să citesc cărți spirituale, teologice, ezoterice, de psihologie și de istorie. Vreo trei ani din viață am reparat calculatoare, deci mă pricep la mai multe.
Maria Radu Novac: Care a fost cel mai mare succes al tău până acum? Unde ai expus?
Ovidiu Iovanel: Cel mai mare succes a fost în Decembrie 2021 când am apărut cu un interviu de două pagini în revista THE ART OF WATERCOLOR, revistă în care nu apar decât cei mai buni din lume, adică maeștrii. Restul sunt succese secundare. Am expus în multe țări din Europa, în Mexic, Pakistan, China, Malaezia, etc.
Maria Radu Novac: Care e compoziția ideală după părerea ta?
Ovidiu Iovanel: Orice compoziție poate fi bună dacă respectă legile compoziției. Nu stau să vi le redau acum fiindcă asta înseamnă să țin un curs de compoziție. Orice subiect trebuie să țină cont de paginație, proporții, volumetrie, echilibru, ritm, etc.
Maria Radu Novac: Ești un bun organizator, pedagog, un om de partaj. Inițiezi cursuri de pregătire în tehnica acuarelei. Ai găsit oameni talentați?
Ovidiu Iovanel: Sigur că da. Există în România mulți oameni talentați sau chiar mai puțin talentați dar muncitori, care fac progrese rapide. Noi toți ne naștem de fapt cu talentul la desen, doar că nu-l cultivăm. Sunt destui în această expoziție care au luat lecții de la mine în ultimii 3-4 ani.
Maria Radu Novac: Ești un om de echipă și când fac afirmația am în vedere expozițiile tematice organizate la Direcția de cultură a județului Caraș-Severin cu ocazia zilei de 8 Martie. Poți să ne spui câteva nume care au adus lucrări și te-au sprijinit la panotare?
Ovidiu Iovanel: În afară de tine? Adina Ghinaci, Eleonora Hoduț, Adriana Mijaiche, Ioana Mihăiescu…..Cu siguranță că am uitat pe cineva!
Maria Radu Novac: Formarea viitorilor artiști plastici este un proiect care te preocupă. Din anul 2022 te-ai implicat în concursul de desene „Cinste ție, copilărie”, inițiat de Forumul german și ai jurizat cu competență zeci de lucrări. Care este părerea ta despre lucrările copiilor din Banat?
Ovidiu Iovanel: Spre surprinderea mea, multe lucrări ale copiilor mici au fost mai bune ca lucrările copiilor mai mari. Ce ne spune asta? Că toți au talent, doar că pe parcurs, școala, părinții, anturajul, etc., au frânat cultivarea talentului în copiii respectivi și eventual i-au plafonat, dacă nu cumva i-au făcut să abandoneze complet tendința lor naturală de a desena sau picta.
Maria Radu Novac: Ce ai văzut în alte țări sau în alte părți ale țării, sau ce crezi că ar trebui să facem în județ ca să ajutăm copiii să-și dezvolte talentul la desen? Cu ce ne poți ajuta, concret?
Ovidiu Iovanel: Dezvoltarea se face doar prin cursuri ghidate. Prea puțini copii sunt autodidacți. Așa că dincolo de organizarea de activități artistice cu bani de la buget, în care fiecare pictează sau desenează cum poate dar nu evoluează deloc, cred că niște cursuri axate pe anumite teme ar fi binevenite. Cu astfel de cursuri ghidate vă pot ajuta oricând, fie de pictură, fie de desen.
Maria Radu Novac: Părinții tăi trăiesc în Reșița. Ce înseamnă pentru tine dragostea și susținerea părinților? Crezi că merită și reșițenii tăi să vadă tablouri de înaltă calitate?
Ovidiu Iovanel: Desigur, le mulțumesc părinților mei pentru tot ajutorul oferit de-a lungul anilor în diverse situații. Cât despre meritul de care aminteați, toți merităm! Important este să existe persoane care să organizeze și să promoveze astfel de evenimente. Și dacă eu personal am făcut tot posibilul să aduc tablouri de calitate internațională la Reșița, este pentru că reșițenii merită să vadă pe viu asemenea opere de artă.