Autori: Gina BURGHIU și Daniela BOBU
Profesori Mentori la Colegiul Național ,,Costache Negri” Galați
Educația parentală este necesară atât pentru creşterea, dezvoltarea armonioasă şi educarea copiilor, cât şi pentru progresul spiritual şi social la care participă deopotrivă familia, școala și comunitatea. Este o activitate de formare a părinților pentru educarea copiilor lor şi include orice tip de acţiune educativă de informare, sensibilizare, învăţare, antrenare, clarificare referitoare la valori, atitudini şi practici parentale de educaţie.
Activitățile extrașcolare în care să fie implicați și părinții alături de copiii lor reprezintă atât o formă de educație parentală, cât și o modalitate eficientă pe care cadrul didactic o are la îndemână pentru a cunoaște mai bine atât pe elevi, cât și pe părinții lor, dat fiind că învățarea se produce într-un context nonformal, încă de la clasa pregătitoare. Interacțiunile dintre actorii implicați în desfășurarea activităților extrașcolare de tipul excursiilor organizate de cadrul didactic împreună cu elevii și părinții lor sunt diverse și pot constitui un prilej extraordinar de intercunoaștere, de închegare și consolidare a relațiilor școală-familie-comunitate. Se pot îmbunătăți și regla mai eficient relațiile dintre elev-elev, elev-cadru didactic, elev-părinte, părinte-părinte, părinte-cadru didatic prin participarea la activitățile organizate, atent planificate și optim desfășurate, în acord cu nevoile participanților și capacitatea lor de adaptare la stilurile parentale de educație. În drumeții și excursii se pot gestiona emoții fel de fel, se mediază eventuale conflicte, se găsesc soluții la rezolvarea unor posibile probleme, iar organizatorii își exersează abilitățile de comunicare, cultivă spiritul de solidaritate, de întrajutorare, empatia și toleranța.
Părinții au ocazia să observe comportamentul social al propriului copil și în alt mediu decât cel familial, gradul lui de integrare în colectivul din care face parte, tipul de relații pe care le dezvoltă cu ceilalți colegi, dar în același timp ei pot înțelege mai bine sentimentele, nevoile, dificultățile sau ușurința cu care aceștia se comportă în diverse situații neprevăzute. Interacțiunea cu ceilalți părinți, exprimarea opiniilor privitoare la creșterea copiilor și direcțiile pe care părinții le imprimă în educația copiilor constituie un schimb de bune practici care este foarte util tuturor părinților participanți și reprezintă cel mai bun mijloc de a obține informații prețioase despre copil și apartenența lui la grup. De asemenea, oferă părinților și informații prețioase despre relația dintre cadrul didactic și elevi, despre metodele didactice folosite de cadrul didactic în educația formală și nonformală, despre atmosfera în care se desfășoară activitățile, în general, despre implicarea cadrului didactic în rezolvarea problemelor de orice tip (organizatorice, personale, interpersonale, relaționale etc.). Astfel, părinții pot cunoaște mai bine specificul activităților desfășurate de cadrul didactic, pot înțelege mai bine ce efort presupune organizarea acestor activități din partea cadrului didactic. Pot prețui mai mult implicarea cadrului didactic în managementul timpului și abilitățile acestuia de a dezvolta inteligența emoțională a elevilor, îmbinând teoria cu practica și jocul.
Un exemplu de activitate extrașcolară desfășurată a fost o excursie pe traseul Galați-Tulcea, organizată de profesor pentru învățământ primar, Daniela BOBU și profesor de geografie, Gina BURGHIU, în calitate de ghid și mentor, cu participarea unui grup de numeros de presoane, între care 24 elevi de clasă pregătitoare de la Colegiul Național ,,Costache Negri” Galați și părinții acestora, o elevă de clasa a XII-a și câțiva elevi de la clasa a V-a, foști elevi ai doamnei învățătoare.
Obiectivele turistice vizitate au fost: Mănăstirea Saon, Monumentul Independenței din Tulcea, Muzeul de Artă Tulcea, Casa Avramide, Lacul Ciuperca. Prima oprire, la Mănăstirea Saon, a fost un moment de mare încărcătură spirituală, mai ales pentru părinți, dar și de mare bucurie pentru elevi care au admirat mai bine de o oră păsările (struți, păuni, fazani, bibilici etc.) îngrijite cu mare grijă și dragoste de maicile de la mănăstire, timp în care copiii s-au jucat, au interacționat și s-au cunoscut mai bine.
Mănăstirea Saon este o mănăstire de maici și adăpostește părticele din moaștele sfinților Vichente, Maxim Grecul, Epictet preotul și Astion Monahul, dar și o bucățică din lemnul Sfintei Cruci, bucăți din veșmintele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, Sfântului Grigorie Decapolitul.
Prezentarea așezării geografice pe cele șapte coline a orașului Tulcea și explicarea importanței istorice a cetății antice cu rol militar, Aegyssus, au fost realizate și cu ajutorul domnului Mircea Maricel PETCU, scriitor tulcean, un invitat surpriză pentru părinți și elevi.
Excursioniștii au aflat la fața locului că pe colnicul Hora, Dealul Monumentului de azi s-a construit cetatea Aegyssus, care datează din secolul al IV-lea î.Hr. Ruinele sale sunt vizibile și pot fi explorate în Parcul Monumentului. Numele derivă de la un legendar întemeietor de origine celtică, Caspius Aegyssus. Iar pentru că Dealul Monumentului oferă o priveliște spectaculoasă de sus a orașului Tulcea și a Dunării, aici am făcut câteva poze de grup.
Monumentul Independenței a fost realizat pentru a aduce un omagiu trupelor române participante la Războiul de Independenţă și a fost conceput sub forma unui obelisc din granit de Ravena, înalt de 22 de metri, având la bază un soclu cu două trepte. La baza obeliscului erau fixate două elemente sculpturale: un dorobanţ cu arma pe umăr, cu o goarnă în mână şi un vultur cu aripile deschise. Scara monumentală a fost placată cu calcar de Babadag. Monumentul Independenţei Tulcea a fost distrus în timpul primului război mondial de trupele de ocupaţie și refăcut în anul 1933 fără cele două elemente sculpturale – dorobanţul şi vulturul din lipsa fondurilor financiare necesare. Cu ocazia centenarului Independenţei de stat a României, Monumentul a fost refăcut în forma sa iniţială din 1899 – adăugându-se cele două elemente sculpturale, operă a arhitectului Cristea Grosu – şi inaugurat la 9 mai 1977.
Complexul format din Muzeul de Artă și Casa Avramide – Casa Colecțiilor din Tulcea cuprinde: expoziții de artă (pictură și sculptură) ale pictorilor români consacrați, precum și ale pictorilor în viață de pretutindeni, ateliere de pictură și de gravură pentru copii și amatori, expoziție de icoane, expoziție de artă orientală, expoziție de artă dobrogeană. Acest complex a fost deschis publicului din 2012 și a fost cel mai apreciat obiectiv turistic vizitat, piesa de rezistență care i-a surprins în mod plăcut și i-a uimit pe părinți, impresionați de mulțimea și valoarea exponatelor, de măreția și modul de restaurare a clădirilor muzeelor, de atenția și modul de prezentare interactivă de către doamnele muzeograf, la rândul lor vizibil impresionate de cunoștințele, de comportamentul exemplar și interesul arătate de numeroasele întrebări adresate de elevii și părinții acestora.
Cu siguranță vor rămâne adânc întipărite pe retină și în minte, mai ales părinților, Casa Avramide, o clădire de tip palat în stil eclectic cu influențe neoclasice, care are intrarea principală pe o scară cu dublu acces, iar la baza ei se află o fântână arteziană. Expoziția permanentă cuprinde piese de artă decorativă: mobilier, costum, cristal şi porţelan, artă plastică. Vestibulul de culoare vişinie are patru picturi murale cu motive vegetale – peisaje ce reprezintă anotimpurile. Se remarcă mai ales colecţia de pictură care cuprinde 932 lucrari, iar expoziția permanentă prezintă operele artiștilor din perioada modernă: Teodor Aman, Nicolae Grigorescu, Gheoghe Petrașcu, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Ștefan Dimitrescu, Francisc Șirato, Ștefan Popescu, Jean Al. Steriadi, Iosif Iser, Camil Ressu, Nicolae Dărăscu, Samuel Mutzner, Petre Iorgulescu Yor, Vasile Popescu, Marius Bunescu, Cecilia Cuțescu Storck, Ion Țuculescu, Lucia Dem-Bălăcescu, Dimitrie Ghiață, dar și din perioada contemporană – Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba. Punctul forte al acestei colecții îl reprezintă prezența a 14 lucrări semnate de Victor Brauner, artist de notorietate universală.
Ultimul obiectiv turistic a fost Lacul Ciuperca, unde pe insulița de pe acest lac, la restaurantul omonim, s-a realizat feed-backul excursiei și s-a servit masa într-un cadru foarte relaxat.
Pe drumul de întoarcere, părinții și-au exprimat păreri despre cele vizitate, dar și despre purtarea copiilor, iar după excursie ei au realizat un album foto cu cele mai reprezentative momente. În urma completării de către părinți a unui chestionar de feed-back, a reieșit că activitatea noastră a avut un real succes, obiectivele propuse au fost atinse și așteptările depășite, valențele educative și-au demonstrat eficiența atât pentru elevi, cât și pentru părinți, aceștia exprimându-și dorința de a mai participa la astfel de activități.
În concluzie, aceste activități realizate de către școală și adresate copiilor și părinților deopotrivă sunt tot mai necesare, pentru că ajută părinţii să îşi dezvolte şi să îşi îmbunătăţească abilităţile parentale, să petreacă mai mult timp fizic cu propriii copii, să înţeleagă mai bine lumea copiilor, să înveţe să folosească modalităţi alternative de abordare a situaţiilor dificile întâlnite cu copiii, să comunice eficient cu cadrele didactice și cu ceilalți părinți, aspecte care nu pot fi decât utile și binevenite pentru toți cei implicați.