Scrisoare deschisă adresată conducerii Partidului Social Democrat

Spread the love

Loading

– d-Iui Liviu DRAGNEA – Președinte PSD 

– d-Iui Mihai FIFOR – Președinte Consiliul Național al PSD 

conducerea pas

Aventurismul politic trebuie exclus din PSD 

Există relativ puține căi de ascensiune în cadrul unui partid serios, cu criterii statuate clar în ceea ce privește principalul filtru de selecție și promovare: meritocrația, bazată pe loialitate și vechime consacrată în formațiunea politică din care faci parte. Acesta este și trebuie să rămână unul din pilonii existențiali ai celui mai mare partid al României, PSD, un partid de stânga care a evoluat și s-a reconfigurat de-a lungul anilor, după Revoluția Română, ca singura formațiune ce a pastrat nealterată și are înscrisă în statut respectarea valorilor fundamentale ale acestui act definitoriu pentru evoluția țării noastre. 

 

Ideea de confiscare în interes propriu a încărcăturii istorice și morale a Revoluției din 1989, de transformare a acesteia în pârghie de presiune în interes personal, sub pretextul reprezentativității, e ridicolă și trebuie respinsă categoric. Am asistat recent la o piesă întrun act, pusă la cale, regizată de și avându-l în rolul principal pe Codrin Ștefănescu, aflat în structurile de conducere ale PSD, un traseist politic a cărui prezență la vârf e încă foarte greu de explicat pentru miile de membri cu vechime ai partidului. Totul s-a desfășurat într-o vineri după-amiază, la sediul central de pe Kiseleff, în chiar sala în care se reunește conducerea partidului, arhicunoscută publicului larg din transmisiunile de televiziune. Locul e un simbol pentru PSD, are greutate imagistică și face trimitere, evident, la întregul partid, nu la unul sau altul din liderii săi. Prima întrebare e simplă: știau superiorii lui Codrin Ștefănescu de ideea acestuia de a convoca în această sală, la o oră când în sediu nu e de obicei nimeni, o mână de „revoluționari” care să îl susțină într-o tentativă de autopromovare politică?

 

Întrebarea e cu atât mai presantă cu cât ideea lui Codrin Ștefănescu a fost aceea de a eluda orice normă de bun simț, de a convoca o mână de oameni care au sau nu calitatea de revoluționari, de a-și asuma o postură de erou și pentru a trimite președintelui PSD, Liviu Dragnea, o depeșă menită să îi întărească importanța. Textul scrisorii oferă o analiză interesantă, în cel mai negativ sens al cuvântului. Până atunci, să prnim cu o observație simplă: limbajul și ideile acestei scrisorele indică fără dubii autorul textului, Codrin Ștefănescu însuși. Semnatarii documentului, peste 50 de oameni, au fost reprezentați în cadrul acțiunii. Dar personajele prezente ar trebui să pună pe gânduri destinatarul scrisorii, pentru ca Emilian Cutean, de pildă, fost Secretar de Stat la fostul Secretariat de Stat pentru Problemele Revoluționarilor, e eliberat din penitenciar, unde a ajuns condamnat pentru fapte de corupție, iar alți „revoluționari” veniți să îl admire și să îl asculte pe nou găsitul lor „liant cu PSD-ul” își merită pe deplin ghilimelele puse acestui titlu, altfel onorant, pentru că au numeroase dosare aflate pe la diverse parchete. Mulți dintre cei prezenți nu și-au putut menține calitatea de revoluționar după ce, la inițiativa PSD, s-a produs cea mai amplă operă de asanare a unei categorii de oameni cărora țara le datorează recunoștință, o categorie invadată și infestată, însă, de impostori care au adus prejudicii grave adevărului istoric și imaginii Romaniei. 

 

În final, menționăm că domnul Codrin Ștefănescu a precizat, în diverse anturaje, că a trimis scrisoarea sa de autopromovare „tuturor ambasadelor”. Păcat, a pierdut o bună ocazie de a nu se face de râs, implicând și imaginea întregului partid. Dar acest gest ne provoacă să amintim principalei promotoare a statului de drept și luptei anticorupție din România, Ambasada SUA la București, că PSD, prin inițiativele sale legislative și liderul instituției guvemamentale pe care l-a numit, a redus numărul uriaș de „revoluționari” recunoscuți la un moment dat oficial în această țară, 17.600, la sub 3.000. În numele adevărului și dreptății, al respectului față de istorie și pentru restaurarea reputației unor oameni onești, cărora România le datorează respect și recunoștință. Diferența face, la o socoteală simplă, mult mai mult decât cantitatea de dosare anticorupție lucrate de DNA. Față de cele de mai sus, așteptăm necesară reacție a conducerii PSD. În acest caz, tăcerea nu e deloc de aur. 

 

Cu stimă și considerație, 

Reprezentanți ai societății civile, revoluționari și membrii fondatori ai PSD