Școala Europeană Danubiană din Galați derulează Proiectul de anvergură internațională “Cultură și civilizație românească”

Spread the love

Loading

Autor: Mioara BACIU / UZPR

Școala Europeană Danubiană derulează în perioada 22-29 octombrie 2023, a VI-a ediție a unui proiect de anvergură, cu scopul cunoașterii, promovării, susținerii culturii și civilizației românești, cu sprijinul Departamentului Românilor de Pretutindeni și cu peste 50 de colaboratori (dintre care menționăm: Arhiepiscopia Dunării de Jos, UZPR Galați, Centrul Cultural Dunărea de jos, Universitatea Dunărea de Jos, Muzeul de Istorie Galați, Direcția Județeană pentru Cultură Galați, Filiala Sud-Est a Uniunii Scriitorilor din România și multe alte instituții și organisme importante) și parteneri (inclusiv media).

La eveniment vor participa invitați din toată țara, dar și de dincolo de granițe, respectiv, din Republica Moldova și Ucraina.

Prima zi de activitate s-a desfășurat în Amfiteatrul Colegiului Național Costache Negri din Galați, fiind locul în care, inițiatoarea acestui înălțător proiect, Antoaneta Crudu, a lucrat vreme de 36 ani, tot aici realizându-se și debutul activității Școlii Europene Danubiene, în 2015.

Prof. univ. Natalia Ursu, administrator al Centrului de Informare al României din cadrul Universității Umaniste de Stat-Ismail, Ucraina, a venit însoțită la Galați de 40 de profesori de Limba română din Bugeac – Ucraina, conferind un real sprijin organizatoarei evenimentului.

In acordurile “Valurilor Dunării”, elevi ai Liceului de Arte Dimitrie Cuclin din Galați, si-au primit oaspeții la Colegiul “Costache Negri”, aceștia readucând muzica clasică românească în sufletele participanților, cu pâine  caldă, colaci și colăcei la activitatea derulată la Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna”,  unde prof. univ. dr. Varvara Buzilă  a vorbit despre „Sacralitatea pâinii, capacitatea de a transformă o îndeletnicire casnică în artă “.

Sălile au fost pline din prima zi a evenimentului, ceea ce mă îndreptățește să cred că scriitorii gălățeni și alte părți ale țării, preoți, profesori de limba română și nu numai, oameni de rând, care simt românește vor răspunde invitației lansată de către Antoaneta Crudu, iar proiectul își va atinge, cu brio, scopul declarat de a promova cultura și civilizația românească.

La Biserica Vovidenia din municipiul Galați, se va desfășura o lecție deschisă de istorie despre însemnătatea Sfântului Altar, în pregătirea momentului unirii de la 1859, unde va cuvanta părintele Ioan Gabriel Pelin, profesor-bibliotecar la Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galați.

Costumele din Garda Cuza vor fi prezentate de catre voluntarii de la Asociația Frontiera Gălățeană.

Pe parcursul celor șapte zile se vor desfășura ample activități cultural-educative, pelerinaje la locurile reprezentative pentru Arhiepiscopia Dunării de Jos și din țară, evocări, prelegeri, mini-concerte susținute de elevii de la Liceul de Arte ”Dimitrie Cuclin” (dar și de la numeroase alte școli gălățene), scenete, dans. Vor fi evocate personalități care au scris istoria României Mari, una dintre acestea fiind Mitropolitul Gurie, iar conf. univ. dr. Silvia Grosu, de la Universitatea de Stat din Chișînău va susține, cu argumente istorice, această tema.

Va fi prezentată cartea “Arhitectura satului și a sufletului românesc din Moldova de sud”, apărută la Editura Axis Libri a Bibliotecii „V. A. Urechia” – Galați, octombrie 2023, ai cărei coautori sunt: Eugen Holban (1935-2020) și Maria Stanciu, proiectul editorial fiind realizat din inițiativa Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala Radu Macovei – Galați, susținut de Școala Europeană Danubiană și finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Antoneta Crudu va lansa volumul aniversar “Danubiană, zece ani pentru cultură, istorie și educație”, în care a cuprins cele mai importante momente și activități desfășurate în cadrul Școlii Europene Danubiene, pe care o slujește cu dăruire și profesionalism.

Tagged: