Autor: Mioara BACIU
Asigurându-ne că avem de-a face cu un “adevărat maestru care maschează plânsul prin măști literare, umoristice”, ridicând la rang de valoare “râsul-plânsul” cunoscutul critic literar gălățean, Adi Secară a adăugat înc-o filă de istorie a literaturii române, prin moderarea lansării de carte “Spasibo, domnule Putin” a îndrăgitului satirist Ion Manea.
Viorel Dinescu, “profesorul de matematică îndrăgostit de infinitul cuvintelor”, așa cum îl numea însuși autorul sărbătorit”, invitat important al evenimentului, spunea despre Ion Manea că este “un prozator cu ștaif, demn de luat în seamă, aflându-se pe o treaptă net superioară a literaturii românești contemporane”.
Poetul Viorel Dinescu a reliefat și faptul că asupra prozei satirice a lui Ion Manea s-au pronunțat cunoscuții critici literari Marian Barbu și acadecianul Mihai Cimpoi.
Dintre scriitorii care au ținut să-i fie aproape maestrului satirei s-au numărat: Luminița Potîrniche, Sebastian Golomoz, Ghită Nazare, preotul Ionel Rusu și multi altii. A avut chiar și o invitată (Elena Costandache) din localitatea Făurei, colegă de liceu, care a dus în localitatea în care a copilărit, bucuria reîntâlnirii si a împlinirii scriitorului Ion Manea pe alte meleaguri decât cele natale.
Reprezentantele Bibliotecii județene V.A. Urechia, cele două doamne, manager Corina Emanuela Dobre și director adjunct Geta Eftimie, au fost de asemnenea în mijlocul evenimentului literar, însuflețindu-l.
Satiră, conform dex este “scriere în versuri sau în proză în care sunt criticate defecte morale ale oamenilor sau aspecte negative ale societății, cu intenții moralizatoare”.
Ion Manea catalogat de către scriitori contemporani drept unul dintre cei mai buni satiriști ai vremurilor noastre, definește satira ca pe o “harababura” sau “o manieră ironică de a vedea realitatea”.
Cine este, de fapt, scriitorul Ion Manea?
Născut în anul 1951, localitatea Moşeşti comună Robeasca, Jud. Buzău, absolvă în anul 1970 Liceul Teoretic de la Făurei, județul Brăila, fiind șef de promoție, iar în 1975 Universitatea Bucureşti – Facultatea de Filozofie – secţia Sociologie.
După terminarea facultății a fost repartizat, sociolog, la Direcția pentru Probleme de Munca și Ocrotiri Sociale Galați, transferat, din 1979, la Combinatul Siderurgic, în cadrul Laboratorului de psihologie și sociologie industrială.
Debutul editorial s-a realizat la Editura Porto-Franco, Galaţi, 1990, cu volumul „Cocoşul de balcon”, iar cel publicistic, în 1971, în revista „Viaţa studenţească”, Bucureşti.
Ion Manea a împletit activitatea profesională cu activitatea redacțională, publicistică, fiind redactor la ziarul „Viaţa nouă” (din 1980), redactor la „Viaţa liberă”; redactor şef al cotidianului gălăţean „Acţiunea”; redactor la Editura „Porto-Franco” Galaţi; secretar general de redacţie la revista de cultură „Antares”.
A avut o multitudine de colaborări cu texte umoristice, timp de trei ani, la Postul Naţional de Radio Bucureşti, Viaţa studenţească, Informaţia Bucureştiului, Universitas, Urzică, Viaţa liberă, Şopârla, 7 zile ş.m.a.
Este autor a 12 volume de proză, eseuri, poezie, critică literară, publicate la edituri din Galați și București , redate mai jos:
„Cocoșul de balcon”, proză, Editura Porto–Franco, Galați, 1990;
„De-a v-ați găsitelea”, fabule, Editura Scorpion, Galați, 2001;
„Delincvența juvenilă”, (coautor prof. Traian Drăgănescu), studiu sociologic, Editura Școala gălățeană, Galați, 2005;
„Inefabule – Inne(es)fables”, ediție bilingvă, română-franceză, Editura Le Brontosaure, Paris, 2006;
„Laptele de la miezul nopții”, proză, Editura Fundația Culturală Antares, Galați, 2008;
„Ion Ionescu’s Story”, proză, Editura Axis Libri, Galați, 2011;
„Regele ghioceilor”, proză, Editura Axis Libri, Galați, 2013;
„La girafe nu mă bag!”, proză, Editura eLiteratura, București, 2014;
„Călimara cu pixeli”, eseuri, Editura Axis Libri, Galați, 2015;
„Raftul cu prieteni”, cronici literare, Editura Axis Libri, Galați, 2018;
„La girafe nu mă bag!, ediția adoua, Editura eLiteratura, București, 2021;
„Spasiba, domnule Putin!”, proză, Editura eLiteratura, București, 2021
Este membru al Societăţii Scriitorilor „C. Negri” Galaţi, membru al Uniunii Scritorilor și al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România.
A obținut importante pemii, precum: Premiul special al Radioteleviziunii Române la Festivalul de umor „Constantin Tănase” – Vaslui, 1980; Premiul revistei „Porto-Franco”, pentru publicistică în domeniul culturii, Galaţi, 2006; Premiul revistei „Dunărea de Jos”, Galaţi, 2007; Premiul I la secţiunea Proză umoristică la Festivalul Naţional de Creaţie „Vrancea Literară” (2013)
În anul 2001 a primit Distincţia “Ordinul Ziariştilor Profesionişti, clasa a III-a, pentru merite deosebite în activitatea publicistică”.
O activitate fructuoasă, pe altarul culturii. Un om de o frumusețe interioară și o modestie, cum rar întâlnim. Și posedă “un umor, care vindecă, terapeutic”, cum bine spunea scriitorul Ghiță Nazare, cu prilejul lansării de carte.
Revenind la volumul de proză scurtă, satirică, “Spasibo, domnule Putin”, lansat în luna octombrie 2022 la Salonul Axis Libri din cadrul Bibliotecii V.A. Urechea din Galați, scriitorul Ghiță Nazare, spunea despre volum că este “o carte care mustește de ironie și umor”, cu o tematică vastă, “basmică”, un basm “care coboară direct de la zei”, cu personaje precum “capra cu trei iezi, Prâzlea, Ileana Cosânzeana, a căror poveste se raportează la vremurile actuale, la personaje reale din contemporaneitate.
În volumul de satiră este prezent chiar și Sadoveanu, în “Portarul de noapte”, a cărei acțiune se petrece la Biblioteca V. A. Urechea din Galați. Iată, cum, autorul aduce în realitatea zilelor noastre, satirizând, o pesonalitate a literaturii române (scriitor, povestitor, nuvelist, romancier, academician și om politic român, unul dintre cei mai importanți și prolifici prozatori români), care a trăit în perioada 1880-1961.
Tematică și modalitatea de abordare utilizată de către autor în volumul lansat, l-a îndreptățit pe scriitorul Năstase Marin să afirme că Ion Manea este un reprezentant de seama al realismului magic.
Întrebat de către moderatorul activității literare, de unde și când a apărut titlul cărții, scriitorul Ion Manea a deconspirat că ales acest titlu în urmă cu 2, poate 3 ani, alegând umorul drept manieră de a se raporta la lume, la realitățile trăite, cu optimism și speranța.
Se poate concluziona că umorul, satiră, ironia lui Ion Manea nu se identifica cu sarcasmul, ci este un umor terapeutic, optimist, generos, încărcat de mesaje, un umor care te pune pe gânduri, te face să râzi cu lacrimi, să reflectezi, să observi, să conștientizezi, să abordezi, să înțelegi diferitele ipostaze ale vieții, să alegi ”râsul-plânsul” . Iată, o sumedenie de motive să îți dorești să citești și să pui la loc de cinste, în biblioteca sufletului, “Spasibo, domnule Putin”!