„Satul Meu – Floare de Dor” Comuna Ciorescu, Municipiul Chișinău, Republica Moldova - Hramul Bisericii “Sfânta Cuvioasă Parascheva”

Spread the love

Loading

Autor, Antoaneta Crudu, președintele Asociației Danubiana Galați

Într-o atmosferă de sărbătoare, comuna Ciorescu, Municipiul Chișinău din Republica Moldova a celebrat 113 ani de la fondare, sub genericul emoționant „Satul Meu – Floare de Dor!”. Această aniversare, realizată de Hramul „Sfintei Cuvioase Parascheva” care este  simbolul  continuității și al respectului pentru tradiții, a reunit locuitorii și oaspeții într-o manifestare aparte, în care mândria locală, bucuria de a aparține unui loc cu istorie și tradiție s-au împletit armonios cu spiritul de comuniune. Un grup de tinere, îmbrăcate  în costume naționale au primit invitații prezenți la activitate, cu pâine(colaci), sare și icoane în mâini.

Pe scena amenajată în localitate, s-au desfășurat o serie de activități care au avut un rol important în evocarea tradițiilor prin vocea și prestația artiștilor din Moldova. Astfel, programul a debutat cu o suită instrumentală din care nu a  lipsit Balada” lui Ciprian Porumbescu. Prezentatorul a recitat o strofă din poezia lui Ion Druță, „RUGĂ ALBĂ”,

„Curățe-ne, Doamne casa și masa, și duhul, și trupul, de toate rătăcirile,
de toate păcătuirile,
de toate nelegiuirile,
așa încât să nu ne rămână decât o singură grijă,
un singur drum,
o singură dragoste și o pâine rotundă pe masă”.

Ideea de rugăciune, de comunicare cu divinitatea, exprimând dorința de protecție, iubire sau iertare, a continuat cu rugăciunea „TATĂL NOSTRU”, interpretată  și acompaniată la vioară de Inga Lupu. În continuare au evoluat pe scena comunei Ciorescu, Corul Școlii de Arte cu piesele „Leagănul dorului meu interpretat de Abramov Alexandra și Cobzac Vitali, “Să dăruim copiilor pâmântul”, interpretat de Cobzac Vitali, „Moldova mea”, interpretat de  Andreea Gurin și  Leahu Alexandra și un potpuriu muzical interpretat de Cobzac Vitali.  Programul a continuat cu un dans “Discover Moldova”, interpretat de Tcaciuc Rafaela pe coregrafia  doamnei profesoare Tigulschi Nelia.

Hramul Comunei Ciorescu, la 113 ani aniversari, sub genericul „Satul meu – Floare de dor”, a debutat într-o atmosferă de mare sărbătoare la care au participat oficialitățile locale, de la Chișinău și invitați din Romania. Primarul Comunei Ciorescu,  Ion Scripnic, a salutat prezența oaspeților la această activitate culturală, înțesată de tradiții românești, cu oaspeți veniți din Moldova și din Romania. Din Moldova au participat: ministrul mediului, Sergiu Lazarencu, viceprimarul municipiului Chișinău,  Angela Cutașevici, primarul orașului Cricova, Victor Slobozianu, al comunei Budești,  Nina Costiuc, iar din România a participat: delegația comunei Besdead din județul  Dâmbovița, condusă de Teodora Anghelescu, primarul în funcție, a cărei comună  este înfrățită cu comuna Ciorescu  și Antoaneta Crudu, președintele Asociației Danubiana Galați, un promotor al culturii si civilizației românesți din sudul Dunării, care a realizat  activități culturale, ce vizează  frații români de pe cele două maluri ale Prutului și din Regiunea Odesa, Republica Ucraina, începând cu anul 2012.

După intonarea imnului  celor două state, domnul primar Ion Scripnic a oferit cuvântul  invitaților, care pe rând au salutat mulțimea și și-au exprimat bucuria de a fi prezenți în mijlocul locuitorilor comunei Ciorescu la ceas de sarbătoare, aducând cu ei mesajul de bucurie, de pace, întelegere de schimbare, deziderate  ce trebuie să definească în viitor  acțiunile tuturor celor ce locuiesc în comuna Ciorescu și în întreaga Moldovă.

Antoaneta Crudu a donat din partea Asociației Danubiana Galați și a Asociației Frontiera Galațeană, un basorelief care-l întruchipează pe Marele Voievod, Ștefan cel Mare și Sfânt, în semn de respect pentru această zi, deoarece spiritul lui Ștefan cel Mare, rămâne în cultura populară românească, un simbol al patriotismului, al luptei pentru libertate și al credinței profunde în valorile ortodoxiei și ale unității naționale. Prin acest gest, s-a arătat că Apărătorul creștinătății, Ștefan cel Mare este cunoscut pentru loialitatea sa față de credința creștină, construind numeroase mănăstiri și biserici după victoriile sale în bătălii. Această imagine de protector al credinței și apărător al ortodoxiei a fost amplificată de-a lungul timpului, fiind considerat un „sfânt pe câmpul de luptă.

După intonarea Imnului Comunei Ciorescu de către Inga Lupu și Zvetlana Godoroja, primarul comunei Ion Scripnic, a invitat pe scenă pe cei care au creat istoria satului, au menținut tradițiile de familie și neam, menționându-i pe cei mai longevivi locuitori ai comunei Ciorescu, pe cele mai legate cupluri care au rezistat timp de 50 de ani, dar și pe acei  locuitori ai comunei care continuă să scrie istorie  în cartea de onoare  a localității și o surpriză a fost aceea că au urcat pe scenă și cei mai mici care abia s-au născut , gestul făcut fiind catalogat ca  o punte de legătură între cei ce au făcut istorie și cei ce o vor continua…O punte între trecut și viitor!

Pentru toți aceștia Taraful Scolii de Arte din localitate, compus din elevii și  profesorii  acesteia, a intonat  „La mulți ani, zile senine”, pe fondul aplauzelor celor prezenți și înbrățisărilor calde ale oficialilor comunei Ciorescu.

Activitatea muzicală a continuat cu Ansamblul “BASARABENCELE” al Școlii de Arte”Ion Gh. Ciorescu”,( Scaian Cristina, Denis Voronă, „TrenDiez Stars”, “SuperVoice” „TrenDiez Kids”, Tcaciuc Rafaela, Țigulschi Nelia, Mocanu Vlad, Melisa Cojocaru, „VoiceBrio”,Cristian Pavalachi, Răbdău Dan, Gurin Andreea), care au interpretat melodii populare din folclorul autentic românesc, iar grupurile au dansat pe ritmurile acestora.

Ansamblul de dansuri sportive al  Liceului Teoretic „N.Bălcescu” a  fost prezent pe scena acestui veritabil Festival de Cultură și Civilizație Românească, cu cântece și dansuri populare românești, țigănești și de societate, care au fost interpretate cu măiestrie de elevii și profesorii acestui liceu(Suhaciov Nionela,
Balan Ana, Voronă Denis, Scaian Cristina, Citulenco Nicoli).

Hramul comunei Ciorescu s-a încheiat într-o notă de mare sărbătoare, unde a fost un prilej de a ne aduna cu toții, tineri și bătrâni, localnici și oaspeți, pentru a ne bucura  împreună de tradițiile strămoșești, transmise din generație în generație.

Muzica tradițională românească a sunat până târziu în noapte,  fiind interpretată de artiștii moldoveni Diamanta Paterău, Valentin Uzun și formația „Tharmis” precum și  renumitul „Ansamblu Ștefan Vodă” de la Căpriana, condus de artistul popular, Tudor Ungureanu, cobzarul renumit al trupei care a creat  pe finalul activității, ambianță cu muzică veche tradițională. Toți artiștii moldoveni, au chemat la horă și voie bună pe cei prezenți, intensificând o atmosferă de bucurie și apartenență la tot ce este tradiție românească.

De la festivitatea comunei Ciorescu nu au lipsit meșterii populari, gospodinele comunei cu produse autohtone, care si-au prezentat colacii moldovenești, dulciuri tradiționale, plăcintele…nu au lipsit elevii din școlile comunei care s-au prezentat cu artizanat lucrat( ie, fotă, cămăși populare, brâie s.a.), meșteri olari care îndrumau copiii la realizarea obiectelor de lut, folosind roata olarului.

Am trăit împreună momente cu adevărat speciale, într-o atmosferă de poveste! Am cântat, am dansat și ne-am bucurat de tradiții, cu inimile deschise și sufletele pline de voie bună. Până la următorul hram, să păstrăm în inimă bucuria și frumusețea tradițiilor noastre românești. Seara s-a încheiat cu un frumos foc de artificii care a luminat cerul comunei, până la Chișinău…

Felicitări Primăriei Comunei Ciorescu condusă de  primarul  Ion Scripnic, Consiliului Local și locuitorilor din acest loc mioritic care au adus în actualitate cultura și tradiția românească și au revigorat-o prin programul propus spre desfășurare.

Tagged: