Săptămâna „Școala Altfel” – Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galați

Spread the love

Loading

Autor, Antoaneta Crudu-președintele Asociației Danubiana Galați

În cadrul activităților din Săptămâna „Școala Altfel”, elevii și profesorii Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galați au organizat în data de 24 octombrie un spectacol festiv cu ocazia sărbătorii „Sfântului Dimitrie”, patronul spiritual al acestei școlii și „Zilei Liceului”, eveniment ce a marcat o sărbătoare a creativității și expresiei artistice susținută pe scena din sala de spectacole a unității de învățământ.

Evenimentul festiv a debutat într-o notă solemnă și spirituală, cu un moment emoționant de rugăciune și reculegere. Preotul Gabriel Ioan Pelin, paroh  la Biserica „Vovidenia” din orașul Galați, alături de un grup de elevi ai Seminarului Teologic  „Sfântul Andrei” din Galați, a oficiat slujba de pomenire pentru toți cei care, de-a lungul anilor, au trudit și punându-și viața în slujba educației și a artei în această instituție: profesori, artiști, elevi și binefăcători. În liniștea profundă a sălii au răsunat  acorduri calde ale cântărilor bisericești care au indus o comuniune spirituală între generații și momentele de recunoștință pentru cei ce au contribuit la dezvoltarea acestei școli și care au lăsat o moștenire neprețuită în urma lor.

Vocile angelice ale tinerilor din Corul Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galați au interpretat, sub bagheta dirijorală a doamnei profesoare Diana Giurea, piesele „Tatăl nostru”, „O, prea Înalte”, „Doamne Sfinte” și „Trei Valsuri”. Pentru câteva minute, sala „a împietrit” de emoție și vibrație artistică, transmise de frumusețea și maiestuozitatea interpretării.

După acest moment de cântec, rugăciune și pomenire, a urmat intonarea  de către un reputat grup de profesori, soprane și tenori, a „IMNULUI ȘCOLII”, scris de un magistru profesor (poet, publicist, muzicolog, dirijor, compozitor), dr. Eugen Dan Drăgoi, după care  acțiunea  a prins viață sub semnul artei și creativității, readucând în atenția celor prezenți frumusețea și măiestria artelor cultivate în școală, dar și munca asiduă a elevilor și profesorilor coordonatori.

Elevii acestei școli de prestigiu din orașul de la Dunăre au transformat „Zilele Școlii” în  clipe de neprețuit cu înalte încărcături artistice și vibrante. Elevii au pus în scenă un adevărat spectacol cultural, în care toate artele și-au dat mâna.

Scena a fost ca o rampă de lansare a viitorilor mari artiști care vor evolua probabil pe scenele țarii și ale lumii.  Aceștia  au  debutat cu o serie de reprezentații de muzică clasică, interpretate cu grație și precizie, ceea ce a demonstrat  măiestrie tehnică și o sensibilitate deosebită. Sunetele suave ale pianului, viorii, clarinetului, oboiului, cornului, flautului au umplut sala, purtând audiența într-o călătorie sonoră prin creațiile marilor compozitori Dmitri Șostakovici, Mikhail Ippolitov, J.S. Bach, Carmen Petra Basacopol. Acești mici artiști au fost coordonați de valoroșii profesori Simona Holiartoc, Emil Răileanu, Diana Dogaru.

Din cadrul acestui grandios spectacol nu au lipsit momente teatrale din  piesele lui I.L. Caragiale, Mihail Sebastian, Leonid Zorin și Adrian Păunescu, interpretate de elevii claselor a XI-a și a XII-a, sub îndrumarea doamnei profesoare Daniela Nistor.

Teatrul adus pe scenă este, de fapt, un mănunchi de povești pline de semnificație, jucate cu dăruire și autenticitate de elevii liceului. Publicul a trăit, alături de actorii în devenire, momente de intensă emoție, râs și reflecție, piesele abordând teme contemporane, cu un mesaj profund.

Momentul  de balet, cu  grația și eleganța dansatorilor a umplut de bucurie  ultima parte a spectacolului. Temele abordate prin dans de aceștia au fost variații ale următoarelor opere: „Queen of Dryads”, „Albert” din actul 2 al baletului, „Aurora” din actul 3 al baletului „Frumoasa din pădurea adormită”, „Talisman”, „Esmeralda”, „Cupidon” din baletul „Don Quijote”, „Prietena” din baletul „Giselle”, „Tango to Evora”, „Dans țigănesc”. Mișcările delicate ale balerinilor, elevi de la clasele V-VIII, au demonstrat că doar pasiunea și antrenamentul intens  pot determina o lume de vis, plină de armonii  create între  muzică și emoții unice, toate acestea contribuind la o atmosferă de sărbătoare și înălțare spirituală. Acești elevi au fost coordonați de profesorii Lucica Vrabie și Teodora Ștefan.

Artiștii Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galați au reușit să aducă în fața publicului spectator o paletă largă de emoții, frumusețe și sensibilitate, fiind răsplătiți cu aplauze entuziaste.

Sărbătoarea „Sfântului Dimitrie”, patronul spiritual al Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galați, a fost o celebrare a tradiției și spiritualității și o manifestare a frumuseții artei și a educației artistice, oferită cu generozitate de elevii și profesorii acestei școli.

La un moment dat cortina a căzut, despărțind publicul de o lume artistică plină de frumusețe și emoție, ce luminează adesea gândurile umbrite de griji ale spectatorilor. Această lume imaginară care va trăi în lumina reflectoarelor  ne aduce emoție în fiecare zi atunci când mergem la spectacole și la teatru. Ziua de azi va rămâne magică în sufletele și în mintea tuturor.

Liceul de Arte “Dimitrie Cuclin” este un sanctuar al creativității și excelenței artistice, la temelia căruia ocupă un loc special profesorii săi, mentori și modele de inspirație, adevărați ghizi ce insuflă pasiunea pentru artă, cultură și tradiții.

Prin ceea ce fac, aceștia descoperă și cultivă talentele cu dăruire și răbdare, astfel încât elevii își descoperă vocația, transformând emoțiile în artă, exprimând astfel frumusețile lumii prin muzică, dans, teatru și creații plastice.

Colectivul didactic al acestui liceu, condus de doamnele directoare Ana-Larisa Pelin și Simona Holiartoc, este artizanul viitorului, reușind să îmbine tradiția cu libertatea creativă, ceea ce face ca această instituție prestigioasă să strălucească prin rezultatele obținute la nivel național și prin spiritul viu al comunității pe care o formează… Și toate acestea pentru că au transformat acest liceu într-o oază de cultură, talent, bunătate, respect, un loc unde arta și educația înfloresc împreună.  La mulți ani, școală dragă! La mulți ani, stimați profesori! La mulți ani, dragi elevi și părinți!

Tagged: