Secretul râului de “sânge” din Antartica

Spread the love

Loading

ooBLOOD_FALLSDeși râul de “sânge” a fost descoperit în 1911 în Antartica, după 102 ani, oamenii de știință au descoperit secretul. Acest râu a fost văzut prima dată de Griffith Taylor, geolog principal într-o expediție în Terra Nova condusă de căpitanul Robert F. Scott la începutul secolului XX.

 

Ghețarul Taylor din McMurdo Dry Valley, numit de cercetători și “cascada de sânge” este un râu care izvorăște din ghețar și conține apă bogată în oxid roșu de fier.

Inițial oamenii de știință au crezut că apa era colorată de o specie de alge roșii, însă în urma testelor, cu aparatură de ultimă generație, s-a descoperit că apa e bogată în oxid de fier, datorită metabolismului anaerobic microbian. Atunci când apa ajunge la suprafață se oxidează rapid și culoarea apei devine roșu aprins.

Cercetătorii au mai descoperit, că sub ghețar cu două milioane de ani în urmă se afla un lac cu un conținut bogat în bacterii și micro-organisme. Ca într-o capsulă a timpului, microbii au rezistat în apa ce conținea mari cantități de fier și sare. O fisură în ghețar permite apei să iasă la suprafață, unde se colorează în roșu.

Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) a declarat zona “râului de sânge” protejată și națiunile care administrează regiunea sudică din Antartica au adoptat un plan de păstrare și conservare a acestui fenomen unic.

Limita de protecție stabilită ASPA include o regiune subterană fără precedent și, care se extinde până la limita de 50 km în jurul ghețarului, cu scopul de a proteja lacul subteran, care alimentează râul de “sânge”.

 

Colin Harris, director la Institutul de Cercetare a Mediului și evaluare (ERA), institut implicată în pregătirea planului ASPA de la National Science Foundation ( NSF ), a declarat:

” Mărimea lacului subteran nu se cunoaște. Din această cauză s-a extins zona de protejare…”.

 

În cadrul ASPA s-a stabilit că ghețarul poate fi cercetat de un număr restrâns de oameni de știință, care vor avea acces după primirea unei autorizații speciale.

Aceste norme pentru Valea Taylor și ghețarul cu același nume, erau necesare, deoarece aceste obiective sunt cel mai puternic cercetate în Antarctica .

Un reprezentant ASPA a spus: ” Noi nu am vrut instituim o zonă restricționată. Acest ghețar și habitatul din jurul lui este o oportunitate științifică și această valoare extraordinară trebuie păstrată pentru viitor”.

 

Video:

http://youtu.be/wZPyEEnpGz0

Sursa: spaceref.com, jurnalul.ro

Foto : Peter Rejcek National Science Foundation