S-a mutat Poiana lui Iocan la TV

Spread the love

Loading

Autor: Violeta Bobocea

Poiana lui Iocan este cunoscută de pe vremea lui Ilie Moromete, protagonistul romanului “Moromeții”, scris de Marin Preda. Era un loc al întâlnirilor sătești, un loc unde se citeau ziarele, unde se făcea politică.
Poiana lui Iocan, așa cum știți, era o agoră de pe vremea Greciei, unde oamenii se strângeau pentru a se informa, a schimba păreri și a trăi câteva ore pe zi într-un adevărat plan sufletesc purificat, epurat de nemulțumirile vieții cotidiene.
Această Poiană a lui Iocan a intrat în istorie, dar și în folclor.
Poiana lui Iocan- un axis mundi al satului românesc , acolo unde se povesteau anecdote, se citeau ziarele. Oamenii se angajau în adevărate dueluri ale inteligenței.
În acest loc încărcat de istorie, adunările erau liniștite , chiar dacă protagoniștii se mai și contraziceau ( doar critica e constructivă).
Odinioară, Moromete era primit cu aplauze , dădea tonul în comentarea știrilor, era spiritul adunării, concluziona, clarifica totul.
Unii o credeau o adunare unde se bătea apa în piuă, alții îi dădeau o alură serioasă de forum, unde se discutau cele mai stringente probleme cu care se confrunta omenirea în acele timpuri.
Lumea se aduna și vântura vestea- povestea, vrute și nevrute de prin țară adunate .
Fiecare venea și își dădea cu presupusul despre tot ce mișcă în țara asta- o agoră sătească.
Rolurile erau împărțite ca într-o piesă de teatru.
Oamenii se complăceau într-o stare de euforie a conversației( ca și la TV), fără a clarifica practic niciun punct de vedere, deși de aceste adunări depindeau voturile și atitudinile politice.
Poiana lui Iocan s-a transformat azi la televizor- invitații dezbat diferite probleme, criza economică este dezbătută pe toate părțile și multe alte probleme, multe și mărunte, răsucite, legate și dezlegate, ce proiecte intenționează să realizeze și câte și mai câte, doar Dumnezeu știe.
Vin aici invitați de pretutindeni , toți Țugurlanii, toți Cocoșilii, toți Ciuvicii, toate mangafalele experte în economie și drept, toată” floarea cea vestită”, minți luminate…
Acești oameni încearcă să ne convingă că lucrurile ar fi stat altfel în țară dacă domniile lor ar fi fost în fruntea țării, acolo sus, departe de lumea dezlănțuită , adică ar fi curs numai lapte și miere în țărișoara noastră, ar fi umblat câinii cu covrigii în coadă și așa mai departe, dar …nu a fost să fie și așa am ajuns noi vitregiți de soartă, cu un destin implacabil pe cap, vai de steaua noastră!
Când aud întrebări de tipul: “La ce credeți că se gândește X sau Y în acest moment?”, mă amuz , dar mă și întreb dacă invitatul respectiv nu este cumva Nostradamus ( și nu am aflat), să știe la ce se gândește respectivul în clipa de față?
Are puteri supranaturale și nu știm noi?
Ori e altă explicație: s-au aliniat planetele și s-a produs un adevărat miracol…
Orice e posibil în țara noastră dragă…
La TV, în zilele noastre, se discută orice și oricum.
Ne pricepem, nu ne pricepem, emitem judecăți de valoare la minut, fondate sau nu, reale sau imaginare, dar vorbim până stă vântul , pentru că oricum nu ne aude nimeni, vorbim în zadar în dulcea și inegalabila noastră limbă românească .
Tot vorbim să ne aflăm în treabă, pentru că nu se realizează nimic, iar oamenii au nevoie de fapte reale, concrete, pentru că trăim vremuri incerte.
Unii tot vorbind se mai uită pe telefon și spun la un moment dat elucubrații ieftine- vorba lui Moromete când i se adresează lui Cocoșilă : “ocupațiunea voastră mintală e la alte prostii!”
Mare adevăr, chiar dacă totul se petrecea în trecut, iată că vremurile au revenit și lucrurile au luat o altă întorsătură.
Doar faptele trebuie să primeze, pentru că de iluzii ne-am săturat, de fantasme de tot felul…
Cum am mai scris…ne tot luptăm cu morile de vânt!
În această Poiană a lui Iocan din zilele noastre trebuie să se schimbe ceva, evident, în bine! Depinde în mare măsură de cei care au promis multe și mărunte, cât în lună și în stele și nu au realizat!
Rămâne de văzut ce va fi, pentru că “ ocupațiunea lor mintală e…la alte prostii”!

Sursa foto: facebook

Tagged: