Autor: Mioara Baciu, membru UZPR
Dupa o activitate de peste 30 ani pusă în slujba Ministerului Apărării Naționale, în Constanța, efervescentul oraș de la mare (în care istoria milenară se îmbină armonios cu modernismul), momentul pensionării, nu a însemnat pentru Vasilica Mitrea, nici pe de parte, intrarea într-o zonă de odihnă și confort binemeritate, ci a deschis calea spre tărâmul magic al cuvântului, prin apariții editoriale în Revista „Camarazii”.
La foarte scurt timp, încurajată de redactorul șef al revistei, Colonel (r) Constantin Crăciun dă naștere primului său roman : „Știai că timpu-i colorat ?”, apărut la Ed. Neliniști Metafizice, în anul 2007 (în urma cu 14 ani).
A devenit apoi membră a Cenaclului literar „Mihail Sadoveanu”, de pe lângă Cercul Militar Constanța, unde activează și în prezent, activitatea sa literara deosebit de prolifică materializându-se în apariția unui numar de 21 volume (volumele 22 și 23 fiind în lucru), dintre care, exemplificam: romanele „Cândva… prietene”, 2008 și „Confesiunile Angelei, 2009; Vremuri, oameni şi… destine, Ed. Virom, Constanţa 2010, eseuri; Antologie jurnalistică, vol. I –Ed.VIF, Constanţa 2012, Antologie jurnalistica, vol. II – Ed. VIF, Constanţa 2013; Basarabia, pământ străbun – Ed. NextBook, Constanţa 2014 ; Antologie jurnalistică, vol.III – Ed. NextBook, Constanţa 2014 ; Monografia comunei Borcea – Ed. NextBook, Constanţa 2014 ; Antologie jurnalistică, vol.IV – Ed. Imperium, Constanţa, 2015 ; Antologie jurnalistică, vol.VII, 2019 Ed.Anticus. România Divizată, vol. 2, Ed.Anticus, 2019 ; „Pelerinaj în țara sfântă”, editura Anticus, 2020 și „Opere și autori”, editura Anticus 2020.
Particularizând, în romanul „Cândva… prietene”, așa cum precizează prof. Güner Akmolla (care a realizat prefața romanului), autoarea „redă viaţa societăţii noastre în schimbarea spre nou şi modern, spre BINE, călătorind cu oamenii, (…) cu fetele, cu prietenele, care trăiesc intens viaţa destăinuindu-se, sfătuindu-se, ocrotindu-se”. Tot din prefaţa romanului aflăm că acesta abundă de « sfaturi, povestiri pline de înţelepciune şi pilde educative, mai ales ca idila copilărească ce a acoperit vârsta deplinei maturităţi, finalizându-se într-un mariaj ce învinge timpul şi spaţiul, era comunistă şi era capitalistă, peste o Românie a tranziţiei şi peste un oraş cu nume de istorie şi legendă, Montevideo ».
Din anul 2020 este numită Președinta „Ligii Scriitorilor Dobrogeni”, preocupându-se cu responsabilitate și dăruire de obținerea statutului juridic al ligii, precum și de buna funcționare a acesteia.
Fondatoare și director al Revistei „Dobrogea culturală” (a carei denumire îi apartine), desfașoară o intensă activitate literară, o neobosită muncă de culegere, selectare a textelor ce urmează a fi tipărite în revistă, de atragere a personalităților marcante să publice în revistă, contribuind astfel la ridicarea stachetei acesteia, precum și la transmiterea către noua generație de scriitori, la un nivel superior, a tot ceea ce este mai valoros în cultura românească.
A fost director la revista culturală Metafora și redactor la revista Arma Pontica. Din 2012, membră în Asociația Scriitorilor de Limbă Română din Quebec Canada, iar din 2017 este și membră a Uniunii Scriitorilor de Limbă Română de la Chișinău și aleasă, în unanimitate, ca membră a C.A. zona Dobrogea. Din 2019 este Președinta ASCIOR (Asociația pentru Civilizație Ortodoxă) Constanța.
Vasilica Mitrea este o prezență marcantă într-o serie de dicționare: Dicţionarul Ligii Scriitorilor Români, vol. I, Editura Dacia XXI, Iaşi; Dicţionarul enciclopedic „PERSONALITĂŢI ROMÂNE ŞI FAPTELE LOR 1950-2010” – volumul 55, Editura StudIS, Iaşi, 2013, în Antologia Asociaţiei Scriitorilor de Limbă Română (ASLRQ-2015); Dictionarul enciclopedic Milenarium (în curs de apariție); „Dicționar de reliefuri literare românești”, vol. I, 2019.
Este de asemenea prezentă în: volumul BULETINUL BIBLIOTECII ROMÂNE – Studii și documente românești, vol. III(XXIV) editat de Institutul Român – Biblioteca Română din Freiburg, Germania, pag. 652, cu apreciere la volumul BASARABIA, PĂMÂNT STRĂBUN; volumul BULETINUL BIBLIOTECII ROMÂNE – Studii și documente românești, vol. V (XXVI) editat de Institutul Român – Biblioteca Română din Freiburg, Germania, cu apreciere la volumul DETENȚIE ȘI IERTARE; Antologia „Talantul scriitorului român de pretutindeni” Starpress, Canada.
Numele său este înscris la loc de cinste în numeroase antologii de poezie si proză, unele apărute sub egida Uniunii Scriitorilor de Limba Româna din Republica Moldova, a Ligii Scriitorilor Dobrogeni, în unele dintre acestea fiind si coordonatoare.
Are în palmares numeroase și importante diplome, titluri, medalii, distictii la concursuri și festivaluri de creație literară, bucurându-se de recunoastere națională și internațională, dintre care exemplificam: Premiul VIRTUTEA LITERARA, 2019, acordat de Liga Scriitorilor Români; APOSTOL al LITERATURII, pe anul 2018, 2019, titlu acordat de Liga Scriitorilor Români; PREMIUL CONTRAAMIRAL Aurel NEGULESCU, în domeniul LITERATURĂ MEMORIALISTICĂ, UMORISTICĂ ȘI MISCELLANEA, pentru lucrarea Antologie Jurnalistică – locuri și evenimente, vol. 2, iunie 2014, Constanța, premiu si titlu acordate de Clubul Amiralilor; 1990-2015 DIPLOMA OMAGIALĂ, filiala ACPBB – Constanța, DECERNATĂ CU OCAZIA FESTIVITĂȚII DE OMAGIERE A CELOR 25 DE ANI DE ACTIVITATE A ASOCIAȚIEI CULTURALE PRO BASARABIA ȘI BUCOVINA, DESFĂȘURATĂ PENTRU NEAMUL ROMÂNESC. DECERNATĂ LA PALATUL PARLAMENTULUI; DIPLOMĂ DE EXCELENȚĂ la CONCURSUL INTERNAȚIONAL „Art&Life” JAPAN-2015, secțiunea Monografie; THE INTERNATIONAL CONTEST “Art&Life” JAPAN 2016 CRIZANTEMA DE ARGINT, Sectiunea roman; THE INTERNATIONAL CONTEST “Art&Life” JAPAN 2016 – CRIZANTEMA IMPERIALA, Sectiunea: JURNAL DE CALATORIE (Carte) ; PARLAMENTUL ROMÂNIEI, DIPLOMĂ DE PARTICIPARE si cupa, se conferă Vasilica Mitrea, Festival Național Umanitar „Artist în Weekend”, Secțiunea Lansare de Carte, 10-11 noiembrie 2018 ; Radio Unirea – DIPLOMA DE ONOARE, pentru promovarea culturii și spiritualitatii romanesti – iulie 2018 ; PREMIUL „VICTOR CORCHEȘ” pentru antologii – lucrări colective, pentru lucrarea ”Antologie jurnalistică”, vol. VII, in cadrul Premiilor Cenaclului literar „Mihail Sadoveanu”, anul 2019.
Vasilica Mitrea nu trăiește doar pentru sine ci și pentru semenii săi, organizând de-a lungul anilor tabere de creație literară, contribuind la descoperirea, susținerea și promovarea unui număr impresionant de poeți și prozatori iar, prin aceasta, la evoluția culturii românești.
Totodată, primirea distinsei scriitoare Vasilica MITREA în Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România este un câștig autentic, atât pentru membrii uniunii, cât și pentru dezvoltarea societătii, în general, și a vieții culturale românesti, în particular. La momentul actual, doamna Vasilica MITREA este beneficiar al indemnizației de ziarist, dar continuă activitatea jurnalistică, culturală în cadrul Ligii Scriitorilor Dobrogeni, în calitatea sa de președinte, precum și în reputate ziare, reviste ale epocii contemporane.