Sateliții lui Elon Musk îl ajută pe Zelensky să domine cerul: sistemul de internet al miliardarului american permite dronelor ucrainene să lovească tancurile neajutorate ale lui Putin

Spread the love

Loading

Cu ajutorul noului sistem Starlink, care îmbunătățește internetul și viteza de conectare dronele armatei ucrainiene fac ravagii în rândul armatei lui Putin. Noua tehnologie a miliardarului american Elon Musk ajută la menținerea dronelor ucrainene conectate la bazele lor și să atace armata rusă. Se întâmplă în timp ce țara a continuat să sufere din cauza internetului și a întreruperilor de curent pe tot parcursul invaziei. Aplicația Starlink este cea mai descărcată din Ucraina, descărcările globale s-au triplat în ultimele două săptămâni.
Sistemul de satelit Starlink de la Elon Musk oferă forțelor ucrainene avantaj în câștigarea războiului cu drone. Aerorozvidka (Recunoaștere aeriană) este folosită pentru a ataca dronele rusești și pentru a viza armata de tancuri a lui Vladmir Putin și pentru a urmări pozițiile acestora în conflictul, care se desfășoară din 24 februarie, potrivit The Telegraph .
Cu această tehnologie, dronele pot fi direcționate să arunce muniții antitanc pentru a ajuta la prevenirea atacului rusesc.


Implementarea cu succes până acum a sateliților în apărarea națiunii sfâșiate de război face față unei promisiuni deschise de Musk – care la provocat pe Putin la o luptă cu pumnul pentru viitorul Ucrainei. La începutul lunii, SpaceX va trimite mai multe stații de satelit Starlink pentru a furniza internet unor orașe afectate ale țării. Starlink însă – acum cea mai populară aplicație din Ucraina, cu peste 100.000 de descărcări în cele câteva săptămâni de la lansare – folosește terminale care seamănă cu antene TV echipate cu antene care au abordat până acum aceste preocupări, cu sateliții montați pe acoperișuri pentru permite cetățenilor ucraineni să acceseze internetul prin satelit în zonele rurale sau deconectate. Ucraina a primit până acum mii de antene de la companiile lui Musk și de la aliații europeni, despre care ministrul transformării digitale al țării, Mykhailo Fedorov, afirmând că tehnologia sa dovedit deja „foarte eficientă”, într-un interviu pentru The Washington Post. Starlink folosește mii de sateliți mici la aproximativ 340 de mile deasupra suprafeței pământului. Stațiile de bază de pe pământ trimit unde radio către sateliți, care le transmit către un terminal de antenă de satelit înapoi pe planetă. Scopul sistemului este de a aduce acces la internet în zonele rurale și slab conectate ale lumii. A permis conexiunilor la internet să călătorească rapid, cu o viteză mai mare din cauza călătoriei prin spațiu. De asemenea, orbita inferioară a Starlink permite semnalelor să călătorească și mai repede. Peste 2.000 de sateliți au fost trimiși în spațiu până acum și există planuri de lansare a aproximativ 12.000 în total.
Utilitatea sistemului a ajuns acum la operațiunile militare, armatele ucrainene de drone „Aerorozvidka” putând să-l folosească pentru a continua să comunice cu bazele lor, trimițând semnale de la terminalele Starlink și folosind stații terestre din țările vecine, inclusiv Polonia. Unitatea Aerorozvidka a fost formată dintr-un grup de pasionați de modele de avioane civile și cei cu experiență în inginerie în 2014, după izbucnirea războiului din estul Ucrainei. Grupul a ajutat la construirea de drone și senzori pentru ca armata să monitorizeze granița și a ajutat la adaptarea dronelor disponibile comercial pentru a colecta informații și chiar a arunca explozibili. În cele din urmă, sistemul a fost integrat în forțele armate ucrainene.
Se dovedește atât de eficient încât SUA consideră că aprovizionarea ucrainenilor cu avioane este inutilă și au optat să trimită Switchblades – cunoscute sub numele de drone kamikaze – care au fost proiectate inițial pentru forțele speciale ale SUA și au capacitatea de a doborî un tanc.
Utilizarea Starlink ca metodă pentru ca cetățenii și guvernul să rămână conectați în timpul invaziei servește un test major al tehnologiei relativ noi, spun experții, și ar putea avea implicații de durată pentru viitorul conflictului. Pe lângă puterea armelor și ajutorul armatei, sateliții lui Musk au permis până acum cetățenilor să rămână informați împotriva unui inamic cunoscut pentru eforturile lor de dezinformare. Ministerul britanic al Apărării a avertizat săptămâna trecută că Moscova vizează „probabil” infrastructura de comunicații a Ucrainei. Acestea fiind spuse, în ciuda încercărilor repetate ale forțelor lui Putin de a deconecta ucrainenii de la internet, Rusia și-a amenințat propriii jurnaliști independenți cu închisoare dacă raportează știri „false” despre război.
Săptămâna trecută, alți 53 de sateliți de internet Starlink au fost lansați în spațiu cu ajutorul unei rachete de la Stația de forțe spațiale Cape Canaveral din Florida, întărind și mai mult rețeaua de supraveghere în plină dezvoltare. SpaceX a declarat că racheta de 230 de picioare, numită Falcon 9, a lansat sateliții pe orbită joasă fără probleme.
Ucrainenii solicită, de asemenea, ajutorul vehiculelor aeriene fără pilot PD-1 echipate cu senzori în infraroșu. Cu o anvergură de 10 picioare, vehiculele sunt folosite pentru a colecta informații vitale despre mișcările trupelor ruse. Unitatea de drone ucraineană folosește un sistem „Delta”, care a fost perfecționat în ultimii ani cu ajutorul consilierilor occidentali. Poate fi accesat de laptopuri de bază și are instalat un software de „conștientizare situațională”, care creează o hartă interactivă folosind imagini de la drone, sateliți, inteligență umană și senzori pentru a construi o imagine fizică care să ajute la urmărirea inamicului.
Sistemul, despre care se spune că este la egalitate cu tehnologia NATO similară, se crede că a fost testat în cadrul exercițiului militar Sea Breeze desfășurat în Marea Neagră în 2021, care a implicat SUA, Ucraina și alte 30 de țări.
Ucrainenii au perfecționat sistemul cu ajutorul țărilor occidentale, care au asigurat comunicații radio superioare tehnologiei din epoca sovietică. Se spune că SUA au cheltuit milioane de dolari pe sistem pentru a se proteja împotriva hackingului rusesc.
În ultima săptămână, SUA au contribuit cu aproximativ 1 miliard de dolari în asistență nouă pentru Ucraina.
Președintele SUA, vorbind de la Casa Albă, a spus că ajutorul va consta din 9.000 de sisteme antiblindată, 7.000 de arme de calibru mic, 800 de sisteme antiaeriene Stinger, 20 de milioane de cartușe de muniție și 100 de drone, „astfel încât [ucrainenii] să poată continua să apere. spațiul lor.


SUA au ales să trimită Switchblades – cunoscute sub numele de drone kamikaze – în Ucraina, care au fost proiectate inițial pentru forțele speciale americane și au capacitatea de a doborî un tanc.

Sursa: dailymail.co.uk

Tagged: