Seară incendiară la Biblioteca Județeană V.A. Urechia din Galați. Triplă lansare de carte

Spread the love

Loading

Autor: Mioara BACIU

Triplă lansare de carte. Trei autori. Trei zbateri pe altarul cuvântului: Eleonora STAMATE (cu volumele „RĂSĂRIT ÎN AMURG” și REVERBERAȚII COTIDIENE”), Părintele Toderița RUSU (cu romanul „CEL DE-AL TREILEA ASCUNS: O VIZIUNE ORTODOXĂ ASUPRA REALITĂȚII”) și Părintele Ionel RUSU (cu volumul de interviuri „CONVORBIRI ALESE CU PARFUM DE TEI” și volumul de poezii „DIN LACRIMILE CERULUI. NEADORMIRI”).
Invitați de seamă au fost: profesor emerit Aurelia MEGHEA, profesor universitar dr. Irina MEGHEA.
De asemenea, printre cei părtași la bucuria celor trei slujitori ai cuvântului au fost o pleiadă de scriitori, dintre care amintesc, din memorie: Preot Sandu Gabriel Constantin (Tulcea), Preot Eugen Drăgoi (Liești), Ghiță Nazare, Daniela și Constantin Guman, Marin Oanea, Tase Dănăilă (Tecuci), Gabriel Gherbaluta, criticul literar Teodor Parapiru, Daniela Carmen Vlad, jurnalist și realizator emisiuni Radio Pro Lider FM și Expres TV, care a pregătit un binevenit moment artistic (cu două dintre elevele Școlii populare de artă din Galați), ce a debutat cu un concert pentru vioara și oboi “Flautul fermecat”, de Mozart. Elevele au întreținut atmosfera, cu muzică cultă, pe tot parcursul evenimentului, acestora alăturându-se și eleve ale Școlii gimnaziale nr. 2 din Umbrăresti, insotite de Nelu Stratulat, primarul actual al localității natale a celor doi preoți (gemeni), Ionel și Toderiță Rusu, cetățeni de onoare ai localității Umbrărești.
Sala s-a dovedit a fi neîncăpătoare. Moderatorul Adi Secară a început prin a ura creștinește “Post ușor și plin de învățăminte”, iar Geta Eftimie, director adjunct al bibliotecii, a prezentat informații privind activitatea literară a celor trei personalități. Apoi fiecare autor a fost lăsat să se descopere auditoriului, fie prin propria prezentare, fie prin invitații veniți să-i susțină.
S-a spus astfel despre distinsa scriitoare Eleonora Stamate că este o “legendă a literelor”, “o regină a litearaturii” și că debutul său în romanul “Reverberații cotidiene” este unul “cutremurător, scris cu curaj și vulnerabilitate”, sub protecția îngerului său păzitor, a conchis criticul Adi Secară.
De asemenea, doamna Stamate a afirmat că “nu este ușor să cobori din poezie și proză, în roman” și “îi pare rău că n-a scris proză toată viață”.
Despre același roman, Ghiță Nazare este de părere că este o “carte a vieții, care face un elogiu al destinului”, este o carte a zborului, a înălțimii, dar în egală măsură și a căderii, a decăderii. Iar doamna Stamate a ținut să precizeze urmare întrebărilor celor prezenți, faptul că, da, romanul se inspiră din realitate, “urzește o reală poveste de dragoste”.
După Romanța I, de Robert Schuman, prezentarea Preotului Ionel Rusu a fost realizată prin recitarea tuburătoarei poezii “Concert de harpă” de către Preotul Sandu Gabriel Constantin și a poemului “Ninge”, de către poetul Gabriel Gherbăluță. Pentru că descoperim poetul, cum alfel, decât citindu-i poemele sale.
Au urmat apoi o serie de elogii, aduse de către Elvira Alexandrescu, bibliotecar și Sevastița Tatu, profesor de biologie, ambele, la Liceul Costache Negri din Galați, la adresa preotului-profesor de religie Ionel Rusu. Profesor iubit de către elevii liceului pedagogic, în așa măsură, încât, așa cum relata doamna profesor de biologie Sevastița Tatu, după oră, elevii îl conduc pe părinte la cancelarie, din respect și din dragoste.
Cele două doamne prezente la lansare, au fost plăcut impresionate să se regăsească în cartea de interviuri „Convorbiri alese cu parfum de tei”, remarcând fluență și profesionalism în întrebările adresate acestora.
Preotul Toderiță Rusu a fost susținut și prezentat de către profesor emerit Aurelia MEGHEA, care referindu-se la romanul „Cel de-al treilea ascuns: O viziune ortodoxă asupra realității”, a susținut că acesta, prin romanul său, “transmite ceea ce vrem să simțim cu toții: Harul Duhului Sfânt”. Iar profesorul universitar dr. Irina MEGHEA a precizat că este “un roman inedit, ce conține în el tendința misionară a părintelui Toderiță Rusu”.
Întrucât cunosc mai îndeaproape opera și personalitatea Parinetelui Rusu, voi face câteva scurte aprecieri asupra celor două volume pe care le-a adus în fața cititorilor.

Pr. Ionel RUSU este un misionar care nu se rezumă doar la a cunoaște doctrina creștină, ci el se preocupă de materializarea/de transpunerea în practică a acesteia.

Trăiește frumos printre oameni, alături de oameni, aplecându-se asupra problemelor cu care aceștia se confruntă, căutând și găsind soluții la problemele acestora.

Viața sa, în toata plenitudinea ei, precum și a persoanelor cu care intră în comuniune, devin, astfel, sursă de inspirație pentru el.

Vorbește și scrie despre toate categoriile sociale: sportivi, profesori, electricieni, polițiști, bijutieri, bucătari, biologi, economisti, studenți, lăcătuși, bibliotecari, pensionari, pompieri, ingineri, acari, sculptori, amanetari, coriști, artiști plastici, chiar și cu groparul. Și, de asemenea, despre scriitori, de la care dorește să afle lucruri, să învețe, să transmită mai departe aceste învățăminte.

Iată de ce, preotul Ionel RUSU scrie despre tot ce se poate, despre tot ceea ce îl înconjoară, despre natura umană și cea divină deopotrivă. Este un privilegiat că le cunoaște pe ambele. Dar, datorită altruismului său, le împărtășeste cu noi toți, ne îmbogațește și pe noi.

De asemenea, poeziile sale vorbesc despre terestru, despre lumesc, despre laic, dar și despre bisericesc, despre relația cu divinitatea.

Poeziile sale sunt lecții de viață, sunt îndemnuri, povețe, pilde, psalmi.

In toate volumele sale tematice (peste zece la numar), poezia Parinetelui ionel Rusu este identitară, prin excelență și transmite mesaje clare, limpezi pentru cititori, pentru a nu se rătăci prin marasmul non-valorilor și non-sensurilor din lirica contemporană.

Iată de ce, îl felicit și urez, parafrazându-l, „să continue să rodească”, pentru că o face bine și spre folosul semenilor!

Tagged: