Autor: Maria Radu Novac
Maria Radu Novac: Faci parte din grupul „Semințe cu suflet”, care a participat la evenimentul de la RESITA din 8 aprilie 2023. Ați călătorit o jumătate de țară că să ajungeți.
Maria Cioica: Sunt membră în grupul „Semințe cu Suflet” și am participat cu entuziasm în data de 8 aprilie la „Piața de semințe” de la Reșița.
Maria Radu Novac: Spune ceva despre tine să te cunoască mai bine cititorii noștri.
Maria Cioica: Mă numesc Maria Cioica și am venit de la mare distanță la Reșița, respectiv din județul Cluj. Drumul a fost destul de greu, dar a fost frumos. Am plecat din Cluj dimineața la ora 10 cu autocarul și am ajuns seara la orele 19 în București. Am fost așteptată de o altă sufletistă dragă mie și am dormit la ea. Dimineața la ora 6,20 am avut întâlnirea în Gara de Nord cu familia Enciu și împreună am așteptat o familie dragă de Sufletisti din Republica Moldova, familia Ion Cazacu. Toți împreună am fost îmbarcați în mașina sufletistului nostru drag Mitică Enciu, un om de mare cinste și omenie cum rar ție dat să mai întâlnești și împreună am pornit spre Banat. În drumul nostru am mai făcut opriri la alti sufletisti, respectiv la Valentina Soare, din Pitești, la Viorica Preda, din Craiova si apoi la Ileana Nicola, tot din Craiova, unde ne-am întâlnit cu tot grupul. După o întâlnire ca într-o familie unită cu multe îmbrățișări, pupături și apoi o masă copioasa am pornit pe drumul nostru. O scurta oprire a fost la Porțile de fier!
Maria Radu Novac: În prima noapte v-ați oprit la Orșova că să-l vizitați pe Decebal.
Maria Cioica: La Orșova unde am avut cazarea și marea noastră bucurie a fost croaziera pe Dunăre. A fost ceva de vis!
Maria Radu Novac: Ati venit încărcată cu semințe de oferit la expoziția de la Reșița. Gazdele și prietenii din Reșița s-au întrecut în a va simți bine.
Maria Cioica: Dimineața am plecat spre Reșița unde s-a organizat piața la Direcția pentru Agricultură. Tot grupul am fost foarte bine pregătiți pentru a dărui celor care au făcut prezenta la piața, cu semințe, plante, butași, pomi, flori etc. Tot ceea ce am dăruit și să fie bine înțeleși, totul a fost dăruit nu vândut, totul a fost gratuit. Scopul nostru este de a promova semințele vechi autohtone, de a le dărui pentru a fi cultivate, pentru a simți gustul adevărat care s-au cultivat de ani și ani în țara noastră. Dorința noastră ar fi că cei care le-au primit sa le înmulțească și să dăruiască mai departe.
Maria Radu Novac: Cine sunt colegii din grup și din ce zonă a țării au venit la Reșița?
Maria Cioica: Grupul nostru de Sufletisti este mult mai mare și suntem doar cei implicați în a cultiva, a aduna și a dărui semințe. Printre cei care am fost prezenți și adunați din mai multe județe au fost: în primul rând doamnă Rodica Meirosu, din județul Buzău, cea care este sufletul acestui grup și datorită domniei sale suntem ca o familie unită. Este îndrumătorul și organizatorul nostru. Cei care au făcut cel mai lung drum a fost familia Cazacu Ion și Lilia din Republica Moldova. Eu, Maria Cioica, am venit din județul Cluj, familia Mitică Enciu și Elena a venit din județul Calarași, familia Daniel și Roxi Marin din județul Prahova, familiile Stela Zamoiu, Constela Toma, Cati și Luca Soare, Ileana Nicola din Craiova…
La Piața de Semințe au mai fost prezenți: Monica Darie din județul Hunedoara, Laura Șușman din județul Timiș și doi tineri îndrăgostiți și preocupați de semințe și cultura lor, respectiv Denisa Pricop și soțul ei din Timiș!
Maria Radu Novac: Ce a făcut evenimentul de la Reșița să fie mai deosebit față de alte piețe de semințe din țară?
Maria Cioica: La Reșița am simțit bucuria și primirea frumoasă a gazdelor și prietenilor, care ne-au înconjurat cu multă căldură și care și-au arătat cu adevărat ospitalitatea fata de noi Sufletiștii. Printre gazde s-au aflat jurnalisti si ziariști din țară și din Serbia. Am cunoscut pe domnul Nicolae Toma, redactor sef de la Ziarul Revoluționarul, domnul Gerard Chwoica de la Radio România Reșița și domnul Denis Stratulat de la Redacția ziarului „Libertatea” din Serbia!
Maria Radu Novac: După evenimentul de la Reșița ce ați vizitat în Banatul montan?
Maria Cioica: După ce ne-am luat la revedere de la gazde am plecat spre alte locuri pitorești din Banatul montan. Ne-am cazat la Stațiunea „Trei Ape” unde am încins o masă pe cinste!
Maria Radu Novac: Ce te-a impresionat cel mai mult din ceea ce ați vizitat?
Maria Cioica: Mai departe am plecat spre Munții Aninei, unde am vizitat Mănăstirea Călugara și Parcul Național Cheile Nerei – Beușnita. Am fost foarte impresionată de aceste frumuseți ale muntelui. Am vizitat Cascadele impresionant de frumoase și de asemenea Lacul Ochiul Beiului. Acest lac de o culoare impresionant de frumoasă, de culoarea turcoaz, are o poveste tot la fel de impresionantă. Se spune că în urma cu câteva sute de ani fiul unui renumit bei s-ar fi îndrăgostit de fica unii păstor pe care a răpit-o și a închis-o în Turnul Mare din Cheile Nerei. În timpul nopții fata reușește să scape împletind o funie din propria rochie și apoi fugind la baza stâncii în Valea Nerei. Deoarece beiului nu i-a fost pe plac acest lucru a ordonat că fata sa fie omorâtă. Fiul beiului de supărare a vărsat atâtea lacrimi încât a umplut lacul ce astăzi îi poartă numele dar și de aici, se spune, că lacul are culoarea ochilor albaștrii. Tot în acest loc el și-a pus capăt zilelor de supărare că fata nu mai poate fi readusă la viață. Acest lac are o temperatura constanta între 4 și 8 grade și nu îngheață niciodată
În ultima zi, înainte de a porni spre Cluj, am vizitat la Reșița Muzeul de Locomotive. Mi-a plăcut foarte mult acest muzeu foarte frumos și foarte bine întretinut!
Ne-am despărțit de grupul nostru drag sau aș putea spune de familia noastră dragă de Sufletisti cu un mare regret că nu putem sta mai mult împreună. În grupul nostru nu se face nici o deosebire, deși suntem din toate mediile sociale. Avem între noi ingineri, profesori, medici și marea majoritate am trăit la oraș și întoarcerea la tara am făcut-o pentru o viață mai liniștită, mai sănătoasă și mai ales din dragoste de pământ așa cum se spune, mă atrage pământul la țară. Nu înseamnă că omul venit de la tara sau care locuiește la țară este un om simplu cum spun unii.
Maria Radu Novac: Ce să transmiți cititorilor publicației noastre?
Maria Cioica: Viața la țară este grea dar este frumoasa. Este un privilegiu pentru cel care are o locuință la tara. În primul rând respiră un aer curat, trăiește sănătos și consumă doar produse bio. Eu aș recomanda pe cât posibil să alegeți viața la țară și începeți a planta și a cultiva tot ce vă doriți. Când privești o plantă, o floare, un fruct la care știi că ai muncit, bucuria din suflet este imensă. Până la urmă iubești și firul de iarbă care îl vezi crescând sub ochii tai. Dar nu uitați să și dăruiți. Atunci când a dăruiești din suflet te poți numi Sufletist!