SCHIMBAREA LA FAȚĂ A DOMNULUI (6/19 AUGUST-6 AUGUST STIL NOU SI 19 AUGUST STIL VECHI)

Spread the love

Loading

Autor: DR. ONUFRIE (OCTAVIAN) POP,
ARHIEPISCOP SI MITROPOLIT DE BERGAMO SI EUROPA (ITALIA)

Sărbătoarea se referă la momentul schimbării minunate la față a lui Iisus, în Muntele Taborului, în fața ucenicilor săi Petru, Ioan și Iacov, cu care a urcat pe munte ca să se roage.

Aceasta a fost prima minune a Mântuitorului asupra Sa, prin care Și-a arătat slava dumnezeiască înaintea apostolilor: “Și după șase zile, Iisus a luat cu Sine pe Petru și pe Iacov și pe Ioan, fratele lui, și i-a dus într-un munte înalt, de o parte. Și S-a schimbat la față, înaintea lor, și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina” (Matei 17, 1-2).

Pe lângă semnificația religioasă, Schimbarea la Faţă a fost asimilată în popor ca zi ce marchează despărtirea de vară, altfel spus, schimbarea veșmintelor naturii, dar și ale oamenilor, cu cele ale noului anotimp care se pregătește să sosească. De-acum, frunzele încep a se îngalbeni, apele a se răci, iar păsările migratoare încep a-și pregăti plecarea.

În această zi nu se lucrează, iar credincioșii duc la biserică fructe din noua recoltă, care se binecuvântează si apoi se împart. Tot acum se adună și plante de leac.

Până în 6 august, agricultorii trebuie să fi terminat cositul si pregătitul fânului, pentru că iarba îmbătrâneşte.

Tot în popor se mai spune ca de Schimbarea la Față nu este bine să te cerți cu nimeni și nici să te certe cineva, că așa vei fi tot anul, până la următoarea Schimbare la Față.

Din această zi se interzice scăldatul, dar și culcatul afară.

Pentru că este în timpul postului de Sfânta Maria, Schimbarea la Faţă se prăznuieste prin dezlegare la peşte.

Mii de pelerini din România merg în fiecare an de Schimbarea la Faţă pe Muntele Tabor, singurul munte izolat din Israel, care se afla in regiunea Galileea de Jos, la aproximativ nouă kilometri est de Nazaret. Muntele Tabor se mai numește Muntele Schimbării la Față a lui Hristos.

Sursa foto: bzi.ro

Tagged: