Rusia la un pas de război civil – șeful Wagner este de acord să încheie marșul grupului său de mercenari spre Moscova în urma negocierilor de urgență – după ce militarii ruși s-au grăbit cu disperare să construiască apărări în jurul capitalei

Spread the love

Loading

Șeful Wagner, Yevgeny Prigozhin, a confirmat că a ordonat mercenarilor săi să-și oprească marșul pe Moscova și să se retragă în lagărele lor de câmp din Ucraina pentru a evita vărsarea de sânge rusesc.

Anunțul de la Prigozhin părea să dezamăgească o criză în creștere. Moscova s-a pregătit pentru sosirea armatei private condusă de comandantul rebel, iar președintele Vladimir Putin a promis că va face față consecințelor dure.

Prigozhin a spus că, în timp ce oamenii săi sunt la doar 200 de kilometri ( 120 mile ) de Moscova, a decis să-i întoarcă înapoi pentru a evita „vărsarea de sânge rusesc”.’

Nu a spus dacă Kremlinul a răspuns la cererea sa de a elimina ministrul Apărării, Serghei Shoigu. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Kremlinului.

Acordul poate duce la înlocuirea ministrului apărării, Serghei Shoigu, și a șefului personalului general Gen. Valery Gerasimov, o cerere cheie a Prigozhin. 

Anunțul de șoc urmează o declarație a biroului președintelui belarus, Alexander Lukashenko, care spune că a negociat un acord cu Prigozhin după ce a discutat anterior problema cu Putin.

Prigozhin a acceptat oferta lui Lukashenko de a opri avansul grupului Wagner și măsuri suplimentare pentru a elimina tensiunile, a spus biroul lui Lukashenko, adăugând că soluționarea propusă conține garanții de securitate pentru trupele Wagner.

Dezvoltarea surprinsă raportată vine după o zi de haos complet la Moscova, în timp ce orașul se pregătea de război, în timp ce soldații construiau avanposturi și vehicule militare inundau străzile.

Se presupune că un număr de 5.000 de forțe Wagner avansau spre capitala care a început virajul U și au fost puse la distanță până la Lipetsk în această seară.

Se spune că șeful Wagner, Yevgeny Prigozhin, are la dispoziție un număr de 25.000 de bărbați, iar alți 5.000 dintre ei se aflau în Rostov-on-Don, cheia orașului de sud a războiului Rusiei din Ucraina despre care Prigozhin a spus că a preluat controlul.

Convoiul care se îndrepta spre Moscova s-a spus că este condus de comandantul principal Wagner și neo-nazistul Dmitry Utkin. O sursă a spus că planul lui Wagner pentru Moscova era să ia poziții într-o zonă dens construită.

O serie de restricții au fost introduse în jurul capitalei ruse în urma unui decret al guvernatorului, deoarece li s-a spus oamenilor să se abțină de la călătoria în jurul Moscovei.

Vine după ce Prigozhin a inițiat o lovitură de stat militară împotriva lui Putin peste noapte, care a văzut grupul să ia orașe cheie și să-l amenințe pe președinte, care i-a numit „trădători”’.

Putin s-a adresat anterior poporului rus, avertizând că Prigozhin l-a „înjunghiat în spate”, în timp ce Moscova intră într-o blocare, cu trupele care săpate în pregătire pentru apărarea orașului.

Un purtător de cuvânt al președintelui rus a declarat că Putin era încă la lucru în Kremlin și nu a fugit din Moscova. Cu toate acestea, două avioane prezidențiale au fost văzute zburând din Moscova în direcția St Petersburg. S-a raportat că și-a oprit transponderul pentru a preveni urmărirea traseului.

Anunțul de șoc de la Prigozhin vine după ce temuta sa miliție Wagner de 25.000 de oameni a luat controlul orașului sud-rus Rostov-on-Don sâmbătă, spunând că sunt „gata să moară”’ pentru „marșul justiției” lor și s-au îndreptat spre nord într-un convoi puternic de sute de vehicule blindate.

Unitatea a trecut prin orașul Voronezh la jumătatea drumului și se apropie curând de Lipetsk în drum spre Moscova, văzând o rezistență neglijabilă. 

Un mesaj postat sâmbătă pe canalul Wagner Telegram a spus: „Putin a făcut alegerea greșită. Cu atât mai rău pentru el. În curând vom avea un nou președinte”.

Filmările pe rețelele de socializare au arătat convoaie mari de trupe care se îndreptau spre nord de Voronezh, considerate mercenari Wagner. Se spune, de asemenea, că sunt în drum spre alte orașe cheie, inclusiv Krasnodar și Volgograd.

Rusia a răspuns prin creșterea securității la Moscova, mobilizând trupele care urmează să se apere împotriva incursiunii și solicitând militarilor să se adune în jurul președintelui Putin. 

Toate evenimentele publice au fost anulate, iar luni a fost deja declarată zi nelucrătoare, întrucât Putin l-a chemat pe președintele belarus al aliatului Alexander Lukashenko pentru a-l informa cu privire la situație. 

Primarul Moscovei a îndemnat oamenii să nu facă excursii prin oraș, spunând că situația este „dificilă”, iar „serviciile orașului sunt în alertă ridicată”’. 

Sergey Sobyanin le-a spus, de asemenea, rezidenților să nu meargă la muncă luni pentru a „minimiza riscurile”’. A venit ca parte a unui anunț al unei „operațiuni contra-teroriste” în oraș. 

Între timp, forțele Pro-Putin de la marginea orașului au fost văzute săpând împotriva armatei de lovitură de stat Wagner care se îndrepta spre capitală.

Trupele rusești au stabilit poziții la un pod peste râul Oka. Au desfășurat echipamente de baraj, mitraliere și lansatoare de grenade, în timp ce elicopterele militare au zburat prin oraș.

Oficialii ruși au ordonat, de asemenea, blocarea drumurilor de camioane mari și grele pe calea convoiului, în efortul de a încetini.

Călătoria a fost restricționată și în regiunile cele mai apropiate de Moscova, cel mai recent în zona Kalugia. Mișcarea pe drumurile regiunii va fi restricționată în apropierea regiunilor învecinate Tula, Bryansk, Oryol și Smolensk

Coloana forței armate a loviturii de stat a lui Yevgeny Prigozhin se îndreaptă spre nord spre o confruntare cu trupele încă loiale dictatorului Vladimir Putin, pe fondul zvonurilor pe care le-a abandonat din capitală.

Forțele Wagner se aflau la aproximativ 200 de mile de Moscova – se confruntă cu o confruntare de seară sau de noapte cu forțele regulate rusești.

Premierul Regatului Unit, Rishi Sunak, a vorbit aliaților occidentali despre rebeliunea armată condusă de grupul mercenar Wagner din Rusia, pe care oficialii de apărare din Marea Britanie l-au descris drept „cea mai semnificativă provocare”’ la Kremlin în ultimele timpuri.

SURSA se poate citi AICI

Tagged: