Scrisoare către un model de intelectual – “tabloul sociopaților care ies în Piata Victoriei”

Spread the love

Loading

nu merg laculcare

Stimate intelectual 

Poţi fi unul dintre acei intelectuali cu ştaif elitist de tip G.D.S. , lucru ce mă stimulează  să mi te adresez cu mai multă osârdie. Observ de oarecare vreme că nu te poti desprinde deloc de unele idiosincrazii politice . Ciuma roșie, pe care o tot evoci obsesiv, are lagătura cu #REZIST.  Asta mă obligă la o anamneză exotică, dar destul de realistă. În ceea ce mă privește am mai multă imaginație selectivă atunci când ma gândesc la idioți. 

 

Desigur, tu nu ai nicio legătura… Idiotii au, de obicei, două caracteristici: nu au nicio logică, iar atunci când au o slabă tentativă,  constată cu stupoare că emit flatulențe și sunt mândri de aerele lor, unele pretins intelectuale. A doua caracteristică se referă la observator și nu la subiectul supus analizei, adică idiotului i se conferă o atenție analitică, iar el, observatul devine personaj. Asta e momentul când idiotul se simte atras în atenția unui martor care îi atestă experiența, fie ea puerilă, oligofrenă, mimetică. 

Acesta este tabloul sociopaților care ies în Piata Victoriei. Nu cred că poți sprijini ideatic o atare manifestare lipsită de noimă, de bun simț și de raționalitate. Chestia cu ciuma roșie devine un lait-motiv cu  recurentze patologice, dacă nu cumva au în spate intenții de-a dreptul premeditat destructive. 

Psihologia mulțimilor a domnului Gustave Le Bon ne învață că utopiile induse ca ideologie au mai mare succes în fața realității nude, acea realitate lipsită de imaginație și, deci, de entuziasm. La  vârsta ta nu poți adera la o mișcare lipsită de raționalitate, bazându-te doar pe entuziasmul unei vârste pe care ai  deposit-o de mult, entuziasm, de altfel, stimulat actualmente de energii respirabile pe nară dupa modelul liniei. Noi aveam linia partidului, ei au liniuța de tras pe nas… E o diferență de abordare cu adevărat remarcabilă. Alăturându-te acestei mișcări dai dovada de nostalgii perimate, fiindcă este de intuit că nu  servești la ore intime prafuri de emancipare subtilă. Așa că, dragul meu, rămâi în continuare un clasic, un bun analist literar, un fin degustător al filosofiei autentice, un român care îl adoră pe Țuțea și îl respectă fără rea credință pe Noica și, mai ales, un român care nu îl contestă de dragul unui anturaj ocazional pe Nae Ionescu. 

Ceea ce se întâmplă acum în mizerabila politichie dâmbovițeană ar fi trebuit să te oblige să ai o aceeași  atitudine canină pe care poetul Darie Magheru o cultiva atunci când, dimineața, tinerii intelectuali ai vremii se grăbeau la cursurile școlii de partid. Unii dintre cei ce compun gaşca voastră (preluare- model) îşi amintesc cum poetul anticomunist Darie Magheru îi lătra pe tinerii activişti ce se grăbeau spre îndoctrinare. În dreptul lui, sintagma  #REZIST avea o conotaţie de profunzime și adevăr, deci justificată din plin. Dar a rezista azi ca să te afli în trebă și a susține acest gest inutil mi se pare cel puțin o aberație și cel mult o abatere de la normele morale, pe care dumneata, domnule intelectual le intuiești prea bine, dar nu îți pasă. Ba, te bucuri și aplauzi excitat de multa libertate câștigată de generația smart. Dar ia generației aceasteia telefonul și vei vedea cu ochii tăi câtă poleială de smart mai găsești la purtător! Aplaudă în continuare, vei rămâne din ce în ce mai…singular. Cred că asta îți și dorești! Succes.                           

Mircea Brenciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *