România necunoscută: Ciocănesti din Bucovina, un întreg sat pictat ca ouăle de Paște

Spread the love

Loading

Autor: Mihaela Huțanu

Linistea este un dar pe care puțini știm să îl apreciem. Obișnuiți să trăim în zgomot, nu mai știm ce este liniștea. Nu a fost nevoie să mă duc în altă țară sau în altă parte pentru a găsi liniște. Am găsit un loc în care liniștile se ating între ele, cuvintele tac iar sufletu-ți dansează.
Mi-a plăcut dintotdeauna natura, dar aici Dumnezeu se roagă și cerul tace. Gustam din fiecare bucățică de frumusețe, auzeam gândurile liniștei, și apoi, nimic …
Poate doar susurul apei reci, glasul albului zăpezii, doina brazilor de pe creste și șoapta comorii din sufletul meu, al cărui farmec poate fi distrus dacă l-aș dezvălui, însă, vă pot dezvălui numele locului și împrejurimile sale, pe care le-am admirat cu sufletul.
Este vorba de Comuna Ciocănesti din Bucovina, aflată în zona montană Iacobeni – pasul Prislop, la douăzeci de km de stațiunea turistică Vatra Dornei, comună inclusă în top 10 al ghidului de călătorii Lonely Planet. Este situată pe locul șase al celor mai colorate destinații de vacanta din Europa și se remarcă prin arhitectura caselor pictate cu motive tradiționale, cât și prin arta incondeierii ouălor.
Este declarat sat cultural și muzeu în aer liber din 2014. Atestată documentar din anul 1400, tradiția încondeierii ouălor a dus la inspirația pictării caselor în același fel.
Poate că a impresionat mulți străini, însă, pe mine m-a sedus complet, iar liniștea nerisipită cu al ei sunet personal, mi-a dat de înțeles că-n modernismul cuvintelor nu-l întâlnim pe Dumnezeu.
10 ianuarie 2022
Foto: Mihaela Huțanu

 

Iată ce scrie Lonely Planet

Un sat din nordul României este una dintre cele mai colorate destinații din Europa, potrivit celebrului ghid de călătorie Lonely Planet.
Într-un reportaj intitulat Locuri de top: 10 dintre cele mai colorate destinații ale Europei, scriitoarea Lonely Planet, Tamara Sheward, a respectat o listă de „sate vibrante, orașe technicolor și districte orbitoare” pe care ar trebui să le viziteze turiștii, precum și comuna Ciocănești din județul Suceava, nordul României.
„Însuși numele evocă imagini cu vampiri, vârcolaci și păduri vrăjite. Însă în Bucovina istorică, Ciocănești explodează orice clișeu înfricoșător: la urma urmei, ce poate fi mai puțin terifiant decât un întreg sat pictat ca ouăle de Paște?”, se arată în prezentare.
Scriitoarea de la Lonely Planet reamintește, de asemenea, cititorilor că decorațiunile cu ouă de Paște sunt o tradiție aici de secole, dar abia în anii 1950 locuitorii au început să picteze aceleași desene elaborate pe casele lor. „Impodobirile s-au dovedit atât de populare printre localnici și vizitatori, încât în 2004, autoritățile locale au decretat ca exteriorul fiecărei case nou construite sau renovate să fie decorat cu motive populare.”
În zonă, vizitatorii ar trebui să facă și un tur al mănăstirilor din Bucovina, care sunt „capodopere bizantine”. De exemplu, ei ar trebui să vadă Mănăstirea Voroneţ, care este singurul loc din lume în care se regăseşte nuanţa intensă a (potrivit numitului) albastru Voroneţ, se arată în articol.
Alte locuri pline de culoare din Europa sunt Burano (Veneția), Zalipie (Polonia), Costa Nova (Portugalia) și Kinsale (Irlanda).
Irina Marica

Sursa: https://www.romania-insider.com/lonely-planet-ciocanesti-colourful-destinations

Iată ce se știe în România

Ciocănești a fost prima așezare locuită apărută în calea ctitorilor Moldovei, începând cu Bogdan și Dragoș, întemeietorul de țară, pâna la Ștefan Cel Mare și Sfânt, în secolul al XV – lea și continuând cu alți domni ai Moldovei care au venit în Ciocănești unde, pe lânga suflet românesc, au găsit meșteri făurari pentru armele lor. De aici vine și denumirea comunei Ciocănești, de la meșterii «ciocănari de arme » din atelierele lui Ștefan cel Mare, originari din această zonă, care l-au ajutat să apere și să păstreze pentru noi și pentru « urmașii urmașilor noștri », pamântul sfânt și roditor al Moldovei.
Satul Ciocănești este atestat documentar din anul 1400 într-un hrisov prin care se consemnează primirea muntelui Suhard de către Alexandru Cel Bun, de la doamna sa Ana, ca danie de domnie.
Comuna turistică Ciocănești a fost declarată comună–muzeu prin hotărârea Consiliului local nr.39 din 22.12.2004. În anul 2014 a fost desemnată câştigătoarea primei ediţii a programului cultural şi turistic “Satul cultural al României”.
Situată în județul Suceava, în mijlocul secțiunii montane Iacobeni – pasul Prislop, la 20 de km de stațiunea turistică Vatra Dornei, comuna este un adevărat muzeu în aer liber. Toate casele sunt pictate sau încondeiate – cum spun localnicii, iar acest lucru i-a adus un renume național și mondial.
Casele din comună sunt ornate cu motive tradiționale care se regăsesc pe bundițele, catrintele, cămășile și alte obiecte din portul popular al românilor. Între zidurile decorate cu motive populare sunt așezate la loc de cinste covoare, carpete și ștergare.
Traditia pictării caselor a apărut în 1950 când fostul primar al comunei, dl. Tomoioagă, meșter popular și cioplitor în lemn, a încondeiat o casă. Locuința aparține Leontinei Țăran care și-a renovat casa și și-a dorit să o închistreze asemenea ouălor, ca “să se uite și soarele la ea”. Azi casa a devenit Casa Muzeu Țăran Leontina.
“Nu se desenează orice, se face după tradiție, nu toate măscările pe case, să știți. Lumea nu se întrece aici în etaje cât mai multe, betoane cât mai impozante și termopane cât mai fițoase. Mult mai important e desenul care îmbracă pereții exteriori ai caselor. Dacă ai desenele mai spectaculoase, așa ești considerat un gospodar adevărat. Ba chiar se mai zice că și culorile sunt ca sufletul omului.” a declarat tanti Leontina pentru romanialibera.ro.
Oamenii din comună sunt obligați să respecte arhitectura țărănească și astăzi există în Ciocănești peste 600 de locuințe care s-au transformat în case de patrimoniu.
“Întâi tencuiesc cu ciment, var și nisp, după ce se uscă pun var, ciment și nisp și cu un model desenez deasupra și-l sculptez cu ceva anume care trebuiește sculptat. După ce se uscă îl vopsesc, dau culoarea varului și apoi dau modelul național cu diferite culori, unul vrea negru, altul vrea maro , altul vrea bej”, a declarat pentru digi24 Silvia Șcheul, meșter popular.
“Se păstrează din generație în generație. Este o tradiție care se păstrează și avem convingerea că am transmis-o și generației tinere. Sunt și persoane din țară care vin și vor să facă o cabană și fiecare își păstrează modelul național”, Cristina Timu, localnică.
În această comună se află Muzeul Național al Ouălor Încondeiate și tot aici au loc peste an Festivalul Național al Ouălor Încondeiate, precum și Festivalul Național al Obiceiurilor și Tradițiilor Populare, Festivalul Național de Datini și Obiceiuri din străbuniși Festivalul Național al Păstrăvului.

Sursa: https://identitatea.ro/ciocanesti/

Tagged:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *