SEMINAR NAȚIONAL DE AIKIDO AIKIKAI – UN SFERT DE VEAC DE AIKIDO LA LUGOJ

Spread the love

Loading

Autor: Daniel ROGOBETE 5 DAN

INSTRUCTOR AL CLUBULUI WAGO-KAN AIKIDO AIKIKAI LUGOJ

În data de 13-15, octombrie, 2023, a avut loc la Lugoj un eveniment important în lumea artelor marțiale, și anume: Seminarul de Aikido Aikikai condus de președintele FRAA (FUNDAȚIA ROMÂNĂ DE AIKIDO AIKIKAI)-sensei Dorin Marchiș 6 Dan și vicepreședintele FRAA-sensei Iulian Perpelici 6 Dan.

Organizator: sensei Daniel Rogobete 5 Dan, președintele Clubului Wago-Kan Aikido Aikikai Lugoj.

Antrenamentele s-au ținut în Sala de Sport „Lavinia Miloșovici”, str. Caransebeșului, nr.2B, Lugoj, județul Timiș.

La acest eveniment au participat practicanți de Aikido Aikikai din mai multe orașe: Arad, Timișoara, Lugoj, Reșița, Cluj-Napoca, Chișinău Criș, Deva, Alba Iulia, București, Oradea, etc.

Seminarul de Aikido Aikikai fost organizat sub egida Fundației Române de Aikido Aikikai, cu sediul în orașul Cluj-Napoca care are 44 de filiale în diverse orașe din România, sensei Dorin Marchiș 6 Dan, acesta a deschis primul antrenament al seminarului, la care au participat aproximativ 70 de invitați cu vârsta cuprinsă între 6 și 65 de ani.

După antrenamente, toți participanții au beneficiat de o seară minunată, Sayounara Party, acolo s-au întâlnit: prietenia, armonia, respectul, educația, pacea, iubirea.

Sunt 29 de ani de când practic Aikido, mă bucur nespus de tare că ne-am stabilit în Lugoj, eu și familia mea. Pe lângă faptul că Lugojul este un oraș multicultural, Lugojul este pus pe harta performanței naționale și internaționale în vederea sportului. Despre Aikido sunt multe de spus, „un practicant de Aikido este cel ce atinge simultan cele trei componente: căldura, lumina și puterea, în oricare moment al vieții, nu doar în Dojo”.

Aikido este o artă marțială japoneză care pune accentul pe autoapărare, nu pe atacul altei persoane, Aikido ne învață că toate realitățile fiziologice, fizice, mentale și sociale, nu sunt decât fragmente ale unui mare ansamblu, care este universul și care presupune o înaltă coordonare a mișcării fizice cu exercițiul mental de concentrare a atenției.

Aikido înseamnă disciplină, dezvoltare personală și coordonare motrică, în Aikido se pune accent pe mișcare și pe dinamica posturii, Aikido este o artă marțială diferită de cele care au precedat-o chiar dacă la nivel fizic include tehnici derivate din Jujitsu și Kenjutsu, nu are ca scop lovirea oponenților cu pumnul sau cu piciorul, ci folosirea energiei atacatorilor și obține controlul lor prin imobilizare sau pentru a-i proiecta la distanță.

Este foarte important de știut că scopul Aikido-ului nu constă doar în însușirea perfectă a tehnicilor de apărare, pentru că tehnicile sunt doar un mijloc și nu un scop, practicanții găsesc în Aikido o tehnică eficientă de autoapărare, o cale de iluminare spirituală.

Mai importantă pentru elev este educarea complexă pentru că acesta să capete o personalitatea echilibrată, naturală și puternică, o modalitate de obținere a sănătății fizice sau a păcii minții, astfel încât la nevoie să poată rezolva eficient problemele ce-i apar în viață, așa cum spunea O’Sensei Morihei Ueshiba:

„AIKI nu poate fi cunoscut

Prin vorbe scrise sau rostite

Fără a te pierde în vorbe inutile

Învață prin practică”.

Mulțumesc tuturor celor care au participat la acest seminar și îi aștept cu respect și prietenie anul viitor.

Foto: Irina Gașpar

Tagged: