SĂ NE CUNOAȘTEM SCRIITORII: RADU MUNTEANU și romanul “Așteptând ploaia”

Spread the love

Loading

Autor: Mioara BACIU

După ce am cunoscut umoristul, pamfletistul, simpaticul, jovialul scriitor Radu MUNTEANU (care este și membru al “Asociației LIGA SCRIITORILOR DOBROGENI”, înființată și condusă cu dăruire de către doamna Vasilica MITREA, în calitate de Președinte), am fost plăcut impresionată să descopăr romancierul Radu Munteanu.

Am lecturat într-un ritm alert, uitând, uneori, să mai respir (și nu exagerez), surprinzătorul roman “Așteptând ploaia” al lui Radu Munteanu.

De ce surprinzător? Pentru că, în timpul lecturării, cu precădere, dar și când am terminat de citit, am constatat că am parcurs un roman filosofic, psihologic, sociologic, în care am găsit, am înțeles, am acceptat filozofii de viață, exemple de supraviețuire și speranța, în condiții dintre cele mai vitrege, în care s-ar putea afla, cândva, vreodată, ființa umană, dar, pe care, această experiență a ajutat-o să supraviețuiască și să evolueze spiritual.

Romanul impresionează prin stil, prin ușurință cu care prezintă fapte, evenimente, împrejurări, soluții și modele de supraviețuire, dar și prin coerență, perspectiva de abordare, de înțelegere a vieții, a existenței, prin capacitatea personajelor principale de a se agața de speranță și de găsi întotdeauna soluții la problemele cu care se confruntă (fie că sunt de natură materială, medicală, spirituală, psihologică, filosofică), aflându-se, printr-o întâmplare nefericită, în mijlocul unui deșert nesfârșit, care le va deveni “cămin”.

Este uluitoare imaginația, rațiunea scriitorului, în care sunt prezentate atât de multe imagini descriptive, vizuale, auditive, încât ai impresia, citind romanul, că te afli în mijlocul evenimentelor și ești nevoit, determinat, convins să înțelegi, să accepți, să te minunezi, să te edifici, să te convingi pe tine, că nu ar putea fi altfel, nu s-ar putea întâmpla alfel, dacă te-ai afla acolo, într-o astfel de situație, în atare imprejurari.

Nu-i asa ca v-am trezit interesul pentru lectura de buna calitate?

În așteptarea unei noi opere, îi urez succes, colegului de condei, pe tărâmul fascinant al romanului!

Tagged: