Serial Cronica Română: Săptămâna şi escrocul. Astăzi: Gheorghe Flutur!

Spread the love

Loading

flutur2Serialul Cronicii Române intitulat “Săptămâna   şi escrocul” continuă astăzi cu un baron local, extrem de controversat,   sancţionat de altfel de cetăţeni la alegerile locale şi parlamentare de anul   trecut. Numele său: Gheorghe Flutur. Fost preşedinte al Consiliului Judeţean   Suceava, actualmente senator PDL în acelaşi judeţ. Doar “celebra” morişcă a   redistribuirii voturilor, negociată de liderii politici la Bucureşti, a făcut   posibil ca Flutur să obţină un mandat de senator. Controversat, duplicitar,   avid de

 

funcţii publice, obsedat de bani, cu un tupeu şi o ipocrizie greu egalabile, Flutur a devenit după contactul cu administraţia publică şi politica, aşa cum spunea un mucalit din politica românească, un veritabil rechin postdecembrist!

Imediat după evenimentele din decembrie 89, Flutur a aterizat, cu susţinere politică, la conducerea Direcţiei Silvice Suceava. Şase ani a fost şeful Ocolului Silvic din judeţ, fiind de notorietate legătura acestuia cu samsarii de lemne, legătură care i-a umplut până la refuz buzunarele. Şi cum fostul său şef de la Direcţia Silvică îi cam făcea probleme, conu’ Flutur l-a debarcat pe acesta din funcţie, în timpul guvernării cederiste, şi s-a cocoţat în fruntea Direcţiei Silvice, punând, totodată, la şefia Ocolului Silvic un om de încredere care a continuat, cu un profit uriaş pentru amândoi, metehnele şefului său.

Flutur s-a ascuns ani buni, în spatele măştii de profesionist în ale silviculturii, care stă departe de partide şi lideri politici. În realitate, el a cotizat sume uriaşe pentru protecţia politică şi menţinerea sa în funcţiile deţinute. Gândurile de mărire politică nu i-au dat, însă, pace şi în 2000 Flutur a devenit liberal cu acte în regulă. Ascensiunea sa a fost fulminantă şi are legătură directă, se arată în mai multe anchete derulate de jurnaliştii din Suceava şi nu numai, cu sumele consistente pe care le-a vărsat în vistieria partidului. Banii l-au propulsat pe un loc eligibil pe listele PNL la Senat la alegerile din 2000, un an mai târziu fiind numit în fruntea liberalilor suceveni. În 2002 a devenit vicepreşedinte PNL la nivel naţional.

Apropierea de Stolojan, pe atunci preşedintele liberalilor l-a propulsat pe acesta, în decembrie 2004, în Cabinetul Tăriceanu în importanta demnitate de ministru al Agriculturii. Dosarele penale care l-au urmat şi care vizau abuzurile şi neregulile săvârşite pe când deţinea şefia Direcţiei Silvice Suceava, dar şi deterioarea relaţiilor din PNL, unde Stolojan şi apropiaţii săi au pus bazele Partidului Liberal Democrat, l-au lăsat pe Flutur fără minister. Inevitabil, acesta a părăsit PNL şi a intrat cu arme şi bagaje alături de gaşca lui Stolojan în noul Partid Democrat Liberal ( care a rezultat din fuzinea dintre PD şi PLD). Cum tentativa de spargere a PNL a eşuat, Băsescu a ordonat ca toţi migratorii din PNL să treacă urgent la PD. Iar Flutur a executat dispoziţia în poziţie de drepţi. De altfel, în 2007 a fost recompensat cu funcţia de şef al PDL Suceava.

Plângeri şi dosare penale

Numai în perioada martie-octombrie 2001 împotriva lui Gheorghe Flutur au fost formulate patru plângeri penale, toate legate de fapte deosebit de grave pe care acesta le-ar fi săvârşit în calitatea sa de director al Direcţiei Silvice Suceava. Au urmat alte plângeri, pentru perioada în acesta a fost ministru al Agriculturii. Printre altele Flutur era acuzat de comiterea infracţiunilor de fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu pentru privatizarea frauduloasă a centrului de fructe de pădure Vatra Dornei şi achiziţionarea la un preţ supraevaluat a cabanei forestiere “Şipoţelul”, de pe raza ocolului silvic Răşca. De asemenea, era acuzat de afaceri oneroase cu masă lemnoasă, lucrări de drumuri forestiere neexecutate, dar facturate de firma SC Flutur şi fiii SRL – Gura Humorului etc., prejudiciile aduse statului insumând circa 13,5 miliarde de lei. De la Parchetul Suceava, plângerile penale au ajuns la Parchetul General sau la fostul PNA, unde au fost soluţionate, suspect, rând pe rând cu neînceperea urmăririi penale, deşi unele fapte au fost confirmate de Curtea de Conturi.

Suspiciuni, acuze, realităţi

Potrivit presei centrale, protocolul PSD-PNL, încheiat în 2001 de Adrian Năstase şi Valeriu Stoica ( migrator şi el, ulterior, către PDL), ar fi vizat şi închiderea dosarelor penale ale lui Gheorghe Flutur. Acuzaţia a venit de la lideri liberali, precum Puiu Haşotti şi Ludovic Orban.

Concret, protocolul a fost semnat în ianuarie 2001 de Adrian Năstase, abia desemnat ca premier, şi Valeriu Stoica, încă prim-vicepreşedinte PNL. Mircea Ionescu Quintus, pe atunci preşedinte al liberalilor, spune că documentul nu a fost discutat în Biroul Permanent al PNL şi că nu-i cunoştea înţelegerile adiţionale secrete. Potrivit liberalilor, Stolojan i-a solicitat lui Ion Iliescu să intervină pentru închiderea dosarelor penale în care era cercetat Gheorghe Flutur pentru activitatea sa de la conducerea Romsilva Suceava. “În 2002, după alegerea în funcţia de preşedinte PNL a domnului Theodor Stolojan, o echipă a conducerii liberale a fost invitată la Palatul Cotroceni de preşedintele Ion Iliescu. La întâlnirea respectivă, domnul Stolojan i-a solicitat şefului statului, în mod surprinzător, să intervină pentru închiderea dosarelor penale în care era cercetat Gheorghe Flutur”, a declarat Orban, adăugănd că solicitarea a şi fost satisfăcută prin intervenţia lui Ion Iliescu. Într-un acces de sinceritate (a se citi prostie ) însuşi Flutur a recunoscut că a existat o întâlnire Iliescu – Stolojan în care s-a discutat despre “hărţuirea sa politică” (?!)

Dosar de mită electorală

Cazul de mită electorală de la Moara, reclamat în timpul alegerilor locale din 2008, de Organizaţia Judeţeană Suceava a PSD, a ajuns pe masa procurorilor şi poliţiştilor. Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie s-a autosesizat după apariţia în presă a înregistrării video în care câţiva politicieni ai PD-L Suceava, cu Flutur în frunte, apar împărţind bani unor persoane, la sfinţirea unei biserici din comuna Moara.

Împotriva vicepreşedintelui PD-L Suceava, Vasile Ilie, şi a preşedintelui acestei formaţiuni politice, senatorul Gheorghe Flutur, s-au efectuat cercetări în baza legii electorale.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a înregistrat dosar cu număr unic pe această temă, după ce PSD Suceava, prin Gavril Mîrza, a depus o plângere penală împotriva senatorului Gheorghe Flutur, pentru acordarea de mită electorală.

Dosarul a fost de altfel, înaintat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, având în vedere că era implicat un senator al României.Atât Gheorghe Flutur, cât şi Vasile Ilie au negat că ar fi vorba de mită electorală şi au susţinut că au făcut doar „un gest creştinesc de milostenie”, firesc la sfinţirea unei biserici. De altfel, sucevenii ştiu foarte bine că mita, pomenile şi turismul electoral erau arhicunoscute în cazul echipei de campanie a candidatului Flutur. Din fericire pentru suceveni, în 2012, aceste tehnici ordinare, inclusiv turismul electoral, nu au mai putut să îl propulseze în fruntea judeţului pe „rechinul” Flutur.Sucevenii s-au săturat de acest tip de politicieni corupţi, aroganţi şi rupţi de cei care i-au mandatat să le apere interesele! Şi au votat în consecinţă!

Disperat după funcţii

Prospăt ajuns în Senat în decembrie 2012, Flutur a vizat funcţia de preşedinte al comisiei de abuzuri, pe care de altfel, potrivit blestematului ăsta de algoritm politic a şi obţinut-o. Nici în PDL nu stă prea rău. Susţinerea sa faţă de “buldogul” Blaga în războiul cu tabăra Băsescu-Udrea l-a propulsat în importanta funcţie de secretar general. La precedentul Congres al PDL îl susţinea vârtos pe Boc şi îi jura credinţă veşnică şefului suprem de la Cotroceni. Dar, în cazul lui Gheorghiţă Flutur, nu primează decât interesele. Politice, financiare, juridice.Cu asemenea lideri drumul PDL către guvernare rămâne o himeră.

Şi cum copii sunt importanţi şi pentru Flutur, fiica acestuia,Carmen Cristiana Flutur, a fost numită, anul trecut, consilier la Cabinetul ministrului Comunicaţiilor pe atunci, Valerian Vreme. Cu un salariu destul de important, de peste 3800 lei net. Cu un tupeu cronic, conducerea Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale susţinea, la acea dată, că la cabinetul ministrului sunt angajaţi doar “specialişti”. Iar Carmen Cristina Flutur este, fără îndoială, o mare specialistă. Prietenia dintre Vreme şi Flutur nu a contat în cazul acestei numiri! Suntem convinşi!

Acuzele din campaniile electorale de anul trecute ale liderilor USL Suceava, potrivit cărora dosarele lui Flutur vor fi redeschise, nu trebuie să rămână în faza discursurilor demagogice.Ele trebuie puse în practică urgent. Din simplul motiv că redeschiderea unor dosare, blocate politic, recredibilizează nu numai actul de justiţie, dar şi clasa politică!

Sursa:

http://ning.it/15quE5I