Școala de Vară „Tradiții și obiceiuri la Dunărea de Jos și Dobrogea”. Armonia Sufletului în Simplitatea Sfântă – lansare de carte a poeților gălățeni Mioara Baciu și preot Ionel Rusu

Spread the love

Loading

 

Autor: Antoaneta Crudu, președintele Asociației Danubiana Galați

În cadrul Școlii  de Vară “Tradiții și obiceiuri de la Dunărea de Jos și Dobrogea”, a avut loc în data de 15 septembrie 2024 o dublă lansare de carte și închiderea oficială acestei școli, activitate organizată de moderator dr. Brîndușa Ilie, muzeograf – Serviciul Cercetare. Documentare.Valorificare.

Într-o atmosferă plină de emoție, eleganță și entuziasm, într-o sală plină de iubitori de literatură, s-au lansat doua volume de poezii: “Așezăminte sufletești”, antologie de autor, a poetei gălățence Mioara Baciu și „Sfinte Simplități”, scrisă de părintele Ionel Rusu, de la Parohia „Sfânta Ana” din Galați.

Printre invitații celor doi protagoniști au fost prezenți o pleiadă de scriitori gălățeni și profesori de la licee din Galați si Universitate, scriitori brăileni, precum și un număr impresionant de cititori.

Enumerăm dintre scriitorii și invitații gălățeni pe: Georgeta Muscă Oana, Sebastian Golomoz, Daniela Gumann, Mioara Ardelianu, Ghiță Nazare, Marin Oanea – cantautor, Nicuța Ardeleanu Blaga, profesor, Daniela Bobu, profesor, Sebastian Butu, Buzău, vicepreședinte ASCIOR, Antoaneta Crudu, președinta Asociației Danubiana Galați, Carmen Vasilica Nedelcu, artist popular din orașul Galați, Radu Ilie, elev, susținut de profesorul îndrumător Cătălin Fălcaru, Galați ș.a.

Din orașul Brăila au fost prezenți scriitorii și invitații Valentin Popa, Sibiana Mirela Antoche, Marioara Cusutură, Angela Burtea, Gheorghe Ștefan, Simona Dumitru, artist popular ș.a.

Activitatea a fost organizată și moderată de către dr. Brândușa Ilie, muzeograf – Serviciul de Cercetare, Documentare, Valorificare, din cadrul Muzeului de Istorie “Carol I din Brăila”.

Invitații au așteptat cu nerăbdare să descopere printre paginile cărții, într-o anticipare subtilă, universul ascuns al sufletelor și gândurile celor doi poeți, Mioara Baciu și Ionel Rusu.

Lumina discretă a candelabrelor a creat un cadru intim ce a îmbinat emoțiile autorilor cu privirile curioase ale celor prezenți.

Afară ploua cu stropi reci și repezi, iar înăuntru, cu versuri, într-o comuniune  repetabilă dintre cuvinte, poeți și public, plină de inspirație și recunoștință.

Toți invitații prezenți au luat cuvântul și au evidențiat faptul că cei doi protagoniști ai acestei activități literare au o dorința constantă de a explora  dimensiunile interioare ale existenței, ale sensibilității umane și spiritualității.

Cele doua volume,“Așezăminte sufletești” și „Sfinte simplități”, evocă imagini puternice ce împletesc lumea interioară a omului cu o înțelegere profundă a realității și sunt o expresie simplă a vieții și realității înconjurătoare.

Doamna Mioara BACIU, scrie în volumul său poezii de suflet, ce pornesc din trăiri intime, emoționale și spirituale, căutând un înțeles mai profund al vieții, evocând iubirea, tristețea, frământările interioare, dragostea de frumos, patriotismul, toate formând un sanctuar al sufletului.

În viziunea poetei, arta de a scrie este expresia unor stări sufletești, un refugiu interior  în care gândurile, emoțiile și trăirile își găsesc forma și sensul, iar „Așezăminte sufletești” este un titlu în care se regăsește, sălăsluiește, îsi află odihna sufletul poetei Mioara Baciu.

Poezia sa, devine un templu al sufletului în care se poate retrage orice om pentru a-și găsi liniștea, pentru a reflecta și pentru a-și explora ăn profunzime, conștiința și trăirile sale.

Versurile din acest volum sunt ca o medicament, o vindecare pentru suflet, un mod de eliberare a emoțiilor acumulate, tristețe, iubire, dor, de aceea, acestea toate pot deveni un așezământ sufletesc comun, unde atât poetul cât și cititorul au posibilitatea să reflecte asupra propriilor vieți și emoții.

Cel de-al doilea autor, Părintele Ionel Rusu, aduce în prim plan în volumul său „Sfinte Simplități”, faptul că, în ciuda complexității vieții și a sufletului uman, există o frumusețe esențială a lucrurilor simple.

Simplitatea este considerată o virtute, pornită spre o cale către iluminare și înțelegere profundă a vieții și nu este nevoie  de lucruri complexe pentru a trăi viața plină de sens, astfel încât adevărul poate fi găsit  în gesturile simple, în natură, în relațiile interumane și contemplarea prezentului cotidian.

Simplitatea în poezia Sa, înseamnă mai degrabă eliminarea excesului și al artificialului, lăsând cale liberă emoțiilor pure, iubire, dor, moarte, frumusețe, adoptând astfel  răspunsurile  la marile întrebări ale vieții noastre, ale tuturor.

Legătura dintre cele doua volume lansate, „Așezăminte sufletești”și „Sfinte Simplități” este naturală deoarece ambele explorează sufletul omului, cu existența sa interioară, căutând adevărul și simplitatea vieții.

Am înțeles din cuvântul celor prezenți că atât poeții cât și cititorii au trăiri comune, numai că unii le aștern pe hârtie spre înțelegerea și bucuria  altora, poezia devenind un act literar ca o formă de meditație a condiției umane, un loc deschis către suflet și frumosul ascuns în lucrurile simple.

Ca o concluzie a temei celor două volume de versuri lansate în acea seară, este faptul că poeziile din ambele volumele ne învață să trăim autentic,  în liniște și simplitate descoperind în orice moment pacea, frumusețea vieții de zi cu zi. Poezia doamnei Mioara Baciu nu complică realitatea, exact cum simplitatea vieții expusă în poezia preotului Ionel Rusu ne invită să trăim în armonie cu sinele și lumea din jur.

În finalul evenimentului, la inițiativa domnului Dumitru Baciu, soțul poetei Mioara Baciu, brăileni, gălățeni, buzoieni s-au incins laolată într-o horă a unirii, într-o horă a prieteniei și a înaltei simțiri. Nici intemperiile, nici distanțele, nici alte neajunsuri nu i-au împiedicat pe iubitorii de poezie să fie împreună la evenimentul de anvergură și de înaltă ținută!

Tagged: