Serviciile de mesagerie WhatsApp, Facebook Messenger și Skype în atenția Uniunii Europene

Spread the love

Loading

mesagerie on line

Serviciile de mesagerie Facebook Messenger, WhatsApp și Skype au devenit atat de populare încat dăm mai rar SMS-uri și apeluri telefonice, așa că Uniunea Europeană vrea să propuna un nou cadru legal pentru companiile care dețin aceste aplicații.

Uniunea Europeană vrea să trateze serviciile de mesagerie la fel ca pe firmele din domeniul telecomunicațiilor.

În ultimii ani companiile Telefonica din Spania și Orange din Franța s-au plâns că se supun unor reglementări mult mai dure, în timp ce Facebook, Microsoft și Google au parte de tratament preferențial.

 

În prezent, serviciile de mesagerie precum WhatsApp, Facebook Messenger și Skype se află într-o zonă gri din punct de vedere legal, căci nu există reglementări specifice.

Comisia Europeana va anunța planul în septembrie, apoi până la finalul anului va exista un draft al legii „ePrivacy” – securitate online .

Măsura face parte dintr-un plan mai mare de reforme la nivelul UE în domeniul telecomunicațiilor, care are ca scop final extinderea accesului la Internet de mare viteză al populației țărilor de pe Bătrânul Continent și eliminarea diferențelor dintre companiile care oferă servicii clasice de telefonie și rivalii lor online.

Comisia Europeană mai urmărește ca și apelurile făcute online să fie supuse regulilor din telecomunicații. Acest lucru ar însemna ca statele membre ar avea un cuvânt de spus în cazul operațiunilor giganților IT americani în Europa. De asemenea, serviciile de mesagerie ar putea fi obligate să ofere posibilitatea de a apela numerele de urgență.

Totuși, apelurile pentru care nu e nevoie de înregistrarea cu un număr de telefon nu vor fi supuse noilor reguli.

Financial Times arată că după ce planul UE va fi prezentat în septembrie vor urma luni bune de negocieri între statele membre, companiile din domeniul telecomunicațiilor și giganții IT americani.

Sursa: ziare.com