„Sfânta Taină a Scrisului” – O călătorie prin universul cuvintelor Aniversare și lansare de carte - Cezarina Adamescu

Spread the love

Loading

Autor: Antoaneta Crudu-președintele Asociației Danubiana Galați

Într-o seară de noiembrie, sub vraja parfumului de crizanteme, la inițiativa jurnalistei gălățence Mioara Baciu, un om de o sensibilitate rară și prietenă cu protagonista acestei seri, împreună cu un grup de oameni de cultură de la Dunărea de Jos, Dobrogea și Buzău, s-au strâns ca într-un mănunchi de flori tomnatice, la “Casa Alexiu” din cadrul Muzeului Brăilei Carol I, să celebreze  o poetă deosebită, o scriitoare care si-a închinat viața în slujba condeiului, un spirit liber al cărui cuvântul  i-a devenit prietenul cel mai de preț și i-a croit un drum luminos într-o viața de 73 de ani.

Doamna Cezarina Adamescu, este regina acestei seri de toamnă, despre care facem vorbire, OMUL de litere pe care-l omagiem, un  maestru al scrisului care a scos de sub tipar și a adus  la lumină peste 300 de volume, ce tronează pe rafturile culturii românești, zidind cu fiecare pagină o comoară literară, o „SfîntăTaină a Scrisului„, carte ce-a fost lansată în această seară de 3 noiembrie 2024, în fața unui public numeros.

Cezarina Adamescu, este o prezența marcantă în literatura română contemporană, o scriitoare sensibilă, cu vocație pentru literatură, un spirit de căutare, explorând temele sufletului uman, profunde și universale.

Cartea „Sfânta Taină a Scrisului”, este un testament  literar și spiritual, dedicat cuvântului, unde scriitoarea își deschide sufletul către cititori, realizând astfel o comuniune cu aceștia în cele peste 300 de volume scrise, care includ poezie, proză, eseuri, critică literară.

O ființă delicată, sensibilă, nostalgică, poeta Cezarina  Adamescu și-a câștigat respectul colegilor și admirația cititorilor, devenind o voce  autentică a literaturii române. De-a lungul anilor, a fost răsplătită cu numeroase premii și distincții pentru contribuțiile sale la dezvoltarea literaturii române.

La această activitate, cei prezenți, prin cuvântul lor, au adus elogii prețioase activității doamnei Cezarina Adamescu, reliefând în prim plan faptul că aceasta este o figură emblematică a literaturii române și că prin scrierile sale, cei care le citesc devin mai bogați spiritual. Publicul prezent a înțeles faptul că scriitoarea și-a dedicat întreaga viață studiului și scrisului care au adus o mare valoare limbii române. Fiecare dintre cei prezenți i-au făcut urări aniversare și au punctat faptul că  este foarte important să faci mulți pași în viață, ca la final, bilanțul să fie unul asemeni celui despre care s-a vorbit în această seară, fiind unul recunoscut în mediul cultural românesc.

Participanții care au luat cuvântul nu au ezitat să arate că acest om venerabil nu este un simplu trecător  prin lumea literelor, ci prin cărțile sale a dat o formă și conținut destinelor, îmbogățind astfel sufletul cititorului.  La vârsta de 73 de ani, am privit-o cu venerație, fiind conștienți ca este un privilegiu să fim martorii acestei seri aniversare și că îi suntem recunoscători pentru  că și-a ales această vocație profundă. Prin opera și exemplul său, Cezarina Adamescu continuă să inspire generații de cititori și scriitori, dovedind că actul scrierii este o artă sacră, o misiune asumată cu smerenie și dăruire.

În această seară de toamnă, cu aerul rece care poartă cu sine o liniște aparte, s-a desfășurat o sărbătoare vibrantă a cuvântului, în care  atmosfera devine sărbătoare și magie, realizându-se un moment de armonie perfectă învăluită în ecourile poeziei și ale  muzicii.  În “Casa  Alexiu” din cadrul Muzeului Carol I din Brăila, în această seară, spațiul s-a umplut cu o sensibilitate adâncă, care pare să șoptească povești tainice. A fost o întâlnire rară, unde  cuvintele au prins viață și  acordurile calde de muzică folk au mângâiat  sufletele celor prezenți ce-au cântat la unison pe versurile poetei Mioara Baciu, a preotului Ionel Rusu, a lui Nicu Alifantis și ale  altora, creându-se astfel o legătură între publicul prezent în sală și grupul de poeți si muzicieni, o punte între inimă și suflet, toți fiind părtași la un ritual care amintește de frumusețea pură a artei. Acest  moment va dăinui în sufletul fiecărui participant, mult timp după ce seara se va fi încheiat.

Cezarina Adamescu, poeta  noastră gălățeancă și-a prezentat viața, nu tocmai prietenoasă din câte am înțeles, a lecturat un poem cu lacrimi în ochi, lacrimi de bucurie  cum a apus doamna, apreciind că această seară este cea mai reușită aniversare din viața Sa.  În sală sa așternut liniștea și ropote de aplauze au spart această liniște, după un sincer la mulți ani cântat de toți, cei prezenți.

Organizatorul acestui eveniment a fost Mioara Baciu, jurnalist, poet, scriitor din Galați  împreună cu Muzeul Carol I din Brăila.

Evenimentul a fost moderat de dr. Brândușa Ilie, muzeograf, Serviciul Cercetare, Documentare, Valorificare, o gazda primitoare, caldă, cu zâmbetul pe buze, ce ne-a primit cu drag în acest lăcaș de cultură brăilean.

Dintre cei prezenți, participanții care si-au adus aportul binemeritat la crearea acestui important eveniment de cultură au fost : Georgeta Muscă Oana, Sebastian Golomoz, Mioara Ardelianu, poeți si scriitori din Galați, Antoaneta Crudu, președintele Asociației Danubiana Galați, Daniela Bobu-profesor învățământul primar Galați, Roxelana Radu, jurnalist, realizator radio tv-Buzău, Olga Grigorov, Mircea Marcel Petcu, jurnaliști, poeți din orașul Tulcea, Sibiana Mirela Antoche, jurnalist, scriitor Brăila, Angela Burtea, jurnalist , profesor, Brăila, Doina Focșa, jurnalist, scriitor, Brăila, Tincuța Gherghiceanu, Vasile Mandric, Nelu Ivan, Adriana Ene, poeți din Brăila.

Strunele de chitară au încântat publicul , acordate fiind de  talentații profesori Marin Oanea din Galați și Florin Lazăr din Brăila, iar  eleva Giulia Orășanu din Brăila, a adus multă bucurie în sufletele celor prezenți, cu naiul ei fermecat.

Prin opera și exemplul său, doamna Cezarina Adamescu continuă să inspire generații de cititori și scriitori, dovedind că actul scrierii este o artă sacră, o misiune asumată cu smerenie și dăruire.

Ne înclinăm cu respect și îi urăm ca multe cuvinte să curgă din condeiul ei, care  să acopere pagini de cărți, spre  împlinirea celor ce le citesc. La mulți ani stimată Doamnă! Să ne trăiți întru mulți ani, spre bucuria celor ce vă cunosc și vă citesc!

Tagged: