Să fii prost și să te cheme și Rareș Bogdan e prea mult… Un demagog de școală nouă

Spread the love

Loading

ACTUL III SCENA 5, dintr-O SCRISOARE PIERDUTĂ de I.L. CARAGIALE; am mutat scena mai în zilele noastre, în spiritul unei regii libere și creative. Avertizez însă cititorii: orice asemănare dintre Rareș Bogdan și Nae Cațavencu este atât de întâmplătoare, încât nici măcar nu mă pot gândi la asta…CAŢAVENCU (cu modestie): D-le preşedinte, vă rog, cerusem şi eu cuvântul…
TRAHANACHE: Da, (binevoitor) da, stimabile. Aveţi cuvântul. Poftiţi la tribună!… (Mişcare în grupul lui Caţavencu.)
CAŢAVENCU: (ia poză, trece cu importanţă printre mulţime şi suie la tribună; îşi pune pălăria la o parte, gustă din paharul cu apă, scoate un vraf de hârtii şi gazete şi le aşază pe tribună, apoi îşi trage una dintre cele trei batistuțe şi-şi şterge cu eleganţă jurnalistică fruntea. Este emoţionat, tuşeşte şi luptă ostentativ cu emoţia care pare a-l birui. Tăcere completă. Cu glasul tremurat.) Fraților! (plânsul îl îneacă) nu vă vom da datele pentru că vreau să luptați fiecare până în ultima clipă, dar suntem cu 4% în fața PSD! Noi creștem, ei cad în noroi! Îi vom îngenunchea și știți de ce? Pentru că eu vreau să îmi cresc băiețelul aici, în România, în țara mea și a dumneavoastră, (plânsul îl îneacă mai tare.)… iar fetița care se află în pântecele soției mele vreau să fie educată strămoșește aici în România mea, a dumneavoastră (de abia se mai stăpâneşte)… Alături de dumneavoastră să luptăm să îi aducem pe frații noștri! (plânsul l-a biruit de tot) Nu vreau să plec de aici! (plânge. Aplauze în grup)… Nu vreau să mă supun lor, (acelaşi joc de amândouă părţile) ci să luptăm cu ei și să îi aducem pe frații noștri în România, (asemenea crescendo) cei care ne privesc de peste mări și țări. (plâns cu hohot. Aplauze zguduitoare.)
IONESCU, POPESCU, TOŢI (foarte mişcaţi): Bravo!
CAŢAVENCU: Dacă aflați că într-o localitate cineva negociază, stă de vorbă cu reprezentanți ai ALDE sau PSD anunțați-ne imediat! (ştergându-se repede la ochi şi revenindu-și deodată; cu tonul brusc, vioi şi lătrător) Lucrurile sunt extrem de clare și nu schimb acest lucru. Nu sunt de acord și voi face scandal total, voi folosi drept de veto, voi lua poziție publică. Atât timp cât eu sunt în PNL și am un cuvânt de spus niciun primar PSD sau ALDE nu are ce căuta în partid (foarte volubil). Am fost în opoziție, suntem de 6 ani în opoziție, vrem să schimbăm România din temelii și nu o putem face cu traseismul. Traseismul este cea mai mare plagă a acestei țări. Cu traseiști nu schimbi o țară. Nu ai cum să schimbi o țară cu traseiști.(scurt şi foarte retezat) Nu mă interesează că organizații întregi ALDE vor să treacă la PNL, nu mă interesează că primari importanți ai PSD vor să fugă. (aruncă roată priviri scânteietoare în adunare. Aplauze prelungite.)
CAŢAVENCU: Da! (cu putere din ce în ce crescândă)…Să mergeți pe 26 mai la vot să le dați cu ștampilele în cap…. (îngraşă vorbele.)
POPESCU: Bravo!
CAŢAVENCU: Noi, dacă vreți asta, vrem să guvernăm România. Vrem să îngenunchem Ciuma Roșie!
IONESCU: Bravo!
CAŢAVENCU: Aceste alegeri nu sunt doar despre europarlamentarii PNL care vor merge la Bruxelles. Este despre dumneavoastră! Este despre rămânerea în Europa! România europeană!
POPESCU: Bravo!
CAŢAVENCU: A venit momentul eliberării de Dragnea, Dăncilă, Olguța, Tudorel, Daea. Revoluția a început ieri la Timișoara, astăzi continuă la Cluj!
IONESCU: Bravo!
CAŢAVENCU: De aici, de la Cluj se dă semnul marii eliberări a acestei țări de Ciuma Roșie!
IONESCU, POPESCU, GRUPUL: Bravo! Bravo!
TRAHANACHE (clopoţind): Rog, nu întrerupeţi pe orator, stimabile…
CAŢAVENCU (cu tărie): Voi rămâne același și mă voi bate pentru libertatea cuvântului. Mulțumesc colegilor de la Realitatea TV pentru modul în care timp de șase ani au fost lângă mine. Îi mulțumesc lui Cozmin Gușă și sper să găsească un înlocuitor mult mai bun. (cătră adunare şi mai ales cătră grup, cu tonul sigur.) Eu părăsesc presa cu durere, a fost cea mai grea decizie din această viață. Nu voi amesteca însă politica cu presa. Urmează o etapă în care sper să am același succes ca în presă. Am făcut tot ce am putut de la măsuța mea din studio. (reintrând în tonul discursului şi îngrăşând mereu vorbele) Mă voi bate, chiar dacă am părăsit pentru moment strada, pentru a afla adevărul despre 10 august. (Aplauze prelungite) Vinovații trebuie să plătească!
GRUPUL (aplauze): Bravo!
CAŢAVENCU: Eu vă spun ceva. Chiar dacă mulți înaintași de-ai noștri au ales să plece spunând „nu se poate cu poporul acesta”, eu vă spun ceva: se poate! Nu vă pierdeți încrederea. Noi vom învinge! Vă rog să mă credeți că nu au cum să câștige. Nu au cum! Sunt prea inculți, prea ticăloși, prea hoți să poată câștiga. Nu se poate. O să aibă grijă Dumnezeu de noi și exact în momentul cheie ne va arăta un semn și vom scăpa și de nenorociții ăștia. Vreau un singur lucru să vă rog. Unul singur. Să nu iertați! Nici pe cei care au tăcut.
GRUPUL (aplauze): Bravo!
CAŢAVENCU: Oameni buni, mai avem puțin. Mai avem foarte puțin, până trebuie să demonstrăm că România nu este a lor, că România s-a trezit, că România este Europa, că românii sunt, înainte de orice, europeni!
GRUPUL: Bravo! (aplauze entuziaste.)
TRAHANACHE (clopoţind): Stimabile… nu…
CAŢAVENCU: Știu că la această oră ne privește un om împreună cu soția sa. Domnule președinte Iohannis, aceasta este armata voastră! Noi suntem în spatele dvs.! Vom câștiga referendumul! Noi toți suntem alături de dvs. și suntem milioane și milioane! Vom câștiga acest referendum, nu doar alegerile pentru că PNL și românii de bună credință nu vor amnistie și grațiere pentru corupți! De asemenea, PNL știe ceva și anume că dacă astăzi și-au permis să voteze împotriva unui cetățean român care poate ajunge în primele 10 poziții la nivel european și vor să o îngenuncheze și să o umilească, la fel vor face cu toți românii care li se opun.
GRUPUL (mişcat): A!
CAŢAVENCU: Astăzi România a dovedit încă o dată ceea ce a dovedit cu multe sute de ani în urmă Ștefan cel Mare când îi bătea pe păgâni la Podul Înalt și la toate marile bătălii. Astăzi, România, România lui Klaus Iohannis, a dovedit ce înseamnă să aduci Europa în România și ce înseamnă să fii sus în Europa. (…)
GRUPUL: Bravo! (aplauze.)
CAŢAVENCU: Astăzi l-am văzut pe președintele României în Piața Sfatului, pe președintele de care trebuie să fiți cât se poate de mândri (aprobări în grup. Cu tărie.) pentru că, modul în care este privit, respectat, modul în care liderii Europei discută cu președintele României (îngraşă vorbele.) ne dau speranța că România nu va putea fi scoasă niciodată din Europa! (aplauze frenetice. Pauză. Oratorul soarbe din pahar şi aruncă iar priviri scânteietoare în adunare. În momentul acesta mai mulţi inşi se mişcă în fund, pe unde apare Cetăţeanul turmentat şi Ghiţă în ţivil.)
FINAL SCENA 5, ACTUL III
*
NOTĂ: Toate intervențiile lui Cațavencu din textul de mai sus sunt extrase din discursurile publice ale unuia care pe 7 februarie 2019 declara: „Deocamdată sunt jurnalist și strict jurnalist, nimic altceva. Mi-aș dori enorm să rămân în această zonă în următoarea perioadă. Iubesc enorm meseria mea de jurnalist! Enorm. Sunt mândru să o practic.” iar pe 25 februarie 2019 se înscria în PNL. Extrasele sunt din următoarele intervenții publice: talk-show REALITATEA TV, pe 13 februarie 2019; interviu, pe 14 martie 2019; discurs electoral, pe 1 aprilie 2029, la Cluj-Napoca; discurs pe 7 aprilie 2019, la Brașov; discurs pe 9 mai 2019, la Piatra Neamț; discurs 16 mai 2019 la Oradea. Indicațiile de „mișcare scenică” sunt cele din textul original.
Luminița ARHIRE

*Titlu articolului a fost rpus de adminsitratorul site-ului.

Sursa – Rareș Bogdan, acest Nae Cațavencu al zilelor noastre