Salarii nesimțite în companiile de stat

Spread the love

Loading

salariiMinisterul Finanţelor a făcut public recent o anexă care cuprinde veniturile salariale reale ale managerilor din companiile cu capital de stat. Sumele publicate reprezintă salariile brute încasate in trimestrul I din 2013.

Potrivit Ministerului Finanţelor, directorii companiilor de stat au următoarele venituri:

Director Poşta Română: 12.800 euro lunar
Directorul ROMATSA: 12.000 euro lunar
Directorul Complexului Energetic Oltenia: 6500 euro lunar
Directorul Transgaz: 6200 euro lunar
Directorul CFR SA: 14570 euro lunar
Directorul TAROM: 16.600 euro lunar

Șeful statului, conform Constituției, președintele României Traian Băsescu are un salar de 1.800 euro.

Un cetățean obișnuit, care pe deasupra și plătește aceste slarii prin contribuția sa, are între 150 – 200 euro.

Ironia sorții, un angajat al statului are un salariu mai mare decât președintele României și decât Prim Ministru.

Când premierul Victor Ponta a vrut să stabilească o barieră pentru salariile nesimțite, liberalii s-au opus. De ce? Deocamdată e o mare enigmă. Ori liberali au o înțelegere secretă cu PDL (managerii au fost numiți de PDL), ori îi deranjează faptul că a fost idea PSD-ului.

Reducerea salariilor mari din companiile de stat s-a aflat multă vreme pe agenda premierului. Iniţial, seful Guvernului s-a gândit să supraimpoziteze lefurile mai mari de o mie de euro, din companiile şi instituţiile de stat. Măsura a fost, însă, abandonată dupa ce prim-ministrul nu s-a înţeles cu partenerii liberali pentru aplicarea ei.

Pentru că partenerii liberali s-au opus acestei măsuri, premierul Victor Ponta a căutat un plan B.

„Problema principală aici este cât de mare e diferență între cel mai mare venit din zona bugetară sau mai ales din zona companiilor și a autorităților care sunt majoritar de stat și cel mai mic venit. Evident că între 18.000 lei lunar și 800 lei lunar e mult prea mare diferența. O să căutăm, avem timpul necesar să gândim o soluție de echilibrare”, a declarat premierul Victor Ponta.

Nu este singurul premier preocupat de nivelul salariilor mari din companiile de stat. Şi Emil Boc, pe când se afla la conducerea Guvernului, a încercat să limiteze ceea ce numea atunci „salariile nesimţite”. A aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care a plafonat salariile directorilor generali la 4.800 de lei, încadrarea pentru funcţia de secretar de stat. Dar măsura nu a fost un succes. La companiile energetice, de exemplu, şefii companiilor de stat au ocolit legea şi au câştigat în continuare sume uriaşe. În plus, acolo unde s-a aplicat regula, s-a ajuns ca directorii adjuncţi să câştige mai mult decât directorii generali.

Salarii fără performanţă

CFR SA

Salariul managerului: 14.583 euro/lună

Pierderi în 2012: 120 milioane de euro

CFR Marfă

Salariul managerului: 9.500 euro/lună

Pierderi în 2012: 23,5 milioane de euro

TAROM

Salariul managerului: 10.000 euro/lună

Pierderi în 2012: 53 milioane de euro

Poşta Română

Salariul managerului: 14.280 euro/lună

Pierderi în 2012: 12 milioane de euro

 

Concluzii

Există un fel de mafie care controlează companiile de stat. O organizație care este deasupra partidelor politice, deasupra guvernului și parlamentului. Oameni buni SECURITATEA nu a murit. S-a înfiltrat în toate instituțiile statului și ne controlează, iar ei se îmbogățesc. Dacă legea i-ar fi desconspirat astăzi eram o țară democratică, însă legea îi protejează, iar securiștii sunt peste tot și ne distrug viața. Până când poporul român nu va pune piciorul în prag viața noastră va fi otrăvită și condusă de fosta securitate și de foștii securiști.

Sursa: dcnews.ro, digi24.ro, realitatea.net.

Salarii nesimțite în companiile de stat