SĂ NE CUNOAȘTEM DOMNITORII: IANCU (Ioan) DE HUNEDOARA, ISTORIE, MISTER, ADEVĂR

Spread the love

Loading

Autor: Mioara BACIU

Cine a fost (Ioan) Iancu de Hunedoara?
Înainte de toate, Iancu de Hunedoara a fost unul dintre marii aristocrați al regatului Ungariei, care își avea domeniul feudal la Hunedoara, tatăl regelui Matia Corvin (unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei, care a condus regatul Ungariei în perioada 1458-1490), Ban al Severinului, Comite de Timișoara, dar, cel mai important este faptul că a fost voievod al Transilvaniei între 1441-1446, guvernator și regent al Ungariei între 1446-1453 și căpitan general al regatului între 1453-1456, precum și mare comandant militar.
Despre originea domnitorului aflăm că acesta ar fi fost, fie română, fie cumană (turcă), tatăl sau numindu-se Voicu/Voik/Vajk Corvin, iar mama sa, numindu-se Erzsébet Morzsinai (Elisabeta de Margina), despre care se spune că ar fi fost de origine greacă, poate chiar înrudită cu basileii Bizanțului.
Cărturarul maghiar Gáspár Heltai, cetățean al cetății Clujului, a lansat zvonul cum că Ioan de Hunedoara ar fi fost chiar fiul nelegitim al regelui Sigismund de Luxemburg cu Erzsébet Morzsinai.
Dincolo de toate acestea, Iancu de Hunedoara rămâne în istoria neamului drept unul dintre cei mai înverșunați luptători antiotomani, care a suferit și înfrângeri (la Sântimbru, Kosopolyie), dar, mai ales, numeroase victorii împotriva turcilor (la Sibiu, Ialomița, Krusevac), cea mai importantă fiind victoria de la Belgrad din 1454 (împotriva turcilor conduși de Mohamed al II-lea, considerat cuceritorul Constantinopolului).
După răsunătoarea victorie de la Belgrad, Iancu de Hunedoara moare răpus de ciumă, pe 11 august 1456, în tabăra de la Zemun (suburbie a Belgradului).
A fost înmormântat la Alba Iulia, în Catedrala Sf. Mihail, iar, ca dovadă a măreției sale, a curajului și vitejiei sale, pe piatra sa funerară tronează inscripția: „s-a stins lumina lumii”.
Istoria, misterul și adevărul ce învăluie personalitatea marelului voievod, ar putea fi călăuză și îndemn guvernanților vremurilor pe care trăim?!

Tagged: